91Spices: From India to Rotterdam

91Spices zit sinds februari 2018 gevestigd in Rotterdam. Je maakt hier kennis met de spicy, kleurrijke en smaakvolle keuken van India. Het restaurant is modern en sfeervol ingericht. Bij 91Spices werkt hard aan het imago van de Indiase keuken en restaurants die de meeste mensen daarvan hebben. Ik ben blij verrast over de ambiance wanneer ik binnenloop om samen met Beau kennis te maken met dit nieuwe concept in Rotterdam.

 

Ik loop samen met Beau via een rode loper het restaurant binnen. Het lopen over een rode loper geeft mij een speciaal en bijzonder gevoel. Ik voel me welkom. De indeling van het restaurant is ruim en sfeervol. Beneden is het licht en ruim en zijn er veel tafels voor grote groepen. Voor ons is er een tafeltje gereserveerd op een wat hogere verdieping. Hier is het donkerder maar wel heel sfeervol door alle lichten. Op ons tafeltje staat een bordje: ‘Welkom Annelies’. Leuk, ze besteden echt aandacht aan het mij als gast. Ook op de andere tafels staan bordjes met namen van andere gasten die die avond hebben gereserveerd. Wij zijn echte Nederlanders en zitten om 17.30 uur op dinsdagavond aan ons tafeltje in een verder leeg restaurant.

 

Gezond Genoeg 91Spices binnen

 

91Spices

De naam doet vermoeden dat je 91 specerijen (spices) kunt vinden in dit restaurant. Eigenaar Hassan vertelt dat 91 staat voor het landnummer van India. ‘Als je in India ergens naartoe belt, dan is dit het landnummer. (00)91 is een herkenning van en gekoppeld aan India en zegt dus niets over de hoeveelheid specerijen. In de keuken werken we veel met specerijen. Zo is onze naam ontstaan.’

 

Papadan, een eerste kennismaking

Van het huis krijg je standaard ‘Papadan’, drie crackers van linzenmeel met komijn met daarbij drie sausjes: muntyoghurt, paprika-mango-chili en tambarijnsaus. Je breekt heerlijk een stukje cracker af en doopt deze in een van de drie sausjes. De muntyoghurt en de paprika-mango-chili zijn mijn favoriet! Met deze crackers maak ik voor het eerst kennis met de Indiase keuken en ik ben heel benieuwd naar de rest! Als ik de menukaart krijg aangereikt ontstaat er keuzestress: wat ga ik kiezen?

 

91Spices Starters

We weten niet goed wat we moeten kiezen omdat ons zoveel lekker lijkt. Beau en ik zijn zo groen als wat, betreffende de Indiase keuken. Het advies: ‘Mixed starter’ voor twee personen bestaande uit niet-vegetarische en vegetarische hapjes door de kok geselecteerd. Wij krijgen:

  • Sheekk kebab: lam en kip hapjes.
  • Samosa: groentepasteitjes (vegetarisch).
  • Onion bahji: ui met aardappelen (vegetarisch).
  • Chicken Tandoori: vleugeltjes.

 

91Spices Starters

 

Vegetarisch is heel normaal

In tegenstelling tot de meeste restaurants is het bij 91Spices normaal om ook te kiezen voor vegetarische gerechten. Hassan legt uit: ‘De meeste in India hebben een of meerdere dagen waarop ze vegetarisch zijn. Dit heeft te maken met de cultuur en vanuit het Hindoeïsme. Bij 91Spices is op dinsdag de dag waarop er vooral door Indiase klanten vegetarisch gegeten wordt.’ Dit verklaard ook de ruime keuze voor vegetarische gerechten op de menukaart.

 

Uitgebreide drankenkaart

Niet alleen de keuze voor de gerechten is divers. Dit geldt ook voor de drankenkaart. De mooie bar bij 91Spices geeft mij het gevoel dat de barman ook wat heerlijks kan maken in een glas! Een van de personeelsleden vertelt dat de barman ‘geweldige goede cocktails kan maken’. Wij bestellen er beide een maar laten ons verrassen! Een voorwaarde: alcoholvrij. Met recht: de cocktails zijn heerlijk en doen  niet onder aan de cocktails met alcohol!

Alcoholvrije cocktails

 

91Spices laat je India ontdekken

Je kan bij het kiezen van het hoofdgerecht kennismaken met Noord-India, Zuid-India en de kookmethode Tandoori. Noord-India staat vooral bekend om de diversiteit van broden en kerries. De sausjes bij de gerechten zijn romig van smaak. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten vlees. Het is minder pittig en kruidig als in Zuid-India.

In Zuid-India wordt er veel gekookt met rijst, linzen en zeedieren. Er wordt veel gebruik gemaakt van kokosmelk of kokosolie om de rijst op smaak te brengen. Over het algemeen zijn de gerechten pittiger van smaak dan die van Noord-India.

 

91Spices Hoofdgerecht

Dezelfde keuzestress bij de start hebben wij nu weer bij het hoofdgerecht. Wij krijgen een mix zodat we van alles wat kunnen proeven.

Wij krijgen opgediend:

  • Butter chicken: romige milde curry met kip.
  • Korma chicken: milde zoete curry met kip.
  • Aloo Baingan : vegetarisch gerecht met aubergine en aardappelen.
  • Biryani Prawn: Kruidig rijstgehakt.

 

Onze smaakpapillen

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik pittig eten niet gewend ben! Het smaakt allemaal erg lekker, maar mijn cocktails zijn niet genoeg om het pittige gevoel in mijn mond te kunnen blussen. Een fles ‘plat water’ heb ik nodig om het wat te verzachten, haha. Maar alles kan naar wens op smaak gebracht worden. Bij het bestellen kan aangegeven worden of je het pittig wilt hebben of niet. Hassan vertelt ons: ‘Ik had bij jullie al ingeschat dat jullie niet zoveel gewend waren, dus had de kok al gevraagd zo min mogelijk te kruiden.’ Haha, goed ingeschat Hassan! Om het branderige gevoel te blussen krijgen we nog een Raita: yoghurt met komkommer.

 

Kok 91Spices

 

Samen eten, samen delen

Alles wat wij krijgen is veel. ‘Wij zijn er juist op gericht om mensen in groepen te laten eten. Ons interieur hebben we daarop aangepast. Vandaar ook de ronde zitbanken, de lange tafels. De hoeveelheden die je krijgt opgediend is ook meer gericht op grotere groepen zodat je dit met elkaar kan delen’, legt Hassan uit. Ook deze avond wordt er een verjaardag gevierd. Regelmatig komen er groepen mensen vanuit India hier eten. ‘We zitten vaak al elke avond volgeboekt! De meeste gasten komen ook laat eten.’

 

Een overweldigend toetje

De afsluiter van de avond is een heerlijk toetje! Gulab Jamum geserveerd in een gehalveerde ananas. Wauw! Heerlijk ijs met vers fruit, slagroom en een syrop eroverheen. Niet alles hebben we op gekregen. Maar geen probleem: de doggybag kennen ze ook hier. ‘Wij gooien niets weg. Het gaat anders mee met het personeel.’

91Spices Desert

 

91Spices is een exclusieve ervaring

Ik vind het een geweldige ervaring om te eten uit de Indiase keuken. Het restaurant, de gerechten en de hele sfeer bij 91Spices is modern, sfeervol en toch toegankelijk. Ik voel mij echt een gast. Het personeel is vriendelijk en vraagt geregeld of alles naar wens is. Ben jij fan van pittig eten of wil jij graag kennismaken met een nieuwe keuken? Dan nodig ik jou uit om eens naar 91Spices te gaan in Rotterdam.

 

Ben jij heel benieuwd naar de menukaart van 91Spices? Kijk dan op hun website, door hier te klikken.