Amandelspijs, het uitgelezen recept voor de decembermaand! Of je nu zelf met een boekje en een koekje in een hoekje wilt kruipen, of een heuse showstopper wilt voorzetten aan je gasten, met amandelspijs zit je altijd goed. Daarom voor deze donkere maand, dit recept waar je blij van zult worden. Met amandelspijs op voorraad, heb je altijd in een handomdraai een lekker gebakje bij de koffie. 

 

Amandelspijs is voor mij ook een stukje jeugdsentiment. Eens per jaar belde mijn tante naar haar (schoon)zussen met de vraag of ze nog ambachtelijk bereide amandelspijs wilden. De juiste context weet ik niet meer, daarvoor was ik nog te klein, maar de resultaten van de baksels kan ik me nog heel goed herinneren. Met een verjaardag werden dan de pakjes amandelspijs rondgedeeld en een deel ervan verdween in de vriezer. Met de sinterklaasviering bakte mijn moeder daarmee altijd de lekkerste gevulde speculaas. En voor zondag bij de koffie waren er krokante amandelbroodjes.

Zelf ben ik ook echt fan van amandelspijs. De belangrijkste bak-traditie hier in huis zijn toch wel de amandelbroodjes. Op een lazy zaterdagochtend haal ik uit de vriezer vier bolletjes amandelspijs en vier plakjes bladerdeeg. En met een beetje suiker eroverheen heb je in bijna een half uur lekkere warme amandelbroodjes. Daar loopt het water je toch van door de mond?

Wil je zelf ook amandelspijs maken? Dat kan heel eenvoudig en het is ook nog eens veel lekkerder dan de amandelspijs uit het bekende pakje. Het recept is een combinatie van verschillende recepten die ik tegenkwam op internet en waar ik mijn eigen recept op heb gebaseerd. Het recept van Laura’s Bakery komt het meest in de buurt van het recept waar ik nu mee werk.

 

amandelbroodjes

 

Amandelspijs, de ingrediënten

Net als in het recept voor de kokoskoeken, heb je ook voor amandelspijs maar een paar ingrediënten nodig. Verdubbel eenvoudig de hoeveelheid als je een voorraadje aan wilt leggen.

  • 1 zakje amandelmeel á 200 gram,
  • 200 gram fijne kristalsuiker,
  • 1 ei,
  • citroenrasp van een 1/2 citroen.

Voor de bereiding heb je de volgende keukenspullen nodig:

  • rasp,
  • optioneel: mixer.

 

Amandelspijs

 

Aan de slag met amandelspijs!

Rasp de schil van de citroen. Wees niet te karig met de citroenrasp, het geeft namelijk tussen al het zoete geweld, een heerlijke frisse touch aan je baksel.

Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom en kneed of mix het geheel door elkaar tot het een stevige klomp is geworden. Voila, je amandelspijs is klaar.

Als je deze amandelspijs gebruikt in een recept, hoef je niet nog meer ei toe te voegen aan de amandelspijs. In de recepten gaan ze vaak uit van de kant en klare variant van de amandelspijs. Deze is anders bereid en heeft daarom nog wat ei nodig.

Wanneer je een voorraadje hebt gemaakt, kan je dit in de vriezer ongeveer 3 maanden bewaren. Maar waarschijnlijk is het voor die tijd al op…

 

Tip voor amandelspijs!

Bij het aanleggen van een voorraad is het handig de amandelspijs te verdelen in porties. Bij het ontdooien van de amandelspijs hoef je dan niet te wachten tot eindelijk je grote bal amandelspijs is ontdooid. Ik maak voornamelijk amandelbroodjes van de amandelspijs, en weet inmiddels precies welke hoeveelheid ik nodig heb hiervoor. Wij zijn hier op zo’n lazy zaterdagochtend met z’n viertjes, dus ik maak balletjes van de amandelspijs, die ik per vier in een zakje in de vriezer leg.

Voorbeelden van porties die ik aanhoud:

  • 40 gram per amandelbroodje,
  • 20 gram per gevulde koek,
  • 300 gram per gevulde speculaas met doorsnede van 24cm,
  • 300 gram per banketstaaf voor 4 personen.

 

amandelspijsingredienten

 

Deze heerlijk basis voor veel recepten is vast ook voor jou een inspiratiebron voor heerlijke baksels in deze donkere dagen. Veel bakplezier, en laat me weten wat je ermee gemaakt hebt! Kijk bij Recepten voor nog meer inspiratie!

 

Heb jij een leuk recept voor ons om uit te proberen? Stuur dan een bericht via het contactformulier onder het kopje Contact