Eerst even onder de zonnebank voordat je naar Ibiza vertrekt?

Dagelijks vertrekken er vele Nederlanders naar Ibiza, voor een paar dagen zon, zee en strand en even lekker niets. Misschien ben jij er ook wel een van? Toch zie ik veel mensen met een witte huid het vliegtuig instappen. Is dat nou eigenlijk wel verstandig…? Ik vroeg het aan Frank Veldman, eigenaar van Sunworld, of dat nou wel zo verstandig is. Zoals hij zelf noemt, Sunworld is de eerste UV Health center van Nederland en is gevestigd in Eindhoven. Frank schrijft speciaal voor Gezond Genoeg een gastblog waarin hij dit verder uitlegt.

 

Eigenlijk zou voorbruinen onder de zonnebank verplicht moeten worden voor iedereen die op vakantie gaat. Bruin worden is een proces wat normaal 2 a 3 weken de tijd nodig heeft om de huid op een verantwoorde en huidvriendelijke manier bruiner te krijgen. Gaan we een week naar Ibiza, dan willen we uiteraard ook lekker bruin worden.

Eigenlijk gaat dat niet eens, echter door je huid 7 dagen bloot te stellen aan UVA, doordat je jezelf continu insmeert met een SPF, kun je toch een bruine kleur krijgen, maar deze is totaal niet degelijk en zal weer snel zijn kleur verliezen. De keerzijde voor je huid, is wel zo dat deze al meestal loslaat nadat je het vliegtuig weer in Nederland uitstapt. Kortom huidschade. Eigenlijk ook logisch, je huid heeft niet de kans gehad om op een rustige manier een fundament te leggen aan pigment door middel van UVB, want deze wordt geblokt door de zonnebrandcrèmes. Om toch een kleur te krijgen, zal je je huid lang moeten blootstellen aan de zon, met als gevolg huidschade en dus huidveroudering.

 

Lief zijn voor je huid

Als je slim bent, start je 3 a 4 weken voordat je op vakantie gaat, met een zonnebankkuur, op een locatie waar ze in zonnebanken gespecialiseerd zijn. Laat je vooraf goed adviseren, belangrijk daarbij is dat je huidtype wordt vastgesteld, en er naar je zon ervaring word gevraagd. Geef altijd zelf aan wat je doel is, hoe licht het lichtste deel op je lichaam is en of je gevoelig bent voor de zon en of zonnebank. Laat een kuur schema voor je opstellen, zodat je vooraf te horen krijgt hoe vaak je moet komen en welke bank het beste bij je aansluit. Zo kun je achteraf de conclusie trekken of deze locatie verstand van zaken heeft, en kan het personeel van deze locatie je tijdens je kuur volgen.

 

Begin je kuur altijd met een bank met veel UVB

Bruin worden is een proces, start daarom altijd je kuur met een bank die meer UVB uitzendt dan een reguliere lamp. Vraag om een zonnebank die tussen de 1 en 1,3 % UVB bevat. UVB is een sterke frequentie die iets eerder in je huid stopt, maar die wel het vermogen heeft om pigment in je huid aan te maken. Heb je een lichte huidtype, zoals 1 of 2 of snel last van zonneallergie, dan is deze bank ideaal voor jou ! Start wel rustig en bouw dit op. Er zijn heel veel studio’s in Nederland die zonnebank sessies aanbieden voor 1 prijs. Bijvoorbeeld tot 20 minuten zonnen voor 10,- Bedenk dan dat jouw huid in een lichte situatie niet de tijd van 20 minuten aan kan. Bouw dit rustig op. Doe je dit niet, dan is de kans op verbranding of op een terugslag later in de kuur uiterst groot. Doordat je vooraf een schema laat opstellen, kun je de desbetreffende medewerk(st)er hierop aanspreken op het uitgebrachte advies mocht dat fout uitvallen.

 

NA UVB komt UVA.

Als je huid de tijd en kans heeft gekregen om door middel van UVB-pigment aan te maken, dan wordt het tijd om deze door middel van UVA om te zetten in een bruine teint. Voer langzaam de tijd op.

 

Rust tussen je zonnesessies is net zo belangrijk! 

Plan ruim de tijd in voor je kuur, je huid zal je dankbaar zijn, daar deze nu na iedere sessie de tijd krijgt om deze hoeveelheid licht te verwerken. Wij raden meestal 2 dagen rust tussen de sessies. Naarmate de kuur vordert en je tijdsdoseringen worden verhoogd dan kan dit 3 a 4 dagen zijn. Na 4 dagen rust zien we dat het proces niet meer maximaal rendeert qua kleur. De meeste huidtypes hebben 6 a 7 zonsessies nodig in 2 a 3 weken tijd. Zo weinig maar. Ga dus dit ervaren!

 

Is een zonnebank nou wel of niet slechter voor je huid dan de zon?

Een zonnebank bevat net als de zon UVA en UVB. In de zon verandert dit continu, en dat is een nadeel van de zon, omdat je niet weet wat er telkens precies uitkomt. Een goed controlemiddel hiervoor is de weer app op je telefoon, kijk altijd eerst naar de zonkracht van de zon, als je erin gaat. Wij bij Sunworld, zijn als eerste locatie in Nederland over gegaan, om onze zonnebanken te vertalen naar zonkracht, wij hebben dus geen geheimen hoe sterk of zwak onze zonnebanken zijn. Er gaan namelijk zoveel wilde verhalen over de zonnebank, die prik je hiermee in een keer lek. Als je de kracht weet van de zon of zonnebank, kun je ook uitrekenen wat dit doet met je huid. Het leuke hiervan is dat je nu kunt uitrekenen of je huid te veel zon heeft ontvangen of te weinig.

 

Dus als een zonnebank UVB bevat, dan maakt mijn lichaam vitamine D aan?

Het antwoord is ja! En niet zo’n beetje ook niet. Het voordeel van de zonnebank is dat je je huid 100% bloot stelt aan UVB, waardoor je op de snelste en huidvriendelijkste methode veel vitamine D aanmaakt. Vitamine D is een belangrijke vitamine die je vrijwel alleen uit zonlicht kan halen, en nauwelijks uit voeding. In Nederland heeft 50% van de bevolking een tekort aan vitamine D. Door een juiste hoeveelheid vitamine D in je lichaam, heb je 40% minder kans op het krijgen van borst, prostaat, en baarmoederkanker. Dus een belangrijke vitamine!

 

Hoe zit het dan met een SPF, maak ik dan nog wel vitamine D aan?

Vrijwel niet, een zonnebrandcrème is erop gemaakt om zoveel mogelijk UVB tegen te houden. Vanaf factor 15, blokkeer je de aanmaak van vitamine D met wel 98%.

 

Zijn er nog meer voordelen voor mijn huid als ik voorbruin onder de zonnebank?

Jazeker! Je huid heeft nu voor het eerst op een rustige manier de kans gehad om zichzelf voor te bereiden op de sterke Spaanse zon. Je huid zal je dankbaar zijn. Een ander voordeel is dat je huid op vakantie veel sneller zal kleuren. Terwijl je vrienden en vriendinnen hele dagen op het strand liggen om net zo mooi bruin te zijn als jij bent, zoek jij wat sneller de schaduw op, en dat is winst voor je huid!! Wij raden zelfs aan om in de middag rond 14 uur, 20 minuutjes de zon tot je te nemen, met een schone huid. Zo krijgt je huid de kans om door middel van UVB weer veel nieuw pigment aan te maken, zodat jouw kleur voller wordt en mooier. Ga daarna uit de zon, je huid heeft hier echt al voldoende aan. We hebben er al vele weddenschappen door gewonnen!

 

Nog extra tips?

Drink veel vocht op vakantie, zodat jouw huid van binnen gehydrateerd wordt. Eet daarnaast veel groentes en fruit en vermijd zoveel mogelijk alcohol. In groente en fruit zitten veel antioxidanten die jouw huid extra helpen om alle zon goed te verwerken. Besef daarnaast dat als je een zonnebrandcrème gebruikt, deze niet ingrediënten bevat die jouw huid of de natuur in de zee aantasten. Vanaf 2021 gaat er op Hawaï een wet van kracht die het gebruik van zonnebrandcrèmes gaat verbieden die het ingrediënt OXYBENZONE bevat, let hier dus op, als je deze koopt. Loop daarnaast op vakantie zoveel mogelijk op blote voeten, en ga op het heetst van de dag zoveel mogelijk uit de zon.

 

Lees hier de blog van Frank Veldman in de reeks ‘Gezond Ondernemen’. Meer weten over Sunworld? Klik dan hier voor de website.