Jisca about ‘Work & play hard’

Ik beken: heel lang lag de focus in mijn leven op ‘work hard’. Maar na een paar jaar buffelen ging ik mij realiseren dat ik mijzelf (en mijn lichaam) hiermee te kort doe. Geef jij zowel werk als ontspanning evenveel prioriteit in je leven? Of hoor je jezelf regelmatig ‘druk, druk, druk’ zeggen, als mensen vragen hoe het gaat? Dan is het belangrijk om te zoeken naar een nieuwe balans!

 

Work hard

Is het je opgevallen dat er staat ‘werk hard’ en dat er niet ‘werk veel’ staat? Ik ken ze, die dagen dat je de hele dag ‘druk’ bezig bent (met bijvoorbeeld je werk of huishouden), maar eigenlijk ben je niet heel productief. Dat is dus juist niet de bedoeling! Als het tijd is om te werken, werk dan gefocust en probeer zo productief mogelijk zijn. Werk hard, niet lang!

Je kunt ook de hele dag hard werken aan een taak die eigenlijk niet zo belangrijk is. Dan voldoe je wel aan het ‘werk hard’ principe, maar qua output merk je er niets van. Je kunt als ondernemer bijvoorbeeld de hele dag werken aan je website, maar als er een klant wacht op de beloofde offerte, dan ben je niet met het belangrijkste werk bezig.

We kunnen niet altijd productief zijn en zeker niet constant creatief. Toegeven aan je meest energieke (en daardoor meest effectieve) uren van de dag levert vaak betere resultaten op. Om over na te denken/ te noteren: Wat is jouw meest energieke moment van de dag? Benut je dit moment maximaal?

 

me-time

 

Play hard

Ook wel me-time genoemd, het is het moment dat draait om jou alleen. In de basis is me-time iets dat je doet dat je leuk vindt: rustend, dromend, plannend, lezend, journalend of juist denkend. Het is de tijd die je neemt om je lichaam, ziel en geest weer op te laden. Iets doen dat niet hoort bij je rol als ondernemer, moeder, werknemer, partner, dochter enz.

Schijf jouw favoriete me-time ideeën eens op! Als jij nu denkt ‘ik weet niet eens wat ik in mijn me-time zou willen of kunnen doen’, probeer dan eens deze vraag te beantwoorden: Welke ontspannende bezigheid zorgt ervoor dat ik de tijd vergeet? Deze bezigheid zou wel eens heel geschikt kunnen zijn voor jouw me-time! Voor mij is het bijvoorbeeld: een boek lezen, in bad, bijkletsen met een vriendin, zonnen, kopje koffie op mijn favoriete plekje in de tuin enz.

Tip: als je je dag inplant, plan dan ook eens heel bewust een moment van me-time in. Je zult merken dat je daarna met hernieuwde focus verder kunt met je taken!

 

Cadeautje, speciaal voor jou!

Samen met Annelies heb ik voor jou een printable bedacht. We hopen dat je hiermee echt eens goed kunt nadenken over deze vragen. En omdat ik vormgever ben, heb ik deze met liefde voor jou ontworpen. Neem een lekker kopje koffie of thee en gun jezelf dit moment van reflectie!

 

Printable Work&Playhard

 

Blijf zoeken naar balans enlast but not least: vergeet niet om de mooie dingen in leven én je successen te vieren… 🙂

Lieve groetjes,

Jisca

_________

Jisca Rebel is o.a. ondernemer, moeder en vrijwilliger en heeft veel ballen in de lucht te houden. Er is een periode in haar leven geweest waarin dit niet lukte en ze het overzicht helemaal kwijt was. Ze ging op zoek naar meer balans en wilde weer grip op haar tijd. Deze zoektocht resulteerde in de Balans Planner. 

‘Balans overkomt je niet, balans creëer je’, over dit onderwerp deelt ze persoonlijke verhalen en tips op Instagram  en Facebook . Lees het persoonlijke verhaal van Jisca als ondernemer hier in deze blog, want op Gezond Genoeg heb ik haar ook geïnterviewd!