Gezonde voornemens volhouden

Hij is weer geweest, de beruchte Blue Monday. Het moment dat de meeste mensen hun goede voornemens weer hebben laten varen. Weinig is zo frustrerend als de teleurstelling in jezelf als je weer tot de ontdekking moet komen dat er van je goede voornemens weinig over is gebleven. Geloof me: been there, done that! Daarom deze blog met tips hoe je zélf de stok achter de deur kunt zijn van je goede voornemens.

Allereerst, van mij hóef je geen goede voornemens te hebben, maar ik heb ze wel. Niet alleen aan het begin van het jaar, maar het hele jaar door probeer ik kleine positieve veranderingen doorvoeren. Want, vele kleine stapjes maken samen een grote verandering.

Ik daag je uit! Om te bedenken welke positieve gewoonte(n) jij aan je dag zou willen toevoegen. Dat mag iets kleins of iets groots zijn; als het jou maar een goed gevoel oplevert.

Maak het zichtbaar! Journaling is een goede manier om gewoonten zichtbaar te maken. Kruis elke dag in je planner aan of het gelukt is om je goede voornemens te houden. Zo ben je zelf een stok achter te deur, want elke dag bevraag je jezelf of je voornemen gelukt is. En dat is confronterend! Je kunt een planner aanschaffen waar deze mogelijkheid inzit (zie foto), maar je kunt het ook zelf tekenen. Google maar eens op ‘habit trackers’ of ‘habit tracking’ en je ziet allerlei voorbeelden hoe je je voornemens kunt bijhouden.

 

Balans Planner

 

Hou vol!Onderzoek heeft uitgewezen dat als je iets 21 dagen consequent volhoudt, je nieuwe routine een gewoonte wordt. Maar daarna gaan er vaak nog weken of maanden overheen, voor je het helemaal volautomatisch doet. Wees dus realistisch en houdt het behapbaar voor jezelf: kies maximaal één nieuwe gewoonte per maand.

 

Jisca Rebel is o.a. ondernemer, moeder en vrijwilliger en heeft veel ballen in de lucht te houden. Er is een periode in haar leven geweest waarin dit niet lukte en ze het overzicht helemaal kwijt was. Ze ging op zoek naar meer balans en wilde weer grip op haar tijd. Deze zoektocht resulteerde in de Balans Planner. 

‘Balans overkomt je niet, balans creëer je’, over dit onderwerp deelt ze persoonlijke verhalen en tips op Instagram  en Facebook . Lees het persoonlijke verhaal van Jisca als ondernemer hier in deze blog, want op Gezond Genoeg heb ik haar ook geïnterviewd!