Gezond Ondernemen: Hulahoopin’

Hulahoopin’ is het bedrijf van onderneemster Pauline. Na het afronden van twee studies en het hebben van grote idealen kwam Pauline erachter dat ze kleur, beweging én creativiteit in haar leven wilde! Geen kantoorbaan meer waarbij ze per week 600 e-mails moest verwerken. Met het starten van haar eigen onderneming heeft Pauline het roer volledig omgegooid. In deze blog maken we kennis met haar ondernemersverhaal en vertelt Pauline meer over hoe zij ‘Gezond Onderneemt’ met haar onderneming Hulahoopin’. 

 

Waarom ben jij gestart met een eigen onderneming en wat zijn jouw drijfveren?

Ik hield van studeren en ronde twee studies af. Een HBO, premaster en master. European Studies en internationale politiek. Ik had grote idealen en wilde een wereldverbeteraar worden. Al snel kwam ik erachter dat dat in de politiek een erg lastige taak zou worden. Stel je zou verkiesbaar zijn, en de politiek in gaan, dan werk je mogelijk 10 jaar aan een wetsvoorstel en dan word je waarschijnlijk alweer weggestemd. Ik vond het ook een erg saaie en grijze wereld. Er wordt vooral veel over problemen gepraat en niet over oplossingen. Daarbij was ik goed in administratie en ik werkte daar ook vooral veel in. Ik wilde niet meer als enige talent Excel-lijstjes bijhouden hebben en ik besloot het roer om te gooien. Ik wilde kleur, beweging en creativiteit in mijn leven. Hoelahoepen kon ik goed en tijdens mijn vorige baan kon ik daar niet meer mee stoppen. Per week had ik zo’n 600 e-mails te verwerken en de waardering daarvoor was ver te zoeken. Ik staarde vaak uit het raam en dacht aan mijn hoelahoep en ik kon niet wachten om na werk te gaan trainen. Na twee jaar stopte ik definitief met mijn kantoorbaan en startte ik mijn onderneming Hulahoopin’.

 

Hulahoopin'

 

Waarom zouden andere ondernemers en klanten kennis moeten maken met jou en Hulahoopin’?

Hulahoopin’ is een kleurrijke onderneming waar veel gelachen wordt. Je kan mijn workshops en optredens echt op allerlei gelegenheden en evenementen inzetten. De hoepel trekt mensen van alle leeftijden aan en iedereen lacht na en tijdens het hoelahoepen. Het is ook een goed middel om te ont-stressen na een lange werkdag en om even je gedachten te verzetten. Daarbij is beweging heel belangrijk. Hoelahoepen is een laagdrempelige manier om in beweging te komen. Je wordt er een beetje high van. Dit komt omdat je veel beloningen krijgt als trucks en bewegingen lukken. Daarbij ben je ongemerkt ook gewoon lekker aan het sporten en verbrand je tijdens een les of workshop aardig wat calorieën. Met de vrolijke muziek en danspasjes kan je niet anders dan lachend en vrolijk naar huis gaan.

 

Hoe zorg jij ervoor dat jij en Hulahoopin’ ‘Gezond Genoeg’ blijven zodat je kan doen wat je nu doet?

Ik ben niet op winst uit. Ik hou het doel van een kleurrijke en creatieve samenleving voor ogen en daar werk ik voor. Dit uit zich misschien in niet altijd strategische acties en ik begin nu na 1 jaar pas mijn financiën echt goed te bekijken. Ik was een tijd afhankelijk van mijn Hulahoopin’ bedrijf en toen merkte ik dat ik klanten alleen als inkomstenbron ging zien. Ook had ik even geen plezier meer in het lesgeven. Het was keihard werken. Ik was geen avond meer vrij en soms ook niet in het weekend. Ik heb toen een baan erbij gezocht zodat ik rustiger kan opstarten en kan investeren. Nu geef ik nog één avond in de week les, en doe een paar workshops per maand plus af en toe een optreden. Ik heb nu veel meer tijd en geld om te investeren in automatisering. Op deze manier bouw ik alles rustig op en is dat gejaagde en gehaaste er af. Ik wed qua inkomen dus voorlopig niet op één paard, om zo de druk en stress van het moeten vinden van klanten er af te halen.

 

Hulahoopin les

 

Hoe heb jij geleerd van de tegenslagen en successen van het opzetten van een eigen onderneming?

Het blijft experimenteren en vertrouwen hebben op je eigen kunnen. Soms zijn de workshops een groot succes en soms komt er niemand. Soms ben je binnen één uur uitverkocht, soms zit je tot de laatste dag in spanning of je de onkosten er wel uithaalt. Dit hoort erbij en ik probeer steeds terug te denken aan de manieren en gewoontes die ik heb ontwikkeld. Waarom zat ik die dag binnen één uur vol? En waarom nu niet? Ik probeer daar een patroon in te ontdekken en mijzelf niet de schuld te geven als het niet lukt. Er zijn zoveel factoren waar je rekening mee moet houden. Vakanties, Pasen, Kerst, mensen die nog wachten op salaris. Ik had laatst een specifieke workshop die in april gelijk uitverkocht was en in november had ik maar één aanmelding. Ik had die week verder al lesgegeven aan een volle klas, een optreden gehad en een workshop gegeven op een festival. Kortom, meer dan genoeg verdient. Ik cancelde de workshop en ik was stiekem eigenlijk best wel blij dat ik die zondag lekker vrij had. Die zondag heb ik dus heerlijk genoten van een vrije dag samen met mijn vriend. In het begin had ik erom gestrest en het gezien als falen. Ik tel nu mijn zegeningen.

 

Wat zijn jouw (leer)doelen voor de toekomst op het gebied van ondernemen om jezelf en Hulahoopin’ ‘Gezond Genoeg’ te blijven houden? 

Mijn doel is om zoveel mogelijk te automatiseren en uit te besteden. Ik wil vooral uitbesteden wat ik zelf lastig vind of eigenlijk geen tijd aan kwijt wil zijn. Waar ik eerst elke aanmelding met de hand behandelde en erachteraan moest voor betalingen, heb ik nu een webshop. Mensen kunnen direct een ticket bestellen voor lessen of een workshop. Deze overgang is spannend. Maar ik denk dat ik er veel aan ga hebben in de toekomst. Ik was soms dagen aan het boekhouden en ik haat boekhouden. Ik wil trainen en hoelahoepen. Verder had ik een boekhouder die niet bij mij paste en ik ben dus nu op zoek naar een boekhouder die bij mij past en zoveel mogelijk werk uit handen kan nemen en ook tegelijk advies kan geven. Het uitbesteden moet wel in balans zijn en mij niet te veel kosten. Dus ik kijk goed waar ik dingen zelf kan blijven doen en wat ik echt wil uitbesteden. Ik kan veel zelf, maar soms moet ik het gewoon niet willen en mijn handen vrij proberen te houden, dan mag dat best wat kosten. Ik vind 15 uur werken per dag soms heel leuk en soms kan het niet anders. Dit mag echter geen standaard worden. Ik werk nu alleen de maandag rond de 15 uur. De rest van de week heb ik het rustig en heb ik normale uren. Ik besteed nu bijvoorbeeld ook mijn website uit. Ik vind het heel leuk om zelf te doen, maar het kost mij dagen aan gepuzzel. Het doel is voor mij om zo min mogelijk achter mijn computer te zitten en zoveel mogelijk bezig te zijn met hoelahoepen en lessen ontwikkelen. Ik ben hier nog niet helemaal, maar ik verwacht dat volgend jaar ik hier al een stuk verder in ben.

 

Wil je meer lezen over Hulahoopin’? Klik hier voor de website van Hulahoopin’. Meer verhalen lezen over ‘Gezond Ondernemen’? Klik hier voor het volledige overzicht. Volg Gezond Genoeg ook op Instagram, Facebook en Pinterest.