Gezond Ondernemen: Jurianne Matter

Jurianne Matter is zo’n tien jaar geleden haar eigen merk gestart onder haar eigen naam. De papieren wensbootjes waren het startschot voor een succesvolle reeks ‘do-it-yourself-light- papierontwerpen die in korte tijd overal ter wereld verkocht werden. Jurianne start haar dag graag met een wandeling over de hei. Het beste moment voor haar wandeling is tijdens zonsopkomst. Dan ontstaan haar beste ideeën. Maak kennis met Jurianne en haar ondernemersverhaal! 

 

Waarom ben jij gestart met een eigen onderneming en wat zijn jouw drijfveren?

Ik werkte als stylist bij IKEA, maar was daar niet echt gelukkig. Ik besloot op de bonnefooi mijn baan op te zeggen. Maar er moest wel geld verdiend worden, een hypotheek betaald, een gezin onderhouden worden. Ik startte een groothandel en introduceerde mijn eerste product: de papieren wensbootjes. Zelf te vouwen, kleurrijke bootjes met een verhaal, inzetbaar op belangrijke momenten in het leven. Geproduceerd in Nederland, bedrukt met eco-inkt op fsc papier en verpakt in maismeel zakjes.

De bootjes waren het startschot van een reeks succesvolle ‘do-it-yourself-light’ papierontwerpen. Alles voorgestanst en voorgerild en een handomdraai van 2d naar 3d te vormen. Omdat alles plat verpakt en makkelijk verzendbaar is, werden deze ontwerpen in korte tijd overal ter wereld verkocht.

 

Jurianne Matter-38

 

Waarom zouden andere ondernemers en klanten kennis moeten maken met jou en jouw onderneming?

Omdat mijn bedrijf er na tien jaar nog steeds is en zich blijft ontwikkelen. Daarnaast heb ik vanaf het allereerste begin gezegd: ik wil geen geld verdienen over de rug van de natuur of van andere mensen. Dus alles is eco-vriendelijk geproduceerd en fair trade. En dat is geen loze marketingtool. Het staat dan ook niet koeiegroot op mijn website, ik vind namelijk dat het normaal zou moeten zijn voor alle ontwerpers, producenten en groothandels.

 

Hoe zorg jij ervoor dat jij en jouw onderneming Gezond Genoeg blijven zodat je kan doen wat je nu doet?

Ik wandel elke dag 1,5 uur lang achter mijn huis op de hei. Zodra de zon opkomt ben ik daar te vinden. Dat is de allerbeste start, het geeft mijn dag echt pootjes. Ik heb natuurlijk een zittend beroep, dus die 10.000 stappen zijn megabelangrijk voor me. Maar ook het feit dat je, voordat je je in de dag stort, even helemaal je hoofd leeg maakt. Mijn beste ideeën ontstaan tijdens het wandelen. Op mijn Instagram account deel ik – naast mijn ontwerpen –  heel veel zonsopkomsten, mistige ochtendlandschappen etc.

 

bygge-paperhouses_14

 

Hoe heb jij geleerd van de tegenslagen en successen van het opzetten van een eigen onderneming?

Ja, dat leren van fouten blijf je doen, want je blijft altijd wel fouten maken. Tenminste, ik wel: ik ben gewoon een mens. Ik heb de neiging om iets teveel vertrouwen te hebben in mensen en dingen te laten waaien waar je eigenlijk bovenop moet zitten. Ik blijf eraan werken.

Maar wat ik écht heb geleerd, is dat je nooit klakkeloos moet doen wat klanten vragen. Dat heet onder ontwerpers/groothandelaars: het worteltjestaart effect. Voorbeeld, op de beurs, één van mijn winkeliers: Joh, die engeltjes moet je echt in het paars met gele stippen maken. Volgende beurs: “Hey, ik heb ze nu in het paars met gele stippen, hoor!” “Oh,” zegt de klant, “nee, vond ik die oude toch mooier.” Zit jij met een pallet met 5000 sets onverkoopbare engeltjes. Dit is een extreem voorbeeld en is mij gelukkig nooit overkomen, maar toch… wat ik heb geleerd is dat je altijd áchter de vraag van je klanten moet kijken. Doorvragen: waarom paars met gele stippen? Wil je het misschien alleen maar wat kleurrijker en vrolijker? Dat idee neem je dan mee en vervolgens geef je er geheel je eigen draai aan, zodat het écht jouw product wordt.

 

Jurianne Matter-33

Wat zijn jouw (leer)doelen voor de toekomst op het gebied van ondernemen om jezelf en je onderneming Gezond Genoeg te blijven houden?

Ik ontwerp heel veel voor andere bedrijven en dat wil ik ook graag blijven doen. Maar soms is de balans een beetje zoek, komt mijn eigen bedrijf in de knel. Gelukkig heb ik een kei van een assistente die steeds meer van mij overneemt. Ik wil nog meer af van mijn bordjes (ik heb er meerdere) op de hare schuiven, zodat ik meer focus kan houden op ontwerp. Want daar word ik gelukkig van.

 

Neem een kijkje op de website van Jurianne Matter door hier te klikken. Nog meer ondernemersverhalen lezen? Klik hier voor het volledige overzicht!