Gezond Ondernemen: Manon Fotografeert

Manon is een echte duizendpoot. Naast fotograaf is ze ook bezig met het opstarten van een eigen (lifestyle) blog. Haar grootste passie is fotografie. Al heel jong bekeek zij de wereld door haar camera. Het volgen van een fotografie-opleiding was een logische stap. Tijdens deze opleiding werd er een chronische ziekte bij Manon geconstateerd. Maar Manon is vastbesloten en gaat door met haar passie en ziet een mogelijkheid: voor zichzelf beginnen. Alleen hoe onderscheid je je van al die andere fotografen? Maak kennis met Manon en haar ondernemersverhaal in deze blog. Lees snel verder. 

 

Ik volg Manon al een tijd op Instagram. Dit was voor mij een reden om Manon te vragen om mee te doen aan deze serie. Ik ben nieuwsgierig naar haar verhaal. Naar het verhaal achter haar bijzondere foto’s. Ik ben zelf ook bezig met fotografie en vind het intrigerend om te zien hoe een fotograaf zoals Manon een geheel eigen sfeer kan creëren in alle foto’s. Genoeg over mij, op naar het verhaal van Manon! 

 

Wie ben jij en hoe heet jouw bedrijf?

Mijn naam is  Manon, ik ben 22 jaar en ik kom uit Friesland met mijn vriend en onze dieren. Je kunt mij kennen onder de naam Manon Fotografeert – mijn fotografie bedrijf. Ik noem mijzelf de laatste tijd echt een duizendpoot want ik ben fotograaf en ik ben momenteel een eigen (lifestyle) blog aan het opstarten. Ook ben ik druk bezig met Social Media en dan voornamelijk Instagram. Eigenlijk heb ik dus twee bedrijven, maar mijn fotografie is toch wel echt mijn grootste passie.


Waarom ben jij gestart met een eigen onderneming en wat zijn jouw drijfveren?

Ik kan mij niet eens meer herinneren wanneer ik echt ben begonnen met fotograferen zo jong was ik! De droom om een eigen onderneming op te starten was dan al snel mijn einddoel toen ik begon aan de fotografie opleiding.  In de tijd van de opleiding is er een chronische ziekte bij mij geconstateerd. Ik ben totaal geen opgever dus haalde ik ook weer energie uit de tegenslagen. Een eigen bedrijf is het enige wat ik met een chronische ziekte kan doen – ik kan mijn eigen tijden inplannen. Maar fotograaf zijn, dat zijn er zoveel. Hoe ga ik mij onderscheiden? Ik wou mij graag focussen op portretten en het ondernemers fotograferen, maar dan wel op een lifestyle manier fotograferen.

 

Manon Fotografeert portret


Waarom zouden andere ondernemers en klanten kennis moeten maken met jou en Manon Fotografeert?

Zoals ik al schreef, ben ik echt een uniek concept begonnen omdat ik niet van statische portretten houd. De reclamewereld is straks helemaal gebaseerd op Social Media. Dan zijn die portretten of productfoto’s in de studio met een witte achtergrond helemaal niet hip genoeg. Ik wil iemand fotograferen wat bij zijn of haar persoonlijkheid past. Desnoods is het op de bank met een bakje koffie of thee. Als het maar is zoals jij bent. Dat noemen ze dus lifestyle fotografie.

 

Hoe zorg jij ervoor dat jij en jouw onderneming Gezond Genoeg blijven zodat je kan doen wat je nu doet?

Ha – dan heb je aan mij geen goed voorbeeld wat betreft deze vraag. Ik ben altijd veel te veel betrokken met mijn klanten, te chaotisch én een emotie eter wat betreft mijn gevoel. Ook werk ik graag op het laatste moment, dit omdat ik het beste presteer onder druk. Wel ben ik een enorme planner. Alles met briefjes opgeschreven omdat ik het ouderwetse plannen gewoon niet los kan laten. Nu ik ziek ben, maak ik hier wel een goede balans in zodat ik toch ook de rust pak. Dit moet wel, als de dokter het voorschrijf dan luister ik pas. Ik woon samen met mijn partner, dit helpt ook enorm moet ik zeggen… Het bedrijf is dan wel van mij, maar hij is wel mijn grootste steun.

 

Manon Fotografeert product

 

Hoe heb jij geleerd van de tegenslagen en successen van het opzetten van een eigen onderneming?

Ik zie elke tegenslag – maar eigenlijk elke dag, als een leerproces. Je bent nooit oud genoeg om te leren. Vaak moet ik eerst vallen voordat ik weer opsta, maar dat heb ik nu ook geaccepteerd. Als ondernemer is vaak het gevoel dat je er alleen voorstaat en dat is de grootste fout die ik heb gemaakt. Dat sta je namelijk nooit.

 

Wat zijn jouw (leer)doelen voor de toekomst op het gebied van ondernemen om jezelf en je onderneming Gezond Genoeg te blijven houden?

Ik denk het zakelijker worden. Nu ik dit typ, hoor ik gewoon mensen het in mijn oor zeggen: ‘Manon, je moet echt minder aardig zijn’. Ik ben niet het type van onderhandelen maar ik ben een gevoelsmens. Soms plan ik een fotoshoot van 1 uur en pas na 3 uur verlaat ik het gebouw. Maar in de ondernemerswereld hoort zakelijk onderhandelen er nou eenmaal wel bij.

 

Tot slot… 

Ik wil vooral naar de mensen spreken met een chronische ziekte, maar wel een wil hebben om te presteren. Voor jezelf beginnen is niet onmogelijk, zolang je het maar wilt. Juist als ondernemer heb je heel veel voordelen als je ziek bent. Je kan je eigen tijd inplannen maar ook open kaart spelen. Veel mensen tonen toch begrip voor je. Ook ondernemer zijn heeft keerzijdes. Je bent nooit zeker van jouw inkomsten. Maar als dit je droom is, wie ben jij of een ander dan om het niet te verwezenlijken?

 

Neem een kijkje op de websites van Manon. Voor Manon Fotografie, klik dan hier! Manon Fotografie is ook te vinden op Instagram. Benieuwd naar de lifestyle blog van Manon? Klik dan hier. Ook hier kan je Manon volgen op Instagram. Wil je nog meer ondernemersverhalen lezen? Alle verhalen vind je hier. Meedoen kan ook, stuur mij dan een berichtje via ‘Contact‘.