Gezond Ondernemen: Tokiotours

Ondernemers uit Nederland bevinden zich overal ter wereld. Toen ik mijn oproep had geplaatst reageerde Nicki Yoshihara vanuit Japan enthousiast! Zij vertelt meer over haar eigen bedrijf Tokiotours die zij in deze indrukwekkende stad is begonnen is. Ik neem je in deze blog mee naar Tokio.

Even voorstellen

Mijn naam is Nicki Yoshihara. Ik ben 41 jaar oud en ik woon al 7 jaar in Tokio. In deze indrukwekkende stad ben ik mijn eigen bedrijf begonnen dat Tokiotours heet. Ik ben begonnen met zelf rondleidingen te geven aan toeristen die naar Tokio kwamen. Inmiddels heb ik een legertje gidsen voor mij werken op verschillende locaties in Japan die in het Nederlands lokale rondleidingen geven en veel kunnen vertellen over onder anderen het verschil tussen de Nederlandse en Japanse cultuur.

 

Familie Tokiotours

Waarom ben jij gestart met Tokiotours en wat zijn jouw drijfveren?

In eerste instantie was ik van plan om werk te vinden in het verlengde van mijn opleidingen en werkervaring. Helaas lukte mij dat niet omdat de taal een te grote belemmering was. Uiteindelijk ben ik, op advies van een vriendin, zelf rondleidingen gaan geven in en in de omgeving van Tokio. Ik merkte dat er veel vraag is naar Nederlandse gidsen die, vanuit een Nederlands perspectief naar Japan kunnen kijken, maar die tegelijkertijd veel afweten van de geschiedenis, kunst, architectuur, Japanse keuken en andere fascinerende kanten van Japan.


Waarom zouden andere ondernemers en klanten kennis moeten maken met jou en Tokiotours?

Wij bieden een uniek product. Er zijn geen andere partijen die in Japan met lokale ervaren Nederlandse gidsen rondleidingen kunnen organiseren in het Nederlands die tevens allemaal vloeiend Japans spreken en ontzettend veel achtergrondinformatie weten.

 

fietstour Tokiotours

 

Hoe zorg jij ervoor dat jij en Tokiotours Gezond Genoeg blijven zodat je kan doen wat je nu doet?

Al onze tours doen we zoveel mogelijk lopend en met het openbaar vervoer. Hiermee houden we onze carbon footprint laag wat goed is voor het milieu. Al dat lopen is ook nog eens goed voor de gezondheid van onze gidsen en onze cliënten. Uiteraard zijn er altijd mogelijkheden voor mensen die slecht ter been zijn. Tevens zijn er mogelijkheden om (sommige tours) per fiets te doen.

 

Hoe heb jij geleerd van de tegenslagen en successen van het opzetten van een eigen onderneming?

Uiteraard heb ik geleerd van zowel de successen als de tegenslagen. Het gun-effect is heel belangrijk vind ik. Als je mensen in je netwerk krijgt die je naam onthouden en aan je denken wanneer er iets voorbijkomt waar jij bij kunt helpen is dat natuurlijk ontzettend leuk. Tegenslagen zijn er uiteraard ook. Je werkt toch met mensen en daardoor kunnen er altijd onverwachte situaties ontstaan. We proberen zoveel mogelijk de verwachtingen van onze cliënten te managen en dingen voor te zijn, maar desondanks komen wij soms nog steeds voor verrassingen te staan.

 

hiking tour Tokiotour


Wat zijn jouw (leer)doelen voor de toekomst op het gebied van ondernemen om jezelf en je onderneming Gezond Genoeg te blijven houden? 

Het zou leuk zijn als, wanneer onze onderneming meer groeit, wij onze eigen fietsen zouden kunnen aanschaffen en het aantal fietstours zouden kunnen uitbreiden. Helaas is verkeersveiligheid nog wel steeds een probleem in Tokio dus dat is wel een belemmering voor ons aangezien veiligheid bij ons voorop staat.

 

Nicki: ‘Onze kracht ligt in onze flexibiliteit. Hoewel we op onze website veel kant en klare tours aanbieden, zijn alle tours in principe aan te passen aan de wensen van de cliënt. Of dit nu op het gebied van voeding c.q. dieet is, liever een onderdeel skippen tijdens de tour, iets anders voor in de plaats willen doen, een tour willen verlengen of heel specifieke wensen hebben (bijwonen van een training, doen van een workshop of experience of als nieuwkomer de Japanse markt willen verkennen), indien we voldoende tijd hebben om dingen uit te zoeken, vinden wij het erg leuk om onze cliënten hier zoveel mogelijk in te ondersteunen om te zorgen dat we een unieke ervaring kunnen aanbieden.’

 

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar Tokiotours? Neem dan een kijkje op de website door hier te klikken. Je vindt Tokiotours ook op Facebook, Instagram en Twitter @Tokiotours. De ervaringen van andere reizigers kan je lezen op Tripadvisor en lees je door hier te klikken.