Gezond Ondernemen: Vacht van Vilt

Vacht van Vilt is het bedrijf van Manouk (29 jaar). Haar liefde voor mooie schapenvachten heeft zij al van jongs af aan. Het begon bij het maken van een diervriendelijke vacht voor haar hond. Manouk begon te experimenteren met geschoren wol om zo tot een mooi en leervrije schapenvacht te komen die voor 100% bestaat uit wol en natuurlijke producten. In deze blog vertelt Manouk meer over haar drijfveren en maken we kennis met haar en Vacht van Vilt.

 

Waarom ben jij gestart met een eigen onderneming en wat zijn jouw drijfveren?

Van jongs af aan ben ik altijd dol geweest op de mooie schapenvachten, vooral met lange haren. Alleen de dieronvriendelijkheid van de vachten hield mij tegen. Voor onze hond wilde ik graag een diervriendelijke vacht maken. Zo begon ik met experimenteren met geschoren wol van omgelegen schaapherders. Uiteindelijk kwam ik tot de perfecte manier om tot een mooie leervrije schapenvacht te komen van 100% wol en enkel natuurlijke producten. Later kwamen er steeds meer producten bij. Mijn drijfveer is om de wereld te laten zien dat er altijd een alternatief is. Een schaap hoeft niet geofferd te worden voor een vacht. Van de wol die elk jaar van het schaap afgeschoren wordt kun je de mooiste producten maken. Zo hebben we ondertussen ook super dikke en warme gebreide dekens en leervrije koeienvachten.

 

Waarom zouden andere ondernemers en klanten kennis moeten maken met jou en Vacht van Vilt?

We willen niets liever dan de wereld laten zien dat het gebruiken van chemicaliën en het gebruiken van dieren niet nodig is.

 

Arnhem Anke & Manouk 72 dpi-7

Fotografie: Henny van Belkom

 

Hoe zorg jij ervoor dat jij en Vacht van Vilt ‘Gezond Genoeg‘ blijven zodat je kan doen wat je nu doet?

Zelfs na drie jaar Vacht Van Vilt runnen blijft het ontzettend leuk. Voor mij is het belangrijk dat ik het maken van de producten met liefde doe. De afwisseling van het bedrijf en het constant proberen te leren en het ontwerpen van nieuwe producten zorgt ervoor dat het nooit saai is en het een gezond bedrijf is. De meeste energie haal ik uit de ontzettend leuke reacties op de producten. Ik maak alles met de hand en in een product gaat zo’n zeven uur zitten. Dus als je hoort hoe goed het product ontvangen wordt en hoe blij mensen er mee zijn, is dat natuurlijk super!

 

Arnhem Anke & Manouk 72 dpi-28

Fotografie: Henny van Belkom


Hoe heb jij geleerd van de tegenslagen en successen van het opzetten van een eigen onderneming?

Mijn geluk met het opzetten van Vacht Van Vilt is geweest dat ik iets wilde maken waar ik volledig achter stond. Het begon met het maken van een vacht voor Doppie (onze hond). Ik vond dit zo leuk om te doen, dat ik het deelde op Instagram. Daar kreeg ik zo veel leuke reacties op dat het uiteindelijk uitgroeide tot een bedrijf. We versturen onze producten wereldwijd. Vooral in Australië zijn ze dol op onze producten! Natuurlijk zijn er ook tegenslagen, maar onze klanten en het blijven ontdekken van nieuwe technieken en producten stijgen ver uit boven tegenslagen. Iemand blij maken geeft zo veel voldoening!

 

Arnhem Anke & Manouk 72 dpi-46

Fotografie: Henny van Belkom

 

Wat zijn jouw (leer)doelen voor de toekomst op het gebied van ondernemen om jezelf en je Vacht van Vilt ‘Gezond Genoeg‘ te blijven houden?

Voor de toekomst heb ik veel doelen, misschien wel iets te veel! Maar dromen mag altijd toch! Het lijkt me geweldig om uiteindelijk bij elke bestelling een boom te planten, bij kunnen dragen aan goede doelen wat bij Vacht Van Vilt past en zo blijven groeien dat we mensen die op wat voor een manier ook hulp kunnen gebruiken kunnen opleiden tot werknemer bij Vacht Van Vilt.

 

Wil je meer weten over Vacht van Vilt of nieuwsgierig naar wat er allemaal te koop is? Klik hier en je komt gelijk op hun website. Na het lezen van het verhaal van Manouk nieuwsgierig geworden naar nog meer verhalen? Klik hier voor het volledige overzicht van alle verhalen in de reeks ‘Gezond Ondernemen’. Meedoen kan ook, neem dan contact met mij op via het contactformulier hier