@Dekokster, het verhaal achter de naam

In deze Gezonde Kennismaking maken we kennis met Marthe de Koster van @Dekokster. Je leest in deze blog hoe Marthe heeft ontdekt dat zij een passie heeft voor koken! Marthe is een goedlachse twintigjarige en studeert rechten. Koken helpt Marthe om te ontspannen en om die reden is ze graag achter het fornuis te vinden. Op haar eigen website deelt ze graag haar eigen receptjes die ze zelf bedenkt en op de foto zet. In deze blog ontdekken we waarom Marthe doet wat ze nu doet, hoe ze dit doet én wat ze vooral doet!

 

Kennismaken met Marthe van @Dekokster

Mijn naam is Marthe De Koster. Op Instagram kan je mij terugvinden via @Dekokster (afgeleid van mijn achternaam en natuurlijk ook een knipoog naar mijn grootste hobby: koken). Ik ben een twintigjarige studente rechten, goedlachs en een echte spraakwaterval.

Daarnaast heb ik veel liefde voor gemberthee, een grote bos bloemen en ik kan uren wegdromen bij een goed boek. Ik heb twee lieve, trouwe katjes: Jenny en Bowie (jep, genaamd naar dé Bowie). Alles tot in de puntjes plannen is iets waar ik van geniet (lees: door het opstellen van weekmenu’s) en na het koken is de keuken tijdelijk ontploft.

Jammer genoeg ben ik daarenboven een fulltime perfectionistische stresskip, maar ik ontspan volledig wanneer ik achter het fornuis mag staan. Ik heb een eigen website waar ik af en toe eigen receptjes deel en ook een Instagramprofiel.


Dekokster recept 1


Koken is écht volledig mijn ding ! 

Mijn passie voor koken heb ik pas zeer recent ontdekt. Toen ik 2 jaar geleden verhuisde, nam ik zelf de touwtjes in handen om thuis voor het gezin te koken en het huishouden te runnen. Gaandeweg ontdekte ik dat koken écht volledig mijn ding is. Het begon toen met het bereiden van een simpele couscoussalade en ik sta versteld van alle gerechtjes die ik tot nu toe al gemaakt en geleerd heb.

Eigenlijk is het achteraf bekeken niet zo gek dat ik enorm kan genieten van koken. Als kind was ik vaak niet weg te krijgen bij de kookpotten van mijn liefste oma. Ik was zo geboeid door haar handelingen, recepten, kennis van ingrediënten en hun eigenschappen. Vooral tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode keek ik mijn ogen uit (en nu nog!). Oma kan werkelijk pareltjes op een bord toveren. Van haar leerde ik ook dat het heel belangrijk is om gezellig en uitgebreid te tafelen, bijvoorbeeld samen met familie.


Dekokster recept 2


Ontspanning als drijfveer

In de eerste plaats ben ik met mijn blog en Instagramprofiel begonnen als ontspanning voor mezelf. Van nature ben ik snel gestrest en ik ontdekte dat ik volledig tot rust kan komen wanneer ik begin te experimenteren in de keuken. Ik nam foto’s van mijn creaties en van dat proces ben ik ook echt beginnen te houden.

Niet alleen het koken, maar foto’s nemen en bewerken vind ik bovendien geweldig om te doen. Ik ben heel graag creatief bezig, heb af en toe een vlotte pen en kan mijn ei volledig kwijt door blogposts te creëren. Lang verhaal kort: ik doe dit in de eerste plaats vooral voor mezelf, als hobby. Het is natuurlijk enorm fijn dat ik hiermee anderen kan inspireren, maar ook omgekeerd: ik houd er van om te scrollen door Instagram, nieuwe inzichten te krijgen, leuke profielen en de mensen achter deze profielen te leren kennen.


Dekokster recept 3


Wat Marthe op @Dekokster deelt

Ik deel vooral foto’s en recepten van de gerechtjes die ik dagdagelijks maak. Ik probeer gezonde(re), simpele bordjes te toveren – af en toe vegetarisch – en vind het even geweldig om ook ook eens te (ge)zondigen. En als ik dan zondig? Tja, dan doe ik dat goed.

Ik probeer zoveel mogelijk af te wisselen qua gerechten en ook bestaande klassiekers in een ander jasje te stoppen. Zo maakte ik onlangs dé klassieker pasta met pesto klaar, maar dan met een crème van pesto en slingers van courgette in plaats van enkel en alleen deegwaren. Ik tracht op die manier een leuke twist aan een gerechtje te geven.


Dekokster recept 4


Wat vind jij belangrijk om uit te stralen?

Persoonlijk vind ik haalbaarheid een van de belangrijkste factoren om uit te stralen. Ik hou niet zo van ingewikkelde, complexe recepten met ingrediënten waarbij je supermarkten ondersteboven moet halen om toch maar dat ene, juiste product te vinden. Ik wil aantonen dat koken niet (altijd) ingewikkeld hoeft te zijn en dat je met simpele, kwalitatieve producten ook een lekker gerechtje kan toveren. Ook gezond koken hoeft helemaal niet complex te zijn. Dat is, naar mijn mening, een denkfout die nog iets te vaak gemaakt wordt: gezond koken staat niet gelijk aan ingewikkelde en lange recepten. Het vergt vaak enige planning en voorbereiding, maar de voldoening achteraf is des te groter.


Dekokster recept 5


Gezond Genoeg voor @Dekokster

Ik houd ervan om gewoon mijn buikgevoel te volgen. Vooral afwisseling en evenwicht lijken voor mij belangrijk. Dit weekend naar een feestje en daar even zondigen? Prima, maar dan zal ik de dag erna toch even rustig aan doen en wat meer aandacht vestigen op mijn voeding. Ik maak heel graag een uitgebreide weekplanning en zo vermijd ik last minute grijpen naar ongezonde gerechten wegens te weinig tijd of inspiratie. Voorbereiding is alles. Of om het iets meer fancy te verwoorden: preparation is key!


Dekokster


Hoogtepunten van @Dekokster 

Het allerleukste vind ik de berichtjes die ik krijg van volgers, vrienden en familieleden die een gerechtje van mij klaarmaken. Wanneer ze enthousiast reageren, vertellen dat ze er van genoten hebben of dat ze het zo snel en haalbaar vonden om klaar te maken: dat tovert echt een glimlach op mijn gezicht. Daar doe ik het voor!

Ook kreeg ik niet heel erg lang geleden mijn allereerste vraag tot samenwerking met een relatief bekend merk. Ik glunderde van trots, omdat ik zelf niet wist dat ik met mijn blog en profiel al zo ver gevorderd was en dat men ook wel potentieel ziet. Dat maakt me diep vanbinnen wel trots.

Ik krijg enorm veel nieuwe, frisse energie door deze vormen van bevestiging.

 

Dromen, wensen en doelen voor de toekomst

Mijn allereerste doel was om 1000 volgers te behalen op mijn profiel. Dat is intussen verbazingwekkend snel gelukt. Op naar de 2000ste volger? Volgers behalen zijn wel allesbehalve mijn grootste en enige doel. Volgers aantallen vind ik nogal relatief en staan in mijn ogen niet in verhouding tot de passie die iemand heeft of uitstraalt.

Mijn grootste doel is om mezelf nog meer te ontplooien: meer te leren rond foodfotografie, het bewerken van foto’s en nog meer te experimenteren in de keuken en nieuwe receptjes te ontwikkelen. Ik probeer mezelf continu te vernieuwen en leg de lat ook steeds hoger. Ik ben niet zo snel tevreden (hey, hallo daar, perfectionisme), want het kan altijd nog beter! Enerzijds zorgt dat voor weinig gemoedsrust, maar anderzijds helpt het mij om er steeds voluit voor te blijven gaan.

Als laatste hoop ik ook om een beter evenwicht te vinden tussen het werken voor mijn blog en het studeren. Ik ben er zo graag mee bezig, dat mijn studie soms wat naar de achtergrond durft te verdwijnen.

 

Tot slot… 

Ik heb mezelf steeds beloofd en voorgenomen om mijn blog en profiel enkel door te zetten wanneer ik er zelf gelukkig van word en nog steeds voldoening van krijg. Ik zou niet graag in herhaling vallen en foto’s of gerechten maken enkel en alleen “omdat het moet”. Dat wil ik ook graag meegeven: doe datgene waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Daar kan je met volle teugen van genieten en houd je het langste vol!

 

Meer lezen over ‘@Dekokster’? Neem dan eens een kijkje op haar website of Instagram! Klik hier voor het volledige overzicht van ‘Gezonde Kennismaking’. Niks missen? Volg Gezond Genoeg dan op Instagram, Pinterest of Facebook.