EetPaleo, het verhaal

‘EetPaleo’ is het Instagramaccount van Marinka Appels-Bil. Op haar zestiende heeft Marinka ME/CVS gekregen en veranderde zij van Nederlands kampioen zwemmen in iemand die alleen nog op de bank kon liggen. ‘Er mee leren leven’, dat was de boodschap. Maar een therapeut die haar kon helpen, hielp haar met een nieuw voedingspatroon. Het volhouden van dit nieuwe voedingspatroon was voor Marinka een idee om te beginnen met een website. Anderen ontmoeten en inspireren was haar doel. Nu aantal jaar verder heeft Marinka een website met veel bezoekers en heeft zij al meerdere kookboeken geschreven. In deze blog lezen wij haar verhaal achter de naam ‘EetPaleo’. 

 

Kennismaking met Marinka van EetPaleo

Hoewel ik op Instagram bekend sta als @eetpaleo, is mijn echte naam Marinka Appels-Bil. Ik woon in het Brabantse plaatsje Chaam, samen met mijn man, zoontje en twee katten. Het liefste ben ik in beweging in de natuur en houd ik me bezig met gezonde voeding, een gezonde lifestyle en vooral een gezonde mindset. Genieten van het leven staat bij mij voorop en ik ben ervan overtuigd dat het volgen van je passie je ver kan brengen in het leven. In plaats van mezelf te pushen en streng voor mezelf te zijn (wat ik jarenlang heb gedaan, zonder succes), probeer ik zo vaak mogelijk lief voor mezelf te zijn. In de breedste zin van het woord. Dat is niet altijd makkelijk, maar het geeft me veel vrijheid en zorgt ervoor dat ook de tegenslagen wat leuker en makkelijker worden.

 

Eetpaleo insta

 

Van kampioen zwemmen naar doodop

Op mijn 16e heb ik ME/CVS gekregen. Waar ik vlak daarvoor nog Nederlands kampioen zwemmen werd, ging ik in tijd van een paar weken naar iemand die alleen nog op de bank kon liggen. Ik was doodop en niemand kwam erachter waarom en wat eraan gedaan kon worden. Er werd gezegd dat ik er maar mee moest leren leven. Daar heb ik mezelf niet bij neer gelegd en na een aantal jaren kwam ik bij een therapeut die me wél kon helpen. Dat was het begin van mijn herstel. Ik kreeg een nieuw voedingspatroon, mijn darmflora werd hersteld, tekorten aan voedingsstoffen aangevuld en langzaamaan kreeg ik meer energie.

 

Volhouden nieuw voedingspatroon

Dat nieuwe voedingspatroon vond ik echter niet zo heel makkelijk vol te houden in het begin, ik voelde me er echt alleen in. Omdat ik me niet voor kon stellen dat ik écht de enige was die op deze manier at (het Paleo voedingspatroon) besloot ik een website te beginnen. Om mezelf accountable te houden, om connectie te vinden én om anderen te inspireren. Dat was in 2011 en inmiddels is mijn website behoorlijk groot geworden en heb ik meerdere kookboeken geschreven.

 

EetPaleo, mindset & food

In de loop van de jaren leerde ik ook hoeveel invloed mijn gedachten, mindset en stress op mijn energieniveau hadden. In combinatie met een opleiding tot Mind Body Nutrition coach ben ik ook dat deel uit gaan dragen. Daarom zie je op EetPaleo.nl niet alleen recepten en kennis over voeding langskomen, maar ook artikelen die je aanzetten tot nadenken over je gedrag, hoe je met voeding en met jezelf omgaat.

 

Drijfveren achter EetPaleo

Ik weet hoe het is om jezelf verre van optimaal te voelen, terwijl je diep vanbinnen wéét dat er zo veel meer uit te halen valt. Dat kleine stemmetje wat roept dat het écht mogelijk is om energiek en met plezier door het leven te gaan. Ik denk dat iedereen dat stemmetje, of beter gezegd, die kennis, heeft. Alleen we kiezen er vaak voor om onszelf te vertellen dat moe zijn erbij hoort, dat afvallen een strijd hoort te zijn, dat werk nu eenmaal niet leuk is, of zelfs dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. Door gezonder te gaan eten, leven en denken kun je ervaren dat deze gedachten niet waar zijn. Die ervaring gun ik iedereen, want ik zie veel te veel mensen zichzelf door het leven heen worstelen, en dat is zonde.

 

EetPaleo 2

 

Delen van recepten en artikelen

Op mijn website vind je vooral lekkere, gezonde recepten en artikelen over voeding, lifestyle en mindset. Ook heb ik uitgebreide cursus geschreven waarin je leert om op een andere manier met eten om te gaan, en het voedingspatroon te vinden wat bij je past. Op Instagram deel ik ongeveer hetzelfde, maar dan veel meer vanuit mijn eigen ervaring. Daarop zie je hoe ik mijn lifestyle aanpak, welke keuzes ik maak en waarom, wat ik doe op het gebied van duurzaamheid en sport, welke producten ik fijn vind en hoe mijn maaltijden eruitzien. Uiteraard komen ook mijn katten en mijn zoontje af en toe langs op Instagram ;-).

 

Laten zien hoe ik echt ben en leef

Authenticiteit, betrouwbaarheid en enthousiasme. Ik wil laten zien hoe ik echt ben en leef. Geen mooi plaatje voorhouden van ‘kijk eens hoe leuk het allemaal is’, maar gewoon echt. Als ik het kan, kan jij het ook. Ik onderscheid mij door zo veel mogelijk mezelf te zijn en te blijven, en dat te laten zien. Mijn verhaal en persoonlijkheid maken dat ik anders ben dan anderen. Luisteren naar mijn community en aan de hand daarvan informatie of voorbeelden delen, maar ook andersom; juist datgene delen waarvan ik denk dat anderen het goed kunnen gebruiken. Of dat nu kennis, voorbeelden of een product is. Uiteraard is iedereen uniek en daarom ben ik ervan overtuigd dat echt iedereen iets kan bijdragen, net zoals ik dat hoop te doen.

 

Gezond Genoeg voor EetPaleo

Gezond Genoeg is voor mij mezelf niet mee laten slepen in mijn werk. Het is mijn eigen onderneming en daar kan ik dag en nacht mee bezig zijn als ik zou willen, maar ik kies ervoor om dat niet te doen. Ook streef ik (niet meer!) naar perfectie. Perfect is doen wat bij mij past, waar ik me goed bij voel, van moment tot moment. Niet het zo goed mogelijk naleven van richtlijnen die een ander op heeft gesteld, en zeker niet te streng voor mezelf zijn.

 

Waarom kennismaken?

Omdat ik ze een andere kant van het verhaal kan laten zien. Ik zal niet roepen ‘je moet op deze manier eten’ en dan gouden bergen beloven. Ik zet mensen in hun eigen kracht en laat ze zelf uitzoeken wat bij ze past, door middel van kennis, adviezen en inspiratie. Er is mij al vaak gezegd dat ik moet uitdragen dat je met het paleo voedingspatroon af kunt vallen, zodat ik meer boeken kan verkopen (echt waar!). Maar ik weiger het label van een dieet eraan te hangen. Voeding alleen zorgt er niet voor dat je gewicht verandert, het is zó veel meer, en mindset speelt daarbij een heel grote rol. Dat wil ik meer en meer gaan uitdragen aan iedereen die er voor open staat.

 

EetPaleo Instagram

Hoogtepunten

Zo veel! Van Nederlands kampioen worden met zwemmen tot het uitgeven van mijn eigen kookboeken, tot het maken van prachtige reizen en het ter wereld brengen van mijn zoontje. En ik ben nog lang niet klaar ;-).

 

Dromen

Dat ik nog meer mensen mag inspireren om op een andere manier naar hun leven te gaan kijken. Ze aan te zetten tot het leven van hun eigen leven, en dat ze vooral heel goed voor zichzelf gaan zorgen. Dat laatste klinkt zo simpel, maar er zijn eigenlijk weinig mensen die oprecht goed voor zichzelf zorgen. Mede daarom ben ik de tag #elkedagliefvoorjezelf begonnen op Instagram. Persoonlijk wil ik nog een heel aantal mooie reizen maken en veel hiken in de bergen, en meer buiten leven, daar geniet ik enorm van.

 

Tot slot…

Voor iedereen die geen idee heeft waar te beginnen om zijn of haar leven leuker en gezonder te maken: begin met goed voor jezelf te zorgen, met lief voor jezelf te zijn. Vertel jezelf niet dat je te dik bent, dat je er niet toe doet, dat iets moois jou niet gegund is of dat je fysieke klachten erbij horen. Denk positief over jezelf, zie de mooie dingen in alle situaties, neem rust wanneer je dat nodig hebt, en ga eens na welke delen van je leven jou energie geven, en welke juist (teveel) energie kosten. Aan de hand daarvan kun je een hele grote verandering teweegbrengen. Stap voor stap. En het is nog leuk om te doen ook!

 

Nieuwsgierig geworden na het lezen van deze blog? Neem dan een kijkje op de website van Marinka door hier te klikken. Je kunt Marinka ook volgen op Instagram. Voor haar account over EetPaleo klik dan hier. Meer verhalen lezen? Je vindt ze hier