Francesca Kookt, het verhaal

Francesca is één van de bekendere foodbloggers in Nederland. Met ruim 33,4k volgers op Instagram deelt Francesca, onder de naam ‘Francesca Kookt’, haar liefde voor eten. Het bloggen is zo’n succes, dat Francesca er een eigen bedrijf van heeft opgericht. Op haar website en social media deelt zij meer dan alleen recepten. Francesca neemt je mee in haar leven en haar zoektocht naar balans in bijvoorbeeld het moederschap. In deze blog vertelt Francesca haar verhaal achter de naam ‘Francesca Kookt’.

 

Kennismaking met Francesca

Mijn naam is Francesca en online kent iedereen mij als Francesca Kookt. Ik ben 40 jaar, heb een relatie met Shaiff en samen hebben we twee zoontjes. Jessey (8 jaar) en Zayne (2 jaar). Mijn leven draait om eten en ik geniet er enorm van, daarom is mijn blog- en levensmotto: ‘eten is genieten’.

 

Francesca Kookt kids

Wendy van Bree Fotografie

 

Blogervaring vanuit een andere hoek

Bijna 7 jaar geleden werkte ik nog in de reclamebranche en ik huurde daar regelmatig bloggers in. Dat stond toen nog in de kinderschoenen en eerlijk gezegd snapte ik niet wat ze nou precies deden en hoe bloggers ‘bereik’ creëren. Omdat ik het zo’n fascinerend onderwerp vond, begon ik zelf aan de eettafel te bloggen. Met een zelfontworpen logo (in Word) en een zelf in elkaar geknutselde website. Over eten natuurlijk, omdat dat toen al (mijn hele leven eigenlijk al) een van mijn grote liefdes was. Ik koos voor de naam ‘Francesca Kookt’ en dat is nooit meer veranderd. Inmiddels is ‘Francesca Kookt’ mijn bedrijf en bereik ik maandelijks ruim 500.000 mensen via mijn website en op Instagram heb ik ruim 33.000 volgers.

Drijfveren om dit te doen?

Mijn liefde voor eten, maar ook mijn liefde om te delen. Met name door het bloggen heb ik ontdekt dat ik het fijn vind om te delen. Of het nou recepten, kennis of verhalen zijn. Dat ik andere mensen blij kan maken met mijn gerechten is het mooiste wat ik heb kunnen bereiken.

 

Francesa bloggen

Wendy van Bree Fotografie

 

Wat je vindt op ‘Francesca Kookt’

Het is allemaal begonnen met recepten en andere kook- en eetverhalen. Maar inmiddels is het veel meer, zeker op Instagram, want nu deel ik eigenlijk mijn hele leven op Instagram. Nou ja, bijna alles dan. Want er zijn grenzen en ook ik heb een privéleven ?. Maar verhalen over mijn zoektocht naar balans als werkende moeder, de verhalen van mijn kids, wat we meemaken als gezin, ook op vakantie en andere onderwerpen die me bezighouden of waar ik soms boos of teleurgesteld over ben. We zijn allemaal mens, niemand is perfect en door momenten uit mijn leven te delen kan ik anderen inspireren en soms ook helpen. Maar in eerste instantie blijf ik nog steeds de ‘foodblogger’. Dit jaar komt er ook een tweede blog bij, Francesca Leeft, waarin ik meer de diepte in ga over de levensvraagstukken. En dat is echt niet altijd diepgaand, ik maak namelijk soms echt de gekste dingen mee of kan een enorme kluns zijn. En ook dat deel ik.

 

Belangrijk om uit te stralen en daarin te onderscheiden

Echtheid, daar begint het allemaal mee. Ik kan niets met de ‘perfecte foto’, bij mij gaat het echte leven online. Ik weet niet zozeer of ik me daarin echt onderscheid, er zijn genoeg andere Instagrammers/bloggers die ook heel echt zijn, maar mijn leven en dat van mijn gezin is wel uniek ten opzichte van anderen. En ik denk dat mijn/ons leven herkenbaar is voor mensen. En ik verbloem daarin ook niets, what you see is what you get. Waarom zouden mensen kennis met jou moeten maken? Om mijn verhalen en lekkere recepten, na al die jaren durf ik gewoon te zeggen dat je blij gaat worden van iedere hap ?.

 

Francesca boodschappen

Wendy van Bree Fotografie

 

Wat is Gezond Genoeg voor jou met wat jij doet?

Leuk verhaal om te vertellen is dat ‘Francesca Kookt’ ooit gestart is als koolhydraatarme receptenblog. Het was in het jaar na mijn eerste zwangerschap en ik was bijna 25 kilo aangekomen. Ik dacht toen nog dat een strikt dieet het antwoord was hierop. Ja, ik viel toen wel af, maar dat was niet blijvend. Eigenlijk heb ik mijn hele leven al een strijd met kilo’s gehad, gewoon omdat ik teveel at. Dat weet ik nu, nadat ik de afgelopen 2 jaar goed ben gecoacht. Onder andere door mijn diëtist Jonathan. Nu pas snap ik hoe het werkt. Dat het gaat om de balans en dat je ook prima kilo’s kan kwijtraken als je af en toe taart eet. Ik voel me nergens meer schuldig om en voel me ‘gezond genoeg’. Met af en toe een beetje meer van het een en wat minder van het ander. Daar word ik een blijer mens van, een leukere moeder, een gezelligere vriendin en ook een betere ondernemer/foodblogger. Bij mij zal je geen hypes of ingewikkelde diëten terugvinden, ik wil dat mijn volgers zich ook allemaal gezond genoeg voelen.

 

Hoogtepunten en successen van ‘Francesca Kookt’

Mijn grootste succes zit ‘m niet in cijfers of bezoekersstatistieken. Natuurlijk is die feitelijke kant van het verhaal ook belangrijk, maar véél belangrijker vind ik dat ik iedere dag bezig mag zijn met het leukste wat er is. Namelijk koken en schrijven. En dat ik daardoor een vrijheid heb gecreëerd voor mezelf. In hoe ik werk, hoeveel tijd ik met mijn gezin kan doorbrengen en dat er daardoor rust is ontstaan. Onderaan de streep heb ik het altijd druk, maar ik ben zelf degene die daar verantwoordelijk voor is.

 

Francesca keuken

Wendy van Bree Fotografie

 

Dromen en doelen voor de toekomst

Ik stel geen doelen meer voor mezelf, maar laat me leiden door het moment. Misschien kijk ik maximaal een half jaar vooruit en verder laat ik het gewoon ontstaan. Zodra ik teveel ga plannen, word ik onrustig. Dus dat doe ik niet meer en blijf lekker flexibel. Dat doet me goed!

 

Tot slot

Veel mensen vragen aan mij hoe ze moeten beginnen met gezond eten. Dat is ook gelijk de moeilijkste vraag om te beantwoorden. Ieder mens en lichaam is namelijk anders en je kunt geen kant-en-klare blauwdruk daaroverheen leggen. Voordat jij kunt bepalen wat ‘gezond genoeg’ voor jou is, ben je wel even bezig. Natuurlijk zijn er basisrichtlijnen, maar het is ook heel belangrijk om voor jezelf te bepalen wat werkt. Laat je niet gek maken door diëten of healthy lifestyles die gouden bergen beloven. Dan weet je gelijk al dat het gaat mislukken. Neem er de tijd voor, laat je goed adviseren en luister naar jezelf. Pas toen ik dat deed, raakte ik de kilo’s kwijt die echt weg moesten. Inmiddels doe ik het op mijn manier, heb nog steeds love handles (waar ik van hou trouwens), maar voel me altijd goed en energiek. Dat is voor mijn gezond genoeg.

 

 

Neem een kijkje op de website, Instagram of Facebook van ‘Francesca Kookt’ en ontdek meer! De foto’s van Francesca zijn gemaakt door Wendy van Bree Fotografie (klik hier voor haar website). Voor meer verhalen in de reeks ‘Gezonde Kennismaking’ klik dan hier. Niks missen? Volg Gezond Genoeg dan Instagram