Kleingeschreven, het verhaal achter de naam

Kleingeschreven deelt gedichtjes die zijn geschreven vanuit het perspectief van de schrijfster zelf, de 26-jarige Renée. Het schrijven van gedichtjes is haar dagelijkse bezigheid sinds zij te maken kreeg met het herstel van een burn-out. Renée vertelt in deze blog hoe ze van haar eigen kwetsbaarheid haar kracht maakt door juist met de buitenwereld te delen wat haar bezighoudt. Verder lees je in deze blog meer over het verhaal achter de naam ‘Kleingeschreven’.

 

Kleingeschreven, kennismaking met Renée

Hi, mijn naam is Renée. Ik ben 26 jaar en ik ben het creatieve brein achter @kleingeschreven. Ik woon in het mooie Brabant. Na een periode van ondernemerschap ben ik sinds kort weer werkzaam voor een baas. Maar aan ondernemerschap geen gebrek, want ik mag me volledig storten op de marketing van de scale-up Stockspots, de ‘AirBnB voor magazijnen’. Lekker pionieren, want daar hou ik van. Niet voor niets studeerde ik in 2014 dan ook als allereerste af aan International Lifestyle Studies. Een studie die zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen door concepten te ontwikkelen die gebaseerd zijn op hun behoeften en de veranderingen (trends) in de maatschappij. Toch best een bijzondere keuze wanneer je je bedenkt dat ik eigenlijk graag naar de kunstacademie wilde om kunstenaar of illustrator te worden en dat ik als jong meisje droomde van mijn eigen atelier en een zelfgeschreven kinderboek met eigen illustraties. Maar kunstacademies wilden mij niet hebben en eind goed al goed denk ik dan maar, want wat vind ik mijn werk leuk!

 

Kleingeschreven 1

 

Hoe Kleingeschreven online kwam

Eigenlijk heb ik altijd al geschreven, maar dit heb ik nooit zo met de buitenwereld gedeeld. Totdat ik in januari 2018 in de pen klom om zo mijn emoties en frustraties van mij af te schrijven tijdens mijn burn-out herstel. Het was in eerste instantie ook helemaal niet de bedoeling om deze gedichtjes online te gaan delen, dat vond ik namelijk veel te kwetsbaar, maar op liefdevol aandringen van vriendinnen ben ik in februari 2018 een Instagram account gestart en zo startte het hele avontuur.

Inmiddels zijn mijn gedichtjes een dagelijkse bezigheid geworden. Waar ik ook ga of sta, overal poppen de gedichtjes in me op. Alles is geschreven vanuit mijn perspectief met een ooghoogte van vast nog geen anderhalve meter met mijn 1 meter 56. Je kunt nu vast wel raden waarom de naam kleingeschreven me, buiten de kwetsbaarheid die ik toon, goed past ?.

 

Kwetsbaarheid als drijfveer

Ik geloof dat we steeds minder ‘echt’ durven te zijn. Er is geen ruimte voor emotie, geen ruimte voor ook maar een klein snufje negativiteit of onprettigheid. Alles moet maar leuk zijn. Zeker online, maar daarmee verdwijnt een stukje kwetsbaarheid wat ons juist zo menselijk maakt. Kwetsbaarheid die ons juist dichter bij elkaar brengt en die eigenlijk, hoe verdrietig of eng het soms ook voelt, zo mooi kan zijn. Toen ik mijn gedichtjes online gooide, vond ik het zo’n eye-opener om te zien dat mijn gedachten niet persé alleen de mijne waren. Dat er mensen waren die zich herkenden in wat ik schreef, in wat ik voelde. Mijn kwetsbaarheid voelde daardoor steeds meer als een kracht, want ik merkte aan de reacties van mensen dat mijn gedichtjes hun hielpen. Dat terwijl mijn gedichtjes in eerste instantie een soort ‘zelfhulp’ vormden binnen mijn eigen herstel. De gedichtjes helpen mij zelf om beter te relativeren en om gevoelens en gedachten een plekje te geven.

 

Kleingeschreven 2

 

Door Kleingeschreven ontvang ik veel…

Ik vind het nog steeds vaak zat doodeng om een gedichtje te plaatsen. Soms omdat ik mijzelf in de weg zit met enorm hoge eisen en perfectionisme, maar vaker omdat het zo enorm kwetsbaar is. Je legt toch je ziel open en bloot. Het masker gaat af en wanneer ik me bedenk dat inmiddels meer dan 2.200 mensen dat zien en er een spotlight komt te staan op een deel van mijn gedachten, dan vind ik dat toch wel even slikken. Al helemaal nu ik @Kleingeschreven mijn gezicht heb gegeven en de anonimiteit er steeds verder af gaat nu ik zie dat steeds meer mensen uit mijn eigen netwerk (of via via) mij zijn gaan volgen. Maar wanneer ik dan zie hoeveel herkenning, steun en liefde ik ontvang via mijn gedichtjes, which is insane, en wat het doet met mijn persoonlijke groei en met name mijn zelfvertrouwen dan is dat alle spanning eromheen helemaal waard.

 

Wat vind jij belangrijk om uit te stralen?

Puurheid. Het is niet altijd feest en gelukkig maar. Ik zou er doodmoe van worden. Via mijn gedichtjes hoop ik de kwetsbare kant van het leven te kunnen vatten in fijne woorden. De teksten die mij het meest raken omdat ik ze het meest van toepassing vind op de wat donkerdere dagen tijdens mijn burn-out, zijn misschien net zo waar en helpend voor iemand die toevallig een slechte dag heeft. En dat is oké. Ik hoop dat mensen met mijn woorden zichzelf of een ander een hart onder de riem kunnen steken, dat ze de liefde kunnen delen of dat ze een grote glimlach op hun gezicht niet kunnen onderdrukken. Daarnaast hoop ik mensen te raken en stiekem een klein sneeuwbaleffect in gang te zetten wanneer het gaat om (online) kwetsbaarheid. Ik hoop dat we allemaal soms gewoon weer even klein kunnen zijn en dan niet alleen de speelse “lang leve de lol” variant daarvan.

 

Kleingeschreven Renee 2

 

Kleingeschreven, zo puur mogelijk

Hoe onderscheid jij je van anderen? Ik probeer me daar eigenlijk zo min mogelijk mee bezig te houden, juist om ervoor te zorgen dat alles wat ik doe puur vanuit mij komt. Ik probeer dicht bij mijzelf te blijven en het schrijven nog altijd te zien als mijn eigen tool voor mijn persoonlijke groei. Als mijn DIY voor een fijnere mindset. Wanneer ik even niks te plaatsen heb, dan plaats ik niks of misschien een throwback naar een gedichtje wat voor mij op dat moment passend voelt en wanneer ik even niks durf te plaatsen, dan ga ik mezelf ook niet forceren om wel iets te plaatsen. Dan laat ik het rusten en hoop ik dat ik snel genoeg wel weer wat durf te plaatsen. Ik heb geen strategie, maar doe alles vanuit mijn hart. Soms met knikkende knieën en mijn vingers voor mijn ogen, dat dan weer wel, maar steeds vaker met verstand op nul en gaan!

 

Wat is Gezond Genoeg voor jou met wat jij doet?

Ik denk dat mijn burn-out mij op vrij brute wijze heeft doen inzien wat ‘gezond genoeg’ is. Mijn extreem hoge eisen en perfectionisme doordrongen ieder aspect van mijn leven. Je gezondheid omvat natuurlijk meer dan fysiek lekker in je vel zitten, het nuttigen van gezonde voeding en voldoende beweging. Je mindset is ook zo enorm belangrijk. Ik dacht dat ik voor mijn burn-out lekker bezig was. Ik had net een jaar een eigen bedrijf, werkte aan toffe opdrachten, sportte zeker 8u in de week op een lekker niveau, was bewust bezig met mijn voeding en ik maakte enorme sprongen in mijn persoonlijke groei. Toch hield dat abrupt op. Mijn lijf had er geen zin meer in. De eerste maanden van mijn burn-out begreep ik niet waarom het mentale aspect zoveel besproken moest worden, want het ging voor die burn-out toch lekker? Mijn brutale lijf en flinke hormonale migraine zaten me alleen in de weg. Even rust nemen en weer door, dacht ik. Daar kom ik inmiddels op terug.

 

Kleingeschreven 3

 

Perfectionisme

Mijn perfectionisme en hoge eisen leverde mij de grootste stress op. Ik nam nooit rust en ging alleen maar door. Presteren, presteren, presteren. Ik werd er ziek van, maar ik moest van mezelf nog wel even door op die automatische piloot. Ik weet nu dat mijn perfectionisme en hoge eisen behoorlijk onrealistisch zijn en dat ik door mijn mindset positief te beïnvloeden behoorlijk wat stress kan wegnemen. Gezond genoeg is naar je lichaam luisteren. Stress-signalen serieus nemen. Het oké vinden wanneer het even niet oké is. Stoppen met alles maar forceren wanneer je voelt dat het gewoon even niet wil of zelfs even niet gaat. Jezelf serieus nemen. Niet teveel in je hoofd leven, maar alles bewust meemaken. Je grenzen voelen en aangeven en last but not least: de dingen doen waar je energie van krijgt en alles wat energie zuigt elimineren of in ieder geval flink proberen te beperken.

 

Hoogtepunten van Kleingeschreven

In nog geen jaar tijd hebben mijn gedichtjes me al zo ontzettend veel gebracht. Eigenlijk zowel persoonlijk, sociaal als werk gerelateerd. Ik vind weer stukjes zelfvertrouwen terug nadat deze een enorme knauw kreeg tijdens mijn burn-out en ik durf te stellen dat ik enorm gegroeid ben in mijn persoonlijke ontwikkeling. Mededankzij Kleingeschreven durf ik mijzelf nu veel meer te laten zien. Sociaal gezien heb ik een inspirerend netwerk van gelijkgestemden gevonden en zijn er zelfs nieuwe vriendschappen ontstaan en last but definitely not least heeft het me in mijn werk heel wat opgeleverd.

 

Kleingeschreven 4

 

Ondernemerschap opzeggen als positieve stap

Vorig jaar heb ik het ondernemerschap gedag gezegd. Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe baan heb ik mijn gedichtjes bewust ter opvulling van mijn CV benut. Doodeng, want veel mensen (myself included) vroegen zich af hoe verstandig het was om tegenover een recruiter/nieuwe baas openlijk te spreken over een burn-out en om je zo kwetsbaar op te stellen, maar ik heb niets anders dan lof en respect ontvangen. Ik deed een creatieve sollicitatie op LinkedIn en deze is met bijna 196.000 views behoorlijk viral gegaan. Dat leverde me 34 geïnteresseerde bedrijven op en, na wederzijds enthousiasme, 15 sollicitatiegesprekken. Die kwetsbaarheid heeft me dus zeker niet de das om gedaan! In tegendeel zelfs, want toen ik mijn baan eenmaal binnen had en bedrijven moest gaan afwijzen, heb ik er zelfs nog een freelanceklus aan overgehouden. Kon ik mooi alvast weer even inkomen met werken voordat ik ging starten bij mijn nieuwe baas.

 

Dromen en wensen

Ik zou het tof vinden om een webshop te openen met kaartjes en andere merchandising. Ideeën zijn er genoeg, alleen het voelt nu nog even niet als de tijd om het allemaal te realiseren in combinatie met mijn nieuwe baan. But, I’ll keep you posted, want het gaat er komen. De vraag is alleen nog wanneer.

 

Kijkje nemen bij Kleingeschreven? Klik hier voor Instagram, Facebook en de website. Voor het volledige van alle verhalen in de serie ‘Gezonde Kennismaking’, klik hier  van alle verhalen in de serie ‘Gezonde Kennismaking’. Niks missen? Volg ‘Gezond Genoeg’ dan op Facebook en Instagram! Wil je zelf ook meedoen aan de serie? Neem dan contact met mij op.