Saskia_koopman, het verhaal

Saskia Koopman volg ik al langere tijd op Instagram. Ik maak ook regelmatig gebruik van haar recepten. Voor mijn blogserie ‘Gezonde Kennismaking’ heb ik Saskia een aantal vragen gesteld. Ik ben namelijk benieuwd naar haar verhaal achter haar (Instagram)naam. Saskia is sociaal psycholoog en mindset coach. Met deze achtergrond is Saskia zich meer gaan verdiepen in haar eigen eetpatronen en begeleidt zij nu ook anderen op het gebied van eetgedrag. In deze blog maken we kennis met Saskia en haar verhaal achter de naam Saskia_koopman! 

 

Kennismaken met Saskia

Mijn naam is Saskia Koopman, mijn gehuwde naam althans, en die heb ik inmiddels volledig geaccepteerd! Ik startte ooit met een dubbele achternaam, maar nu voelt dat een beetje als een mondvol. Ik ben moeder van een kleuter, sociaal psycholoog en werk als mindset coach (voornamelijk op het gebied van eetgedrag).

 

Mijn Instagramaccount

Op Instagram ben ik tegenwoordig ook te vinden als @saskia_koopman, al is dat niet altijd al zo geweest. Ik startte namelijk ooit een Instagram-account als foodblogger, en op mijn Instagramaccount plaatste ik de foto’s van alle nieuwe recepten van mijn website.

 

Bouwen aan een suikervrije website

Van 2013 tot begin 2018 bouwde ik fanatiek aan mijn suikervrije website. Ik maakte in 2017 zelfs een kookboek met een toffe uitgever. Ik leerde ontzettend veel over voeding en gezondheid. Maar ik ontdekte ook dat suikervrij eten mij absoluut niet hielp om te breken met emotie eten, met snoep- en snaaibuien. Sterker nog, ik had het idee dat mijn focus op gezond eten een soort verboden vrucht had gecreëerd. Ik maakte minder gezondere voeding extra aanlokkelijk. Als ik er dan toch eens een hap van nam, zat er ook geen rem meer op!

 

Vicieuze cirkel

Omdat ik van achtergrond gedragspsycholoog ben, vond ik het niet alleen belangrijk maar ook ontzettend interessant om dit nader te onderzoeken. Ik ontdekte welke vicieuze cirkel ik voor mijzelf had gecreëerd en hoe ik hieruit kon stappen. Door intuïtief te eten en te werken aan mijn zelfbeeld. Door alle eetregels los te laten en te leren vertrouwen op mijn lijf.

 

Verandering Instagramnaam in Saskia_koopman

Hierin coach en begeleid ik tegenwoordig ook andere vrouwen! En daarom wilde ik af van de Instagram-naam die mogelijk ook voor andere vrouwen een verkeerde boodschap overbracht: namelijk dat suiker gevaarlijk of verslavend is, en dat je blijer bent zonder. Want eerlijk is eerlijk, voor velen van ons is niets minder waar!

 

Saskia_koopman instagram

 

Overspoeling van dieetboodschappen

Het internet wordt tegenwoordig overspoeld met dieetboodschappen, #fitspiratie en een nadruk op slank en fit zijn. Onderzoek heeft inmiddels kraakhelder aangetoond dat we hiervan als vrouwen alleen maar ongelukkiger en zelfkritischer van worden. De boodschappen doen ons geloven dat we door ons lichaam te veranderen plots een gelukkiger mens zullen zijn! Helaas blijkt dit in de praktijk niet zo te werken. Vrouwen die kritisch zijn op zichzelf, op hun lijf, zijn dikwijls niet gelukkiger als ze slanker of strakker zijn. De zelfkritiek verplaatst zich dan gewoon van het ene naar het andere lichaamsdeel, of naar een ander aspect van zichzelf.

 

Voeding als verboden vrucht en een chaotische relatie

Overigens noemen mensen het vaak geen diëten meer, want dat vinden we een vies woord. ? Dus zeggen we met z’n allen dat we een gezonde levensstijl nastreven. Maar in de praktijk leidt dit nog steeds vaak tot het beoordelen van voeding als goed of slecht, en het creëren van een verbodenvrucht. Er is immers altijd wel iets wat we proberen minder of niet te eten. En als we het dan wel eten, noemen we het “zondigen” of een “guilty pleasure”. (Alsof het iets is waar je je schuldig over moet voelen!) Deze manier van kijken naar voeding zorgt voor veel vrouwen voor een chaotischerelatie met eten. We eten niet meer omdat we honger hebben. We eten niet meer datgene waar ons lichaam om vraagt. Maar we eten dat wat we zouden moeten eten, wanneer we het zouden moeten eten.

 

Saskia_koopman als tegengeluid

Ik breng graag een tegengeluid in deze eet-chaos. Door een gezonde relatie met eten te creëren voelen we ons vrijer, genieten we meer van ons eten, én voelen we ons veel eerder voldaan. Daar worden we pas écht blij en gelukkig van. Op mijn Instagram en website deel ik tips op dieetmentaliteit los te laten, om te gaan leren luisteren naar jouw lichaamssignalen. Om te breken met eetbuien en emotie eten, en van eten écht weer een feest te maken.

 

Saskia_koopman foto

 

Belangrijk om uit te stralen

Dat er geen goed of fout eten is. En dat iedereen mooi is, zoals hij of zij NU is! De wens om te willen veranderen maakt dat we blijven terugvallen in die dieetmentaliteit. En uiteindelijk ís ieder mens op zijn of haar eigen manier prachtig, ook al voelen we dat niet altijd zo. Het ideaalplaatje wat de media laat zien is ontzettend eenzijdig. Het is alsof we opeens van alle honden verwachten dat ze eruitzien als een golden retriever. Maar er zijn zoveel honden, in verschillende kleuren, vormen en maten. Met lang en kort haar. Met een staart, of zonder. We vragen een bordercollie of teckel toch ook niet om een leven lang een metamorfose naar een golden retriever na te jagen? Om vervolgens continu het gevoel te hebben dat zij niet goed genoeg is zoals ze nu is?

 

Saskia_koopman en het onderscheid met andere accounts

Ik denk dat ik met mijn anti-dieet boodschap sowieso al een onderscheidende boodschap de wereld in stuur. Ik onderscheid mezelf verder door lekker benaderbaar en laagdrempelig te zijn. Voor mijn klanten ben ik gewoon Saskia, met wie je kan lachen en huilen. Wie je een spiegel voorhoudt als je die kan gebruiken. Een luisterend oor als je die zoekt.

 

Gezond Genoeg

Gezond genoeg is een mooie samenvatting van dat wat ik doe. Ik begeleid mensen immers in het loslaten van het streven naar perfectie. Niet alleen als we het hebben over een perfect eetpatroon, maar ook een perfect lijf. Ik benadruk graag dat wat we doen en wie we zijn “genoeg” is. En dat we niet altijd hoeven te streven naar beter, slanker, etc. Gezondheid draait voor een groot deel om gezonde gedachten en een krachtige mindset, en dat wordt helaas nog weleens vergeten!

 

Hoogtepunten

Het lanceren van mijn online Happy Mind Healthy Body programma was zeker een hoogtepunt van mijn ondernemerschap. Ik kon eindelijk mijn achtergrond als psycholoog combineren met mijn passie en interesse rondom eetgedrag en meerdere vrouwen in Nederland en België bereiken met mijn boodschap. Al voel ik me tijdens de 1-op-1 begeleiding nog het meeste in mijn element!

 

Dromen en wensen

Ik wil een club gaan creëren waar we ons als vrouwen kunnen verbinden rondom thema’s als body positivity en dieetvrij leven. Zodat vrouwen hier dag in dag uit weer het vertrouwen en de kracht vinden om de eindeloze boodschappen van de media van zich af te laten glijden. Zodat zij hun balans kunnen vinden rondom eten en hun gevoelens van zelfacceptatie gaan vergroten. Een project waar ik momenteel hard aan werk!

 

Tot slot…

Onthoud dat één maaltijd of traktatie je niet meteen “ongezond” maakt. Een gezonde relatie met eten (waarin alle voedingsmiddelen hun plekje krijgen) leidt tot een gebalanceerder eetpatroon, dan een obsessieve relatie met eten waarbij je probeert alleen maar te eten wat de dieetgoeroe’s je aanraden, om jezelf vervolgens ‘s avonds in de voorraadkast te lanceren (omdat je te lang op je handen moest blijven zitten). (1)

Als je alleen maar eet wat anderen mensen hebben bestempeld als “gezond”, blijft er erg veel over om te moeten missen en naar de verlangen.

Probeer daarom de stempels “gezond” en “ongezond” los te laten en besef je dat er in een gebalanceerd eetpatroon ruimte is voor alles wat je lekker vindt.

 

Wil je meer zien, lezen en volgen van Saskia_koopman? Klik hier voor haar website, Instagram en Facebook! Het volledige overzicht van de verhalen in de reeks ‘Gezonde Kennismaking’ vind je hier