Schepjes Suiker, het verhaal achter de naam

‘Schepjes Suiker’ is bedacht door Rowenda, freelance content schrijfster en full-time HR medewerker. Rowenda schrijft versjes over alledaagse momenten in eenvoudige woorden. Het delen van woorden kan volgens Rowenda herkenning geven. Dagelijks vind je op ‘Schepjes Suiker’ versjes. In deze blog maken we kennis met het verhaal achter de naam.

 

Even voorstellen

Leuk dat ik me mag voorstellen! Ik ben Rowenda, een fervent jurkjesdrager van 30 jaar, freelance content schrijfster en full-time HR medewerker en de bedenker van ‘Schepjes Suiker’, versjes over alledaagse momenten in eenvoudige woorden. Voornamelijk over het vinden van geluk in een kleine hoek en liefde in de breedste zin van het woord.

Ik heb al vroeg mijn hart verloren aan poëzie, toen ik als 7-jarig meisje met de voordracht van een gedicht een regionale wedstrijd won. Voor mij heeft het iets magisch om geschreven letters van het vel af te laten komen en tot leven te brengen. Dat gevoel is nooit verloren gegaan.

 

Schepjes Suiker Rowenda

Foto door Lizet Sleutelberg

 

De natuurlijke drang om nieuwe dingen te willen leren

Na een tijdje les te hebben gegeven aan groep 1-2, ben ik in het bedrijfsleven terechtgekomen. Hier heb ik veel verschillende dingen gedaan waaronder Marketing & Communicatie. Dit komt voornamelijk vanuit mijn natuurlijke drang om nieuwe dingen te willen leren en uitproberen. Ook in mijn dagelijks leven ontdek ik graag nieuwe dingen en plaatsen.

Verder hou ik van dansen en festivals, zingen, het bezoeken van theatershows en kunstvoorstellingen, buiten ronddwalen, uiteten gaan, stedentrippen, kroelen met mijn twee neefjes Daley & Dani (0jr. en 1jr.), rijmen uiteraard en (voor)lezen.

 

Het begin van ‘Schepjes Suiker’

Het is eigenlijk begonnen met het op Facebook delen van korte ontroerende of grappige verhalen en voornamelijk van gedichten. Hier kreeg ik veel leuke reacties op en al gauw werd ik via via uitgenodigd voor evenementen waarop ik mijn werk mocht voordragen.

Van het één kwam het ander en zo kwamen er allerlei toffe samenwerkingen tot stand. Het schrijven van gedichten op maat op leuke events en festivals, het geven van workshops, schrijven van columns en press releases voor magazines, reisblogs en ook het creëren van content en social-media advertisements voor bedrijven.

Het werk dat ik maakte in opdracht had een eigen platform waarop dit gedeeld werd, maar mijn gedichten niet en omdat poëzie niet altijd voor iedereen vertaalbaar is in tastbare dagelijkse dingen, besloot ik om versjes te schrijven. Zo ontstond ‘Schepjes Suiker!’

 

Schepjes Suiker Rowenda 2

Foto door: Lizet Sleutelberg

 

Het lijflied van Mary Poppins

De naam Schepjes Suiker heb ik verzonnen n.a.v. het lijflied van Mary Poppins: ‘Een klein schepje suiker maakt een bittere pil zoet!’ Ik geloof zelf dat woorden met elkaar delen of dit nu in gedichtvorm is of als verhaal/quote/songtekst etc. kan inspireren, een blik van herkenning kan geven of iemand een hart onder de riem kan steken.

 

De reacties van anderen, dát is de drijfveer

Ik krijg vaak hele lieve reacties op mijn versjes en dat raakt me dan ook echt. Daar sta ik dan niet bij stil, omdat het ook vaak lichte en luchtige dingen zijn. Ik schrijf ook versjes voor op geboorte en/of trouwkaarten en er is een aantal keren voorgekomen dat ik deze heb geschreven voor op een rouwkaart. Dit is zo persoonlijk en dat iemand zoiets belangrijks aan je vraagt en troost of blijdschap vindt in jouw woorden? Dat is de drijfveer, dat komt echt binnen!

 

schepjes suiker

Wat deel jij op Instagram/ jouw website met anderen?

Op Schepjes Suiker deel ik dagelijks korte, lieve versjes en soms wat persoonlijke momenten. Al doe ik dit laatste nog weinig en ben ik voornemens ook daarvan wat meer te laten zien.

 

Vrolijkheid, toegankelijkheid en kwetsbaarheid

Ik vind het leuk dat wanneer iemand klikt op mijn account er een bepaalde vrolijkheid vanaf straalt en dat wanneer ze verder kijken het toegankelijk is en een bepaalde kwetsbaarheid weergeeft. Maar vooral dat iemand mijn verzen leest en er zich ineens een glimp van herkenning opdoet wat resulteert in een lach!

 

Hoe onderscheid jij je hierin van anderen? 

Mijn gedichten zijn geen zwaar leesvoer en altijd met een positieve boventoon geschreven, als rode draad door mijn werk. De versjes zijn gevangen vanuit het dagelijkse leven die je vanuit je eigen ervaringen kan interpreteren.

Daarnaast is het ook niet gericht op commerciële doeleinden, maar puur voor de lol en al wat daaruit voortvloeit is steeds weer een leuke verrassing.

 

schepjes suiker 4

 

Wat is Gezond Genoeg voor jou met wat jij doet?

Door dingen te doen waar je energie van krijgt en blij van wordt, zorg je goed voor jezelf en kijk je soms ook heel anders tegen dingen aan. Ik geloof dat dit je veel gelukkiger kan maken. Natuurlijk gebeuren er ook veel dingen in het leven die niet op te lossen zijn met mooie woorden en/of andere dingen, maar dat je geïnspireerd kan raken door anderen en met jouw eigen enthousiasme mensen inspireert dat is voor mij Gezond Genoeg.

 

Waarom zouden mensen kennis met jou moeten maken?

Ik denk dat het vooral leuk is voor mensen om kennis te maken met mij, die dezelfde voorliefde voor rijmen hebben en die zich herkennen in wat ik schrijf of het net als ik leuk vinden om deze woorden te delen met anderen.

Wat ik voornamelijk ook heel leuk vind om te zien, is dat steeds meer mensen hun dichtkunsten gaan delen via social media. Ieder doet dit op zijn eigen, unieke manier. Ik ben zeker niet de enige die dit soort dingen deelt en zo is er voor een ieder die van gedichten houdt wat wils!

 

De hoogtepunten van ‘Schepjes Suiker’

Heel eerlijk vind ik alles wat ik tot dusver heb gedaan een hoogtepunt en/of succesmoment. Voor het eerst op een podium staan en eigen werk voordragen, mijn eerste publicatie, maar ook al de keren die daarop volgden. De workshops die ik heb gegeven en het voordragen van gedichten op de radio. Allemaal zo tof! En zoveel leuke mensen die ik heb leren kennen tijdens dit al!

Verder vind ik het een eer dat een aantal van mijn gedichten zijn opgenomen in een bloemlezing en het meest bijzonder vond ik toch wel het schrijven van een huwelijksaanzoek voor iemand.

 

schepjes suiker 2

 

Dromen, doelen en wensen van ‘Schepjes Suiker’

Oh, ik heb zoveel dromen van wat ik nog zou willen doen. Een eigen vaste column krijgen in een magazine bijvoorbeeld of een roman uitbrengen a la Sophie Kinsella stijl. Een feel-good boek, maar vooral ook heel grappig en heerlijk herkenbaar.

Ook zou ik verhalen voor prentenboeken willen uitbrengen. Schrijven wil ik altijd blijven doen en op welke manier dit zich zal uiten of wat er nog allemaal op mijn pad komt zal blijken.

 

Tot slot…

Vooral veel dingen doen die jij leuk vindt, je hart volgen en niet bang zijn voor wat een ander daar eventueel wel of niet van vindt. Maar ook verder kijken dan jezelf en het werk van anderen kunnen waarderen zonder jezelf te vergelijken.

 

Wil je meer versjes lezen van Rowenda? Bekijk dan eens haar Instagram of Facebook. Klik hier voor het volledige overzicht van ‘Gezonde Kennismaking’. Niks missen? Volg Gezond Genoeg dan op Instagram of Facebook.