Voedzaam en Krachtig, het verhaal

Voedzaam en Krachtig is een Instagramaccount van Mariska. Haar Instagramaccount is een onderdeel van haar bedrijf. Met Voedzaam en Krachtig heeft Mariska de missie dat mensen zich namelijk stralend, zelfverzekerd en energiek gaan voelen door een duurzame leefstijlverandering. Op Instagram deelt Mariska foodfoto’s en neemt ze jou als volger mee in het proces naar een duurzame leefstijl. In deze blog maken we kennis met Mariska en het verhaal achter Voedzaam en Krachtig. 

 

Maak kennis met Mariska

Hi, mijn naam is Mariska. Als mij gevraagd wordt wie ik ben, ben ik in eerste instantie nog altijd geneigd om te vertellen over dingen als mijn woonplaats, de opleidingen die ik heb gevolgd en mijn werkervaring. En natuurlijk hebben deze zaken mij gevormd en zet ik dit in het dagelijks leven in maar is dat echt wie ik ben? Nee, natuurlijk niet!

Dus ik begin even opnieuw! Hi, mijn naam is Mariska, tikkeltje (lees: behoorlijk) perfectionistisch, zorgzaam, een sportfanaat, dol op gezond eten maar ook op een wijntje op zijn tijd en ik heb daarnaast een duidelijke missie waar ik straks veel meer over vertel! Deze missie staat in ieder geval centraal in mijn eigen praktijk genaamd Voedzaam en Krachtig, wat tevens mijn Instagramnaam is, waarin ik mensen begeleid naar een gezond eet-, en leefpatroon.

 

Voedzaam en Krachtig

Deze naam heb ik dus heel bewust gekozen. Mensen die mij goed kennen weten namelijk dat ik fan ben van metaforen en woorden die op verschillende manieren zijn uit te leggen. In mijn zoektocht naar een passende bedrijfsnaam moest deze ‘voorwaarde’ dus ook zeker terug komen.

De termen ‘Voedzaam’ en ‘Krachtig’ worden zowel letterlijk als figuurlijk gebruikt. Voedzaam omdat ik mensen wil laten ervaren dat wanneer je kiest voor een gezond eetpatroon, je je lijf voedt en dat dat absoluut niet betekent dat je jezelf hoeft uit te hongeren. Voedzaam omdat ik mensen wil ‘voeden’ met kennis over een gezonde leefstijl. Krachtig omdat de coaching gericht is op het ontwikkelen van nieuwe gewoontes die blijvend zullen zijn. Krachtig omdat mensen weer mogen vertrouwen op hun eigen keuzes en kunnen waardoor zij in staat zijn om ook met moeilijke momenten om te gaan.

 

Voedzaam en Krachtig 2

Een onderdeel van mijn bedrijf

Mijn Instagramaccount en mijn website zijn eigenlijk opgestart als onderdeel van mijn bedrijf. Via deze kanalen wil ik mensen motiveren, inspireren en informeren. Met name Instagram is stiekem een beetje een uit de hand gelopen hobby geworden.


Een duurzame leefstijlverandering

Zoals ik al schreef, ik heb een duidelijke missie. Ik wil namelijk dat meer mensen zich stralend, zelfverzekerd en energiek voelen. Een resultaat dat bereikt kan worden door een duurzame leefstijlverandering.

Een aantal jaren geleden heb ik er namelijk voor gekozen om beter voor mezelf te gaan zorgen door gezonder te gaan eten en meer te bewegen. Zo was ik steeds vaker in de sportschool te vinden en experimenteerde met gezond(er) eten, ik voelde mij hierdoor steeds fitter en energieker.

 

Het volgen van een opleiding

Ondanks de positieve effecten raakte ik ook regelmatig behoorlijk gefrustreerd. Allereerst door de enorme hoeveelheid informatie die beschikbaar is. Adviezen en hypes volgen elkaar in razend tempo op en spreken elkaar ook nog eens meer dan regelmatig tegen. Wat is nou goed?! Ik besloot om mij daar verder in te verdiepen door de opleiding tot gewichtsconsulent te gaan volgen. Een opleiding waarin ik de benodigde kennis op heb mogen doen.

Of ik er daarmee vervolgens ook echt was? Nee, toen nog zeker niet. Ik had namelijk alles behalve een balans gevonden. Iet wat doorgeslagen in de hoeveelheid sportmomenten per week waar mijn voeding totaal niet op was afgestemd. En als ik dan een keer iets nam wat ik typeerde als ‘minder gezond’ kon ik daar óf niet goed van genieten óf nam ik gelijk maar alles en ‘begon ik maandag wel weer’.

 

Voeding is keuzes maken

Toen kwam het besef, voeding gaat zeker niet alleen over kennis. Je eetpatroon bestaat namelijk uit de keuzes die je maakt. En hoe eenvoudig dat ook klinkt, hoe lastig dit in de praktijk blijkt te zijn. Zo handelen we bijvoorbeeld vaak vanuit gewoontes en worden we ook nog eens continu beïnvloed in het maken van deze keuzes. Dus ik kon wel de kennis hebben over het feit dat een banaan gezonder is dan een reep chocolade. Maar als ik na een lange drukke dag vermoeid op de bank plofte en troost zocht in die chocolade.. wat had ik dan aan die kennis?

Precies dit proces herken ik ontzettend bij mijn cliënten. De inzichten die ik heb verkregen door mijn eigen proces in combinatie met mijn opleiding tot Psychomotorisch Therapeut zet ik in mijn coaching actief in. Patronen herkennen, erkennen en doorbreken met nieuw, gezonder gedrag. Dat is het doel!


Voedzaam en Krachtig is een proces

Op mijn Instagram wil ik mensen eigenlijk meenemen in een proces. Ik wil laten zien wat je tegen komt op het pad van leefstijlverandering. Zoals ik al schreef, verandering gaat niet zomaar en zeker niet vanzelf. Het is een (leer-)proces om nieuw gedrag eigen te maken en in dit proces wil ik mensen meenemen. Daarnaast post ik ook regelmatig foodfoto’s. Ik merk dat het belangrijk is om de beleving rondom voeding positief te houden. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’ zolang je bewust blijft kiezen en eten kan en mag ook gewoon leuk en lekker blijven!

 

Voedzaam en Krachtig Recept

Uitstralen waar het écht om draait

We bevinden ons in een wereld vol ‘6 weken challenges’, ‘wonderpilletjes’ en andere ‘quick-fixes’.  Deze ‘oplossingen’ geven in mijn optiek een verkeerd beeld van het echte proces om te komen tot een gezonde leefstijl. Daarnaast heb ik het idee dat we (mede) hierdoor uit het oog verliezen waar het nou eigenlijk écht om draait en dat is het proces van duurzame verandering waar ik eerder al over schreef.

 

Voedzaam en Krachtig en het onderscheid

Ik ben in die zin absoluut niet ‘uniek’, er zijn veel mensen die zich bezig houden met het bevorderen van een gezonde leefstijl. Maar ik denk dat dat elkaar absoluut niet hoeft te bijten. Want hoe luchtig ‘voeding’ misschien ook klinkt, uiteindelijk kan dit best persoonlijk worden, zeker wanneer precies hier je ‘last’ ziet. Persoonlijk contact en vertrouwen is in mijn optiek dus echt de basis voor een succesvolle coaching. Hoe lekker je koffie ook kan zijn, het ‘op je gemak voelen’ is een gevoel wat je niet af kunt dwingen. Dus wanneer dat niet het geval is, is het denk ik alleen maar mooi dat er nog tal van anderen zijn bij wie dat wellicht wel het geval is! Mensen zouden kennis met mij moeten maken omdat ik het échte proces laat zien!


Gezond Genoeg voor jou

Gezond genoeg betekent voor mij een leefstijl waarin je bewust keuzes maakt. Ik merk dat ‘bewust kiezen’ vaak wordt geassocieerd met alleen maar ‘gezond kiezen’. Maar wat is gezond kiezen? Betekent dit dat je alleen maar dingen mag kiezen die op het ‘goed’ lijstje staan? Ik vind van niet. Ik vind het belangrijk dat mensen ruimte blijven creëren om zelf keuzes te blijven maken en dat deze keuzes dan ook oké voelen.

Vaak gaat het dus niet om een bepaald voedingsproduct maar om het proces vooraf en het is in mijn optiek belangrijk om dáár inzicht in te hebben. Kies je bijvoorbeeld voor een stuk chocolade omdat je daar écht zin in hebt? Helemaal prima en geniet daar dan vooral volop van! Maar merk je bijvoorbeeld dat je neigt naar chocolade na een lange en vervelende dag? Kijk dan naar waar je écht behoefte aan hebt en zoek naar alternatieven die wél helpend voor je zijn.

 

Mooie resultaten en wensen

Naast de mooie resultaten in mijn praktijk vond ik, ironisch genoeg (voor iemand die niet van de cijfers (op de weegschaal) houdt.. ?) het bereiken van 1000 volgers op Instagram toch echt wel een mijlpaal. Zoals ik al schreef is het eigenlijk een beetje een uit de hand gelopen hobby. Ik merk dat ik er super veel plezier aan beleef om mensen te mogen inspireren en ik ben dan ook trots als mensen dat met plezier volgen. Daarnaast heb ik al een aantal leuke contacten op mogen doen via Instagram!

Ik ben nog niet zo lang geleden gestart met mijn bedrijf en social media kanalen. Mijn wens is om dit zo veel mogelijk uit te bouwen, veel mensen te mogen coachen, motiveren en inspireren en natuurlijk mijn missie nastreven!

 

Tot slot…

Ik ben er van overtuigd dat met de juiste ingrediënten (zowel letterlijk als figuurlijk ?) verandering voor iedereen mogelijk is!

 

Wil je meer weten van Mariska of van Voedzaam en Krachtig? Klik hier en je komt gelijk op haar website terecht. Je vindt Voedzaam en Krachtig ook op Instagram en Facebook. Meer Gezonde Kennismakingen lezen? Klik hier voor het volledige overzicht. Voor tips of samenwerkingen, neem contact met mij op via het contactformulier en wie weet kunnen wij wat voor elkaar betekenen!