Het verhaal achter de naam ‘Fitfooodlover’

Fitfooodlover, een Instagram account waar de passie van fotografie en gezond eten samenkomt van Maureen Achtereekte. Zij vertelt in deze gastblog haar verhaal achter haar Instagramnaam. Ikzelf vind het leuk om zo elke keer een persoonlijk verhaal te ontdekken achter de vele foto’s en posts. Wie zit daar nu achter en wat drijft diegene om zo’n account te starten en dit met ons te delen? Lees hier meer over Fitfooodlover! 

 

Wie ben jij en hoe jouw Instagram account?

Ik ben Maureen Achtereekte! Ik ben 19 jaar en derdejaars studente Voeding en Diëtetiek aan de HAN in Nijmegen. Door deze opleiding is ook mijn passie voor gezond eten ontstaan! Ik hield al van fotografie en omdat ik aardig creatief ben is dit allemaal samengekomen op het Instagram account @fitfooodlover.

 

Fitfooodlover Maureen

 

Waarom ben jij gestart met een eigen Instagram account en wat zijn jouw drijfveren?

Op een warme zomerdag besloot ik eens een smoothie van bevroren frambozen te maken. Deze smoothie was zó knalroze geworden, dat ik dat graag met de buitenwereld wilde delen. Ik besloot er een Instagram account voor aan te maken (@fitfooodlover), en deze foto van die knalroze smoothie was dan ook de eerste foto. Ik typte er een leuk verhaaltje onder, plaatste er wat #hashtags bij en zo is het begonnen te lopen. Deze foto kreeg namelijk al gelijk meer dan 200 likes. Hierdoor kreeg ik de indruk dat dít is wat mensen willen zien. Sinds die dag plaats ik iedere dag een foto van wat ik eet of drink op Instagram.

Het account werd al snel groter en groter. Ik kreeg meer volgers, meer reacties, meer positieve feedback en ook bedrijven begonnen mij te benaderen. Dit is tot op de dag van vandaag niets veranderd en heb inmiddels meer dan 7600 volgers en een gemiddeld bereik van 3500 unieke accounts! Ook ben ik nu op Facebook actief (onder dezelfde naam: @fitfooodlover) en heb hier bijna 400 volgers. Op Facebook deel ik naast foto’s ook reviews over ‘healthy-hotspots’ die ik bezoek, ‘events’ waarbij ik als ‘foodblogger’ aanwezig mocht zijn, gastblogs voor andere websites en andere berichten die ik leuk en interessant vind om te delen.

 

Waarom zouden anderen  kennis moeten maken met jou en jouw Instagram account?

Ik vind dat er momenteel zo veel de wereld in wordt geroepen over wat wel of wat niet gezond zou zijn voor de mens. Met mijn opgedane kennis van mijn opleiding kan ik deze informatie beoordelen, maar ik snap dat anderen enorm in de war raken van wat horen op televisie of lezen op het internet. Ik vind dat er namelijk ook enorm veel onzin wordt geroepen over bepaalde voedingsmiddelen, wat je wel of niet moet eten om gezond te zijn/worden.

Ik deel dagelijks foto’s op mijn Social Mediakanalen (Instagram en Facebook) met daar onder een stukje tekst. Dit gaat altijd over wat er in die maaltijd zit en soms vertel ik erbij wat de voedingswaarden zijn. Ook probeer ik bij bijna alle foto’s dan ook wat informatie te delen over voedingsmiddelen of voedingsstoffen, met een betrouwbare bronvermelding erbij of benoem ik het lesboek van mijn opleiding waar ik deze informatie vandaan heb. Zo is dus al de informatie wat ik deel betrouwbaar en kijk ik altijd naar voedingsmiddelen of voedingsstoffen met mijn achtergrond als diëtist in opleiding. Als ik terug moet komen op de vraag: andere lezers moeten dus kennis met mij maken, omdat ik goede informatie deel dat uit betrouwbare bronnen komt.

 

Hoe zorg jij ervoor dat jij en met wat jij doet Gezond Genoeg blijft zodat je kan doen wat je nu doet?

Ik blijf Gezond Genoeg door mijn gezonde verstand te gebruiken en te luisteren naar mijn gevoel. Daarnaast houd ik er niet van om voedingsmiddelen te skippen en om bepaalde etenswaren te verbieden. Ik zeg altijd: ik vind het ongezond als je ergens teveel van neemt, maar het is juist gezond als je af en toe kan zondigen. Zorg ervoor dat je basis goed is (denk aan 2 stuks fruit per dag, ongeveer 250 gram groenten, voldoende gezonde vetten en eiwitten, niet dagelijks boven je caloriebehoefte eten, etc.), en bouw vanuit hier verder. Af en toe zin aan iets ongezonds? Eet het met mate en geniet ervan!! Genieten is het allerbelangrijkste!

 

Fitfooodlover Maureen 2

 

Hoe heb jij geleerd van de tegenslagen en successen van het opzetten van een eigen Instagram account?

Ik heb geleerd van tegenslagen en de successen door veel ervaringen op te doen. Vier de successen en kijk bij tegenslagen naar wat je de andere keer beter kunt doen. Ik ben vaak samenwerkingen met bedrijven aangegaan die wilden dat ik hun voedingsproducten gingen promoten, maar door hiervan tevoren geen duidelijke afspraken mee te maken was ik na die tijd soms zeker niet blij met hoe de samenwerking /communicatie is verlopen. Zie het niet altijd als fouten, maar als leermomenten.

Twijfel je over iets? Praat erover met mensen die je goed kent, die jou goed kennen, die ervaring hebben, die verstand ervan hebben, etc. Om verder te komen op zakelijk gebied en informatie uit te wisselen met mensen die hetzelfde doen als jij doet, drink ik vaak een ‘koffietje’ met deze mensen. Ik waardeer deze momenten heel erg en leer er vaak erg veel van.

 

Wat zijn jouw (leer)doelen voor de toekomst op het gebied van ontwikkelen om jezelf en je Instagram-activiteiten Gezond Genoeg te blijven houden?

Als doel om Gezond Genoeg te blijven wil ik mijn HBO-diploma volgens planning halen om daarna de beschermde titel als diëtist te krijgen. Hiermee hoop ik dankbaar werk te mogen doen en veel mensen te kunnen helpen met hun vragen over o.a. voeding en beweging. Volgens mij weten heel veel mensen het verschil niet tussen een diëtist en een voedingsdeskundige. Een diëtist is iemand die hier hard voor gestudeerd heeft en deze beschermde titel tijdens de diploma-uitreiking heeft gekregen. Iedereen mag zichzelf voedingsdeskundige noemen, omdat dit geen beschermde titel is. Ik hoop dat dit verschil duidelijker wordt en dat niet iemand die graag hulp wil bij zijn/haar vragen naar de eerste de beste ‘hokuspokus-arts’ gaat die zichzelf voedingsdeskundige noemt. Dit klink misschien niet netjes, want er zijn zeker ook mensen die hard geleerd hebben als voedingsdeskundige, maar ik hoop dat mensen dit in gaan zien. Kijk goed naar opleiding of voorgeschiedenis, voordat je naar iemand toegaat met jouw vragen over voeding en/of beweging.

Op mijn Social Media gebied hoop ik de 10k volgers te mogen halen. Dit lijkt misschien niet veel, maar vanaf dat moment krijg je op Instagram meer functies. Vanaf dat moment hoop ik ook meer samenwerkingen te krijgen met grotere bedrijven dat wellicht ook nog een mooi zakcentje op levert. Dit is zeker niet mijn eerste doel (dat is het verspreiden van de juiste informatie), maar het is natuurlijk wel een fijne bijkomstigheid.

En over ‘doelen moet je uitspreken’ gesproken: ik zou heel graag eens op persreis willen naar het (zonnige) buitenland. Dit lijkt mij echt fantastisch om te doen!

 

Bekijk de sociale media kanalen van Maureen. Klik hier voor Facebook en Instagram. Lijkt het jou leuk om mee te doen aan deze serie? Neem dan contact met mij op via de pagina ‘Contact‘. Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs door mij te volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn. Alle blogs lezen in deze serie? Klik dan hier