Gezond Ondernemen: maak kennis met Ilse Witjes

In deze blogreeks maak ik kennis met verschillende ondernemers. Ik stel hen dezelfde vragen en ben daarmee voor mijzelf op zoek naar de vraag: ‘Wat is Gezond Ondernemen?’ en ‘Hoe houd jij als ondernemer jezelf en je onderneming Gezond Genoeg?’ Deze week maken we kennis met Ilse Witjes en haar onderneming. 

 

Even voorstellen

Ik heet Ilse Witjes en zo heet mijn bedrijf ook, dat is wel zo handig. Ben moeder van 3 kinderen en geef met ilsewitjes.com advies aan ondernemers hoe je sociale media zo optimaal mogelijk kan inzetten voor je bedrijf. Ik geef lezingen en workshops over sociale media, met name Instagram en Pinterest. Daarnaast heb ik een handboek voor de influencer geschreven.

 

Start bedrijf en drijfveren

Ik ben gestart met mijn bedrijf terwijl ik dat zelf nog niet door had. ‘Dat is bijzonder,’ zal je denken? Zal het je uitleggen. Ik runde samen met een vriendin een dames- en kinderkledingwinkel. Daar kwam later ook een online shop bij. We werden groter en groter en op een gegeven moment hebben we besloten om ermee te stoppen. Nadien kreeg ik de ene na de andere vraag over hoe ik onze onderneming runde.  Vragen over sociale media, marketing, inkoop, website, want mede door de sociale media hadden we een grote schare trouwe klanten opgebouwd en zag je ons in de hippe magazines vaak voorbijkomen. Ik beantwoorde natuurlijk al die vragen met liefde, vooral wanneer startende ondernemers om hulp vroegen, daar ligt mijn hart. Zelf  weet ik hoe moeilijk het is als ZZP-er of kleine ondernemer. Je doet de inkoop, de verkoop, de boekhouding, de marketing en in het ergste geval, heb je ook nog personeel. Het is veel, zwaar maar ook zeker leuk en hoe fijn is het om eens met een andere ondernemer te sparren?


Waarom zouden andere ondernemers en klanten kennis moeten maken met jou en ilsewitjes.com?

Ik ben veelzijdig, creatief, niet bang, altijd eerlijk en zo werk ik ook. Zo kan het best zijn dat ik je opdracht af sla omdat ik het niet vind matchen. Ik zie vaak trends al iets eerder dan de gemiddelde ondernemer en ik wil heel graag mijn kennis en ervaring delen. Laatst heb ik gemeten dat ik 3 uur lang aan een stuk over Instagram kan praten, haha.

Gezond Ondernemen Ilse Witjes 2

Hoe zorg jij ervoor dat jij en ilsewitjes.com Gezond Genoeg blijven zodat je kan doen wat je nu doet?

Dat vind ik best lastig. Mijn man is ook zelfstandig ondernemer en een tijd lang zaten we dus met twee inkomens die per maand van bedrag wisselde. Om die reden en omdat ik de structuur en collega’s miste ben ik nu parttime in loondienst. Dat geeft financieel rust en mentaal ook. Ik ben daardoor dus selectiever in de keuze met welk bedrijf ik in zee ga gezien de tijd (3 dagen). Ik kies de krenten uit de pap, dat bedoel ik niet alleen op financieel vlak maar vooral of het bedrijf mij aanspreekt. Daarnaast merk ik dat wanneer ik voor een bedrijf werk waarvan ik de dienst of het product erg interessant vind, ik ook veel creatiever ben. Wat betreft mijn eigen gezondheid moet ik nog wel wat stappen maken. Bewegen doe ik net iets te weinig en het feit dat ik erg veel op mijn mobiel zit en achter de laptop komt dat mijn rug en nek ook niet ten goede… Ontwikkelpuntje dus!


Hoe heb jij geleerd van de tegenslagen en successen van het opzetten van een eigen onderneming?

Ik heb mega veel geleerd. Heb ook meerdere bedrijven gehad waarvan er ook een bijna failliet is gegaan. Dit zag ik  heel lang als falen. Totdat ik op een feestje een directeur van een megagroot bedrijf sprak. Hij vertelde mij dat, bij het zoeken naar nieuwe medewerkers voor hoge functies, zijn voorkeur uitgaat naar sollicitanten die ooit failliet zijn gegaan. Hij vertelde dat wat je bij een faillissement leert je met geen enkele opleiding kan leren. Daar dacht ik vaak aan terug wanneer ik het even niet zag zitten.

 

Wat zijn jouw (leer)doelen voor de toekomst op het gebied van ondernemen om jezelf en je onderneming Gezond Genoeg te blijven houden?

Ik merk dat ik me nu nog op te veel verschillende onderwerpen richt, ik wil dat graag wat minimaliseren. Meer structuur aanbrengen ook in de combi gezin en werk.

 

Heb jij naar aanleiding van het lezen van deze blog vragen aan Ilse? Reageer dan onder dit bericht of stuur een e-mail! Laat ook weten wat jij van deze blog vindt of deel deze blog op een van jouw sociale mediakanalen. Neem ook een kijkje op de website van Ilse door hier te klikken

 

Gezond Ondernemen Ilse Witjes 3