Brownies&downieS in Capelse bibliotheek

De deuren van Brownies&downieS in Capelle aan den IJssel zijn op 28 augustus jl. geopend en daarmee is mijn woonplaats een mooie hotspot rijker. Op het internet had ik al gelezen dat de eigenaresse, Jolanda Opschoor, van deze locatie niet zonder reden dit concept in Capelle Centrum is gestart! Benieuwd naar haar verhaal achter de naam Brownies&downieS ga ik langs. Je leest het hier!

Brownies&downieS in Capelle aan den IJssel opende op 28 augustus van dit jaar haar deuren. Op 22 september vond de officiële opening plaats door burgemeester Peter Oskam. Hiermee is Capelle aan den IJssel officieel een hotspot rijker! Samen met Machtelt ga ik langs op een doordeweekse ochtend. Het is al gezellig druk bij Brownies&downieS binnen, de meeste tafels zijn bezet. Eigenaresse Jolanda Opschoor heeft het nog even druk: ‘De leverancier heeft net spullen geleverd, dat gaat natuurlijk ook gewoon door!’ Voor Machtelt en mij geen probleem. Machtelt krijgt een cappuccino en ik een kop thee aangeboden met een heerlijke verse brownie.

Brownies&downieS brownie

 

Het ontstaan van Brownies&downieS

Voor deze blog ben ik even een research gaan doen op internet naar het ontstaan van het concept Brownies&downieS. Op hun eigen website vind ik al snel meer informatie. Dit geweldige concept is in september 2010 bedacht door Thijs Swinkels. Tijdens zijn stage voor een opleiding aan het CIOS (Sport en Beweging) kwam Thijs bij een school voor speciaal onderwijs terecht. Deze stage-ervaring heeft Thijs gebruikt nadat hij later ook is gaan werken als hulpkok bij een groot cateringsbedrijf. Van daaruit is bij Thijs het idee ontstaan om een lunchroom te gaan starten met mensen met een verstandelijke beperking: Brownies&downieS. Thijs is het plan verder gaan uitwerken en in september 2010 werd de eerste vestiging in Veghel geopend! Dit is in een notendop de geschiedenis van het ontstaan dit concept. Nu weer terug naar Capelle aan den IJssel!

Brownies&downieS brownie 2

Brownies&downieS in Capelle Centrum

Inmiddels is Jolanda aangeschoven bij ons en begint met enthousiasme te vertellen. ‘Er zijn nu zo’n vijftig locaties, er zit er zelfs een in Kaapstad en in België.’ Voor Jolanda is haar enthousiasme voor het concept van Brownies&downieS begonnen met stagelopen. ‘Ik had dat al een paar keer gedaan, want ik vind het concept heel erg leuk. Zelf heb ik een zoon van zestien jaar die het Syndroom van Down heeft. Ik was voor hem op zoek naar een leuke plek om te werken.’ Jolanda is naar eigen zeggen niet vaak op de Koperwiek te vinden, maar ze liep toen langs deze locatie aan het Stadsplein 39 toen er stond: “Te huur, horecaruimte”.

“Een horecaruimte in de bibliotheek is zo’n gave locatie! Ik houd ook wel van effe anders dan de rest.”

Een unieke en gave locatie

Voor Jolanda was dit meteen duidelijk. ‘Ja, dit is zo’n gave locatie, dit moet ‘m worden! Dit was toeval!’ Ze hoefde er ook niet lang over na te denken en zag het ook al helemaal voor zich hoe het moest gaan worden. ‘Een horecaruimte in de bibliotheek is zo’n gave locatie! Ik houd ook wel van effe anders dan de rest. Ben ook een van de weinige, nog eentje, met een Brownies&downieS in de bibliotheek. Dat spreekt mij ook heel erg aan.’ Door deze locatie heeft Jolanda ook een goede samenwerking met de bibliotheek opgebouwd. De mensen die voor de bibliotheek komen, kunnen ook gewoon met hun biebboek een kop koffie komen drinken bij Brownies&downieS. Hoe heerlijk is dat? Je kunt namelijk op letterlijk op de bank kruipen bij Brownies&downieS met een kop thee, brownie erbij en een tijdschrift! Gewoon omdat het kan.

Brownies&downieS interieur

De huiselijke sfeer

Doordat Brownies&downieS in de bibliotheek is gevestigd, geeft mij dit een heel huiselijk gevoel. Je kan namelijk al lezend genieten van een heerlijke brownie of lunch die gebracht wordt door een van hun geweldige medewerkers. Jolanda vertelt dat je hier letterlijk even een stapje terug moet doen. ‘Het duurt allemaal even iets langer voordat je het krijgt.’ Maar als er vervolgens een van de medewerkers aan je tafel komt staan met een grote glimlach op zijn (of haar) gezicht en jou als klant vraagt: ‘Smaakt het?’ Ach, dan ben je het alweer vergeten dat je… o ja wat? Tja, dat je wat langer moet wachten voordat jij je drankje met wat lekkers krijgt!

Thee

Ervoor gaan!

Jolanda staat er niet alleen voor. Haar man doet veel werkzaamheden achter de schermen, zoals het regelen van de contracten. Met het realiseren van het concept zijn ze zo’n halfjaar bezig geweest. Er moest snel gehandeld worden omdat het leeg stond en de bibliotheek het aangekleed wilde hebben. ‘Wij wilde met veel glas werken en als nieuwe huurder konden we dat pas aangeven. Dat alles kost veel tijd. Als je iets doet wat je leuk vindt, dan ben je niet bezig met hoeveel uur je aan het werk bent.’ Zelf komt ze niet uit de horeca en moest haar diploma’s binnen dat vakgebied nog gaan behalen voordat ze ging starten met Brownies & Downies. ‘Het is op mijn pad gekomen.

Brownies&downieS werk

Leuke samenwerkingen

Voor Jolanda is het ook belangrijk om er als eigenaar er te zijn in de zaak. ‘Mijn zoon vindt het helemaal geweldig!’ Vandaag is hij naar school, dus kunnen wij geen kennis met hem maken. ‘Morgen gaat hij met mij mee naar het werk, dat vindt hij helemaal geweldig. Joost, dat is zijn vriend, is er morgen ook. Dan hebben we een leuk duo lopen en dat vinden de mensen ook grappig. Ze lopen dan drie keer langs de tafel om te vragen “Smaakt het?” Ik word daar zo blij van! Aan het einde van de dag ben ik kapot, maar ik heb wel een heel fijn gevoel,’ zegt Jolanda stralend.

Ik heb het nog nooit gedaan…

Op de werkvloer is er genoeg tijd voor grapjes volgens Jolanda. ‘Soms zijn ze ook ineens weg, dan zijn ze even een Feyenoordboek aan het pakken. Dan zie je ze ineens in de bieb met z’n tweeën, dat moet ook kunnen.’ Het motto van Jolanda en het team is: “Alles mag, niets moet”. Maar vooral ook: doe wat je kan. ‘We zeggen ook vaak van we springen in het diepe, maar we kunnen zwemmen dus we zien het wel! Zo sta ik erin. Net als Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit geprobeerd dus ik denk dat ik het wel kan! En als het niet lukt, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.’

Brownies&downieS koffie

De kaart bij Brownies&downieS

Naast de heerlijke brownies in verschillende smaken gemaakt met de chocolade van Tony Chocolonely (dit zegt al genoeg, deze moet je gaan proeven), kan je hier terecht voor ontbijt, lunch, high tea, high wine, borrelmomenten en proeverijen. De kaart is heel divers en je hebt voldoende keuze! Zo vind je er onder anderen:
– warme en koude dranken;
– broodjes;
– salades;
– brownies;
– soepen;
– kindermenu’s;
– en nog heel veel meer lekkers!
Wanneer je binnenstapt komen de heerlijke geuren uit de keuken je al tegemoet. En met zoveel lekkers op de menukaart is er voor ieder wat wils. Ben je benieuwd of er wat voor jouw tussenstaat? Klik dan hier om de menukaart te bekijken.

Ik ben heel benieuwd of jij deze nieuwe en gezellige hotspot in Capelle aan den IJssel gaat bezoeken! De medewerkers zullen je hartelijk ontvangen. Je kunt ze ook volgen op Facebook of op Instagram. Wil je meer informatie over het concept van Brownies&downieS? Klik dan hier voor de algemene website.