Bij Das Brot komt het voor de bakker!

Das Brot is gevestigd aan de Gouvernestraat 246 in Rotterdam. De bakkerij wordt gerund door Lotte Smelik. Nadat Lotte voor de tweede keer een burn-out kreeg, besloot ze om therapeutisch brood te gaan bakken. Het bakken bracht Lotte zoveel mooie mogelijkheden, dat ze zelf anderhalf jaar geleden de stap heeft gezet om haar eigen bakkerij te beginnen. Daarmee werd Das Brot een feit. Ik zoek Lotte op en ben benieuwd naar haar verhaal en het verhaal achter Das Brot. Je leest er meer over in deze blog.

 

Samen met Machtelt heb ik afgesproken bij Das Brot. De bakkerij is gevestigd in een zijstraat aan de Nieuwe Binnenweg. Je moet weten dat Das Brot hier gevestigd is of er toevallig langslopen, anders zou je het niet snel vinden. Ik ben Das Brot op het spoor gekomen via Instagram en zag daar de mooie posts van de broden die Lotte bakt. Na mijn bezoek aan Jeroen Bakt (lees mijn blog hier) ben ik alleen maar nieuwsgieriger geworden naar Lotte en haar broden, omdat zij en Jeroen een van de weinige bakkers zijn in Rotterdam die nog op ambachtelijke wijze desembrood maakt. Wanneer ik binnenstap kom ik in het voorste gedeelte van de bakkerij waar de broden verkocht worden. De broden liggen in een grote kast, deze is nu grotendeels leeg maar Lotte vertelt dat deze elke ochtend gevuld worden met verschillende broden. Achter bevindt zich de bakkerij.

 

Das Brot broden

 

Das Brot met brood als therapie

Lotte vertelt dat zij anderhalf jaar geleden is begonnen met Das Brot. ‘Begin vorig jaar had ik voor de tweede keer een burn-out in mijn oude baan. Ik was werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut, echt een heel andere hoek. Op dat moment dacht ik: ‘Ik ga een beetje therapeutisch broodbakken.’ Ik werkte al heel lang met zuurdesem en met broodbakken, dan ben ik ook een beetje bezig. Het is ook fijn om iets met je handen te doen.’ Volgens Lotte is het therapeutisch bakken eigenlijk, kortgezegd, ontspoord. Het is volgens Lotte heel bijzonder als je stappen gaat zetten en hoe dingen op je pad komen. ‘Ik geloof nooit zo in voorzienigheid, maar het is wel heel wonderbaarlijk hoe het is gegaan. Dat is elke keer als ik erover nadenk dat ik denk: ‘Hoe kan dit nou weer?’ Dat je iemand tegenkomt die je die ruimte geeft en tegen je zegt: ‘Begin maar gewoon!’ Elke keer als ik weer denk hoe moet het nu weer verder, dan komt er weer iets wat het oplost. Ik heb er steeds meer vertrouwen in, er is minder paniek. In het begin zijn het best grote stappen die je zet. Het is ook best stressvol, want ik wil ook niet zeggen dat ik een stressvrij leven heb. Totaal niet! Het is een heel ander soort stress. Een heel ander soort spanning en er zijn ook echt wel dagen dat ik baal of geen zin heb. Maar het moment ’s morgens als de broodjes zijn gebakken en ik zet alles in de winkel, dat is gewoon goud waard. Dat zijn de momenten waar ik het uiteindelijk allemaal voor doe. Of dat mensen blij zijn met mijn brood.’

 

 

Het bakken van de eerste broden

Ontspoord? Ja, want Lotte zou graag voor zichzelf willen beginnen. ‘Ik heb toen een aantal mensen die in de food werken in Rotterdam gevraagd en gezegd: ‘Ik wil voor mijzelf beginnen.’ Het is eigenlijk altijd al een droom van mij geweest, maar ik heb altijd gedacht dat dit eigenlijk helemaal niet kan en het niet haalbaar is.’ Lotte vertelt dat het haar gelukt is om toch haar mindset te veranderen. ‘Misschien moet ik het gewoon doen… Ik heb toen een aantal mensen benaderd en gevraagd om mijn brood te proeven en feedback te geven. Een van die mensen was Pepijn Schmeink van restaurant Dertien, op de Schiedamse Vest.’ Ik vertel Lotte dat ik ook bij Jack Bean (lees mijn over Jack Bean hier!) geweest ben waar Pepijn mede-eigenaar is. ‘Jack Bean verkoopt onder anderen mijn broden. Ik had hen benaderd en zij waren gelijk heel enthousiast en vroegen aan mij of ik hun brood zou willen bakken.’

 

Das Brot Lotte

 

Das Brot zoekt locatie

Lotte vertelt dat ze tot dat moment nog geen eigen bakkerij had waar ze haar broden kon bakken. ‘Het bakken deed ik toen in een soort van clubhuis. Ik had een oven. De meeste ovens zijn voor heel enthousiaste hobbyisten eigenlijk en heel kleine bakkerijen. Die oven had ik een keer tweedehands gekocht en zo ben ik begonnen. Dit was mijn eerste oven.’ Lotte wijst tijdens ons gesprek aan welke oven dit is, want ze gebruikt deze nog steeds.

‘Al snel werd het bakken van broden groter en liep ik tegen iemand aan die deze ruimte huurde waar we nu in gevestigd zijn. We raakte in gesprek en hij vertelde dat hij met zijn zaak wilde stoppen.’ Lotte vertelt dat deze persoon de materieel had staan die zij kon gebruiken. ‘Ik had nog weinig en moest eigenlijk grotere machines gaan kopen. Hij vertelde dat hij hier verderop een productieruimte had met alles erin en dat was deze ruimte!’

 

 

Das Brot, het verhaal achter de naam

Ik ben benieuwd hoe Lotte op de naam Das Brot is gekomen en vraag naar het verhaal. ‘Mijn vriend is Duits en dat heeft er ook invloed op gehad. Ik dacht eerst eigenlijk aan een heel andere naam. Maar we zaten bij mijn schoonfamilie aan de ontbijttafel in het Duitse plaatsje Listringen en het gesprek ging op dat moment over de bakkerij en brood. Voor Duitsers is ‘das Brot’ gewoon een woord, maar voor Nederlanders klinkt dat anders. Ik hoorde dat gesprek en dacht ineens: ‘Dat is het, dat moet het zijn!’’ Het is een naam waarvan Lotte ook denkt dat het zo klinkt dat het bij mensen blijft hangen. ‘Ik krijg er wel eens opmerkingen over, met name van de wat oudere generatie.’ Volgens Lotte gaan de opmerkingen dan vooral over de Duitse naam. Het pijnpunt zit ‘m dan ook in de geschiedenis, waar de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog Rotterdam hebben platgebombardeerd. ‘De meeste vinden het niet moeilijk, maar er zit altijd wel een soort spanning tussen. Zelf kom ik uit Ridderkerk, maar ik vind mezelf een Rotterdam. Ik ben ook heel erg verknocht aan de stad!’

 

Das Brot Bretzel

 

Een fantastische locatie

Tijdens ons gesprek vertelt Lotte hoe blij ze is met haar locatie. ‘Ik vind het fantastisch dat ik deze locatie heb mogen vinden. Vandaag had ik het er nog met mijn klanten over. Het is wat achteraf en daardoor lopen klanten niet zo gauw bij mij naar binnen, maar toch komen mensen hier naar binnen omdat ze het weten en omdat ze voor het brood komen.’ De klantenkring van Lotte bestaat uit vaste klanten en klanten die alleen wat bij haar bestellen als er speciale gelegenheden zijn of klanten die toevallig passeren. ‘Mijn klanten bij de horeca groeit ook. Ik heb nu zo’n tien restaurants waar ik mijn broden aan lever’, vertelt Lotte trots.

 

 

De liefde voor zuurdesem

In haar bakkerij verkoopt Lotte vooral zuurdesembroden. Hoe is haar liefde voor zuurdesem ontstaan? ‘Ik vind fermentatie heel interessant. Zuurdesem vind ik mooier dan gist. Mijn primaire fascinatie ligt eigenlijk bij fermentatie.’ Samen met Lotte praten we over hoe wonderlijk de natuur het geregeld heeft. ‘Ja, dat je eigenlijk met bacteriën die je vangt in de lucht iets heel moois kan maken. Je maakt een brood met meel, water en zout en de organismen die je hebt verzameld. Die organismen zijn bij elke bakker anders!’ Haar werkervaring bij het NFI kan Lotte in de bakkerij goed gebruiken. ‘Het is bij beide dat ik analytisch moet kunnen denken. Zuurdesem is een gevoelig beestje. Je moet het heel goed in de gaten houden. Waarom valt het brood zo uit vandaag? Daar zijn heel veel aspecten in. De temperatuur is daarvan een heel belangrijke. In de zomer is het hierbinnen heel erg warm, maar tijdens de koudste dagen van de winter is het hierbinnen in de bakkerij maar zo’n zes graden. Dat zijn allerlei aspecten waarmee ik rekening moet houden.’

 

Lotte das Brot

 

Het aanbod bij Das Brot

Ik vraag Lotte eerst wat nu precies zuurdesembrood is? Lotte legt uit: ‘Het is heel lang gerezen brood. We hebben brood met uien, dan nog lichtvolkoren en met zaden. Sommige worden met sesam of maanzaad gemaakt. Daarnaast worden er nog stokbroden gemaakt. We maken ook nog volkoren rogge en volkoren tarwe, dat is best wel veel variaties. Ik schrijf de broden op het bord en tijdens het schrijven denk ik ‘O dit brood moet er nog bij en dit en dit…!’ Overal worden er dan broden bijgeschreven.’ De broden van Lotte zijn trouwens echte eyecatchers. Op haar broden is of het logo van Das Brot of de skyline van Rotterdam zichtbaar. Speciaal voor dit bezoek heb ik vooraf een desembrood met maanzaad besteld. ‘Ik hanteer voor deze broden, met of zonder zaden, allemaal dezelfde prijs. Dan kom je op zo’n €4,75 en het andere is zo’n €5,05 of zoiets. Ik wil gewoon makkelijke prijzen hanteren. Dat is ook makkelijker met afrekenen, zeker als het contant is. Vooral met kleingeld. Ik heb het ooit eens zo uitgerekend en ik houd het niet zo heel erg meer bij, haha.’

 

Das Brot winkel

 

Das Brot een echte aanrader!

Van Lotte kregen we een heerlijke Bretzel mee om te proeven en een desembrood met maanzaad om thuis te proeven. Eerlijk? Ik heb gesmuld van het brood! In het weekend heb ik met het brood van Lotte nog een heerlijk borrelhapje met brie gemaakt! Die zal ik snel gaan delen, zodat je deze variant ook kunt gaan maken met het heerlijke desembrood van Das Brot. Laat me weten als je ook bent langs geweest bij Lotte, of als je een aanrader hebt voor een leuke hotspot in Rotterdam. Stuur dan een berichtje via ‘Contact‘ of in een reactie onder deze blog.

 

Kijk voor meer informatie over Lotte en haar bakkerij op haar website door hier te klikken. Volg Das Brot ook op Instagram en blijf op de hoogte van de aanbiedingen en het assortiment. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs? Volg mij dan op Instagram of Facebook