Esto, Rotterdams met een eigen twist!

Het is al een tijdje geleden dat ik een bezoek heb gebracht aan Esto Food & Drinks in Rotterdam. Een fijne plek wat verscholen ligt net buiten het centrum van Rotterdam. Bij Esto word je verwelkomd door de geuren van versgebakken broodjes en andere lekkernijen. Ik ben benieuwd naar het verhaal van Canan en Aysel, de twee vriendinnen die samen Esto Foods & Drinks zijn gestart en dit samen runnen.  

 

Ik breng samen met Machtelt een bezoek aan Esto. Deze ochtend komen we aan wanneer de deuren net geopend zijn. Aysel is al druk bezig in de zaak en Canan volgt al snel. Met koffie én thee zitten we er helemaal klaar voor om te horen hoe Esto is ontstaan.

 

De start van Esto

Aysel verteld dat ze met Esto gestart zijn in december 2016. ‘We wilden altijd al iets samen gaan doen, maar wisten nog niet precies wat. Tenminste, wij hadden samen nog niet iets uitgedacht.’ Het pand aan de Raampoortstraat 34A kwam op hun pad. Ze zijn in dit avontuur aangegaan en hiermee startte Esto Foods & Drinks.

 

Esto sfeer

 

Drijfveren achter Esto

Canan en Aysel vertellen dat ze graag iets samen wilden doen. ‘Iets met brood of lunch. Met eten. Maar wat wisten we nog niet. We waren op zoek naar iets en vooral niet iets anders dan wat wij beide al deden op dat moment.’ Voor hen beide was het geen grote stap om te beginnen met Esto. ‘We hebben het er al heel vaak over gehad samen. Op dit moment werken we al bijna drie jaar samen en het gaat nog steeds goed! Het is niet altijd even makkelijk omdat we elkaar nu veel vaker zien dan voorheen. We werken dag en nacht.’ Aysell verteld dat ze niet op alle punten op elkaar lijken. Canan vult aan dat ze elkaar versterken en elkaar aanvullen. Voor Canan is het ook belangrijk om te blijven spreken over vriendschap en niet als compagnon.

 

Esto Cañan en Aysel

 

Een switch

Zowel Canan als Aysel deden hiervoor heel andere werkzaamheden. ‘We zijn vriendinnen en daardoor zagen wij elkaar geregeld,’ verteld Aysel. In het pand zat al een lunchroom waar beide dames al deels bij betrokken waren. ‘We hebben heel lang nagedacht over wat we zouden gaan doen en ook over wat de naam zou worden.’ Het moment van starten van Esto is voor beide dames het juiste moment geweest. Eerder was niet beter, omdat ze beide ook kinderen hebben. Voor hun mannen en kinderen is het niet altijd even makkelijk dat zij zoveel werken bij Esto. ‘Maar, Esto is ons kindje.’ De mannen kunnen het gelukkig ook goed met elkaar vinden!

 

Esto binnen

 

Esto, de betekenis

‘Wij zijn allebei van Turks-Koerdisch origine en geboren in dezelfde plaats.’ Aysel verteld dat zij in 1980 naar Nederland is gekomen, Canan in 2005. ‘Esto betekent in het Koerdisch Tadzjiekse taal ‘het is er’ of ‘het is’, als een antwoord. Net als het Frans voor ca va. “Is er koffie? Ja er is koffie.” Wij vonden dat wel toepasselijk voor hier.’ Aysel legt uit dat het ook nog een betekenis heeft in het Spaans en het Grieks. ‘Het klonk voor ons erg universeel en dat trok ons.’ In het gesprek wordt duidelijk dat de letterlijke betekenis van Esto niet uitmaakt voor de dames. ‘Je hoeft er niet zolang over na te denken!’

 

Esto eten

 

Esto is huisgemaakt

Canan en Aysel vertellen dat ze juist willen uitstralen dat je niet altijd hoeft te weten waar iets precies vandaan komt. ‘Je mag het wel weten en het is ook leuk als je erin geinteresseerd bent…’ verteld Aysel. De moeilijkheid zit ‘m juist in het feit dat de meeste gerechten huisgemaakt zijn! De Mediterrane keuken en die van het Midden-Oosten zitten verweven door de gerechten. Daarnaast staan er op de kaart Turks-Koerdische gerechten. ‘Deze gerechten worden door ons net iets anders gemaakt. Je krijgt hier geen traditioneel eten, maar ook niet modern of future cooking.’ Wat dan wel? Echt Esto, echt huisgemaakt!

 

Esto ontbijt

 

De menukaart

‘Wat wij lekker vinden, dat zetten wij op de kaart.’ Aysel verteld dat als je in Libanon fallafel gegeten hebt en je besteld deze bij Esto, dat je precies dezelfde smaken kan verwachten. ‘Wat je bij Esto eet, die smaak koppel je aan Esto en niet aan het land. Wij zetten onze handtekening in onze huisgemaakte gerechten.’ Een voorbeeld is de huisgemaakte jam met frambozen. Of de gevulde puntpaprika’s of linzensoep met veel groenten. ‘Esto is echt Rotterdams! Echt van ons.’

 

Meer weten over Esto Foods & Drinks? Neem dan een kijkje op de website en klik hier. Wil je meer lezen over andere hotspots in Rotterdam? Klik dan hier voor het volledige overzicht.