Japita, Coffee & More op z’n Ecuador’s!

Japita is een kleine koffie- en lunchroom op de Oudedijk 62 in Rotterdam. Het is de trots van eigenaresse Jackeline Bailon die als zelfstandige onderneemster haar eigen zaak runt. Jackeline laat je als klant graag kennismaken met Ecuadoraanse koffie en haar eigen gemaakte lekkernijen. Ik zoek haar op voor mijn blog en ben benieuwd naar het verhaal achter de naam Japita.

 

Koffie- en lunchroom Japita heb ik zelf eigenlijk per toeval ontdekt. Voor het bezoeken van verschillende hotspots zoals Koek & Pan en Arzu stapte ik uit op metrostation Voorschoterlaan en liep ik al meerdere keren langs Japita. Ik was meteen nieuwsgierig en maakte snel een afspraak met Jackeline om een keer langs te komen. Zogezegd, zo gedaan. Samen met een vriendin spreek ik rond het middaguur af. Ik ben heel benieuwd naar de huisgemaakte lekkernijen van Jackeline. Al snel krijgen we een heerlijk warm koekje aangeboden.

 

Japita koekje

 

Japita en huisgemaakte lekkernijen

Bij Japita kan je terecht voor een kop Ecuadoraanse koffie of een kop thee met wat lekkers erbij. Wij hebben geluk want Jackeline heeft net een lading verse havermoutkoekjes gebakken. Heerlijk, vooral omdat ze nog een beetje warm zijn. Een goede combinatie bij mijn kop thee van biologische rooibos met kersen. Mijn vriendin kiest voor een kop koffie en vind deze ook heerlijk. Jackeline vertelt: ‘Alle taarten bak ik zelf. In het begin zoek ik recepten op en maak ik ze daarna op mijn manier.’ Naast zoetigheid kan je hier ook terecht voor heerlijke broodjes, soep of salades.

 

Japita worteltjestaart

 

De favorieten van klanten

Ik ben heel benieuwd welke taarten echt haar toppers zijn onder haar klanten? ‘Kokostaart wordt hier heel graag gegeten’, vertelt Jackeline. Evenals de worteltaart en de red velvet. ‘Wat ik vaker maak is de Maistaart. Deze is ook glutenvrij.’ Maistaart wordt gemaakt met verse mais. Japita heeft een maistaart in twee varianten: zoet met anijs en hartig met kaas. ‘Ik werk met plantaardige boter, vanwege klanten die een melkallergie hebben. Daarom kook ik ook niet soja of koriander vanwege allergieën.’

 

Japita binnen

 

Japita, hoe het begon!

Jackeline, ook wel ‘Jacky’ genoemd, wordt in Ecuador geboren. Woont tot en met 2001 ook in haar geboorteland, maar maakte al wel kennis met Nederland. ‘Mijn moeder en zus woonde hier al en ik kwam hier alleen voor vakantie. Ik vond het hier leuk. In Ecuador vond ik het te druk en voelde mij niet op mijn plek daar.’ Jackeline heeft de studie voor ingenieur afgerond. Ze legt uit dat dit wel anders is dan zoals wij het in Nederland kennen. ‘Meer commercieel, een financieel adviseur. Ik heb gewerkt bij een bank.’

 

 

Haar eerste restaurant

Nu woont ze al zo’n ruim 17 jaar in Nederland. ‘Japita begon voor mij eigenlijk van het ene op het andere moment. Ik had al eerder een zaak gehad. Maar begon nu met een eigen zaak midden in een tijd van crisis bij het Poortgebouw op de Kop van Zuid in een Tweedehandswinkel. Ik verkocht daar koffie met broodjes. Met behulp van de vintagespullen uit de winkel richtte ik mijn eigen hoekje in.’ Jackeline is daarna op zoek gegaan naar een eigen ruimte en heeft toen de locatie gevonden in 2014 waar zij nu gevestigd is. ‘Ik zit hier niet op een plek waar het continue druk is in mijn zaak. Mijn vaste klanten weten mij te vinden. Voor het openbaar vervoer is er wel een goede verbinding.’

 

Japita aanbod

 

Het aanbod van koffie

De koffie die je kunt vinden bij Japita wordt gemaakt van koffiebonen uit Ecuador. Jackeline verkoopt drie verschillende bonen:

  1. Manabi Natural: komt uit Jipijapa (provincie Manabi) op een hoogte van 500 meter en is natuurlijk gedroogd. Deze smaakt krachtig met een hint van pinda’s. De koffie komt uit de kuststreek en wordt na de oogst gedroogd voordat de bes van de koffieboon wordt verwijderd. Hierdoor smaakt de koffie krachtig en lichtzoet en ruikt het naar pinda’s.
  2. Galapagos Organico: komt uit Isla Santa Cruz (provincie Galapagos) op een hoogte van 500 meter en is gewassen. Het heeft een medium body en een milde nasmaak. Deze koffieboon is biologisch verbouwd op de Galapagos eilanden. De koffie heeft een complexe smaak met een touch van druiven, een zachte nasmaak en een fruitige geur.
  3. Cariamanga Lavado: komt uit Cariamanga (provincie Loja) op een hoogte van 1900 meter en is gewassen. Het heeft een volle body en een milde nasmaak. Deze koffie komt uit de Andes en wordt na de oogst direct van de koffiebes ontdaan waarna de koffiebonen worden gewassen. Dit geeft de koffie een milde maar volle smaak en een milde afdronk. In 2016 was deze koffie in Ecuador uitgeroepen tot de beste koffie van het land!

 

Ben je benieuwd naar al het lekkers wat Jackeline maakt en wat te verkrijgen is bij Japita? Neem dan gerust eens een kijkje op Facebook door hier te klikken.

 

Japita Koffie