Verse bladerdeeghapjes als eerbetoon aan Rotterdam

Aan de Zwaanshals in Rotterdam bevinden zich veel kleine lokale ondernemers met mooie en goede verhalen achter hun producten. Samen met Miranda ging ik naar Zwaanshals 430, een klein patisserie en delicatessewinkel genaamd ‘Koek & Pan’. Wij waren dit keer uitgenodigd door ‘Koek & Pan’ zelf, om hun heerlijke Rotterdamse delicatessen te fotograferen, te proeven en hier vervolgens een mooie blog over te schrijven. En zo gingen wij samen op pad, op een zonnige zaterdagochtend, met een lege maag zodat deze goed gevuld kon worden met de heerlijke baksels!

We werden verwelkomd in een authentiek, klein maar sfeervol winkeltje door Thomas ‘Koek’. Hij heet niet echt ‘koek’ met zijn achternaam, maar hij is vooral het brein achter de zoete patisserie bij ‘Koek & Pan’. Hij werkt samen met Peter ‘Pan’. Ook ‘Pan’ is niet zijn officiële achternaam, maar refereert naar zijn voorliefde voor de hartige hapjes die ze verkopen. Zo is de naam van hun winkel ontstaan. Ze hebben een eigen winkel, maar staan op zaterdag ook op de markt aan het einde van de straat. Ze zijn eind 2016 met hun eigen winkel begonnen in de Zwaanshals.

Verse producten

Maar wat maakt ‘Koek & Pan’ nu zo bijzonder? Dat vertelde Thomas ons al heel snel. Ze halen hun basis ingrediënten bij de locals. Ze hebben hun eigen boter die geheel lactose-vrij is. Deze boter is in de patisserie heel moeilijk om te werken, maar het lukt ‘Koek & Pan’ elke keer weer om er heerlijke deeggerechten mee te maken. Dezelfde boer levert ook lactosevrije karnemelk en Thomas laat ons een glas proeven. Heerlijk zoet en vers! Zo vers als deze melk kan je het haast niet krijgen, want vanmorgen vroeg is de koe gemolken. Deze lactose-vrije producten verkopen ze bij ‘Koek & Pan’ ook vanachter de toonbank aan klanten. Met hun bedrijf waren zij allereerst vooral gericht op de horeca. Maar nu leggen zij steeds meer de focus op de particuliere klant. Hun producten worden zelfs verkocht bij de ‘Zegro’ en ze hebben ook een samenwerking met verpleeghuis vanwege de lactosevrije producten. Voor hun opslag werken ze samen met Koekela. Hoe leuk is het dat je vanuit een hobby en passie dit zo kan doen?

Roffin, de verse ‘publiekstrekker’

De meeste klanten die naar ‘Koek & Pan’ komen, komen voor de Roffin. Sinds augustus 2017 verkopen ze deze en we zijn heel benieuwd naar het verhaal hierachter. Thomas vertelt dat het afstamt van de Franse brioche variaties die gemaakt is van bladerdeeg. Zij hebben er ‘rof’ van gemaakt omdat ze er iets ruigs in zagen van de stad Rotterdam. Zo ontstond het idee om de ‘Roffin’ te maken als eerbetoon aan Rotterdam. Als uitdaging bedachten ze om 52 weken lang elke week een andere smaak te bedenken als project, omdat Rotterdam meer dan 180 verschillende culturen kent. De ‘Roffin’ lijkt op een croissant en een muffin: hard van buiten en zacht vanbinnen. Wij kregen de ‘Roffin’ van deze week te proeven, namelijk de ‘Roffin kwark aardbei’.

“Zo ontstond het idee om de ‘Roffin’ te maken als eerbetoon aan Rotterdam.”

Het allereerste wat mij opviel was de vorm. Heel knap gemaakt, leek wel op een ijshoorn maar dan helemaal van bladerdeeg. Bovenop zat er wat witte suiker, een aardbei en een wit chocolade met het logo erop van ‘Koek en Pan’. Wij konden niet wachten om te beginnen met deze heerlijke lekkernij. De kwark in de bladerdeeg was niet lactose-vrij. Ondanks dat wilde ik het toch heel graag proeven. De kwark smaakte heel fris en zoet en was luchtig van structuur. Het deeg was ook mooi gelaagd. Het was knapperig en luchtig. Het geheel paste heel goed bij elkaar en ik vond het een bijzondere smaakcombinatie die ik nog niet eerder heb geproefd!

 

Lokale, maar stoere zoen

Vol trots vertelde Thomas over de ‘Zoen van Noordt’, het chocolade biertaartje. Deze bestaat uit alleen maar lokale producten. Het bier dat is gebruikt in het taartje, is een druppelbier gebrouwen in de vaten van de ‘Whiskybase’ even verderop in de Zwaanshals. Het vat waar de whisky in heeft gezeten wordt gebruikt om het bier in te brouwen. Daardoor ontstaan er veel complexe smaken bier omdat het vat nog veel smaken afgeeft. Thomas verteld dat ze het liefst gek zoet maken voor volwassenen! De chocoladefondant is afkomstig van ‘Olala Chocola’ die ook verderop is gevestigd. Nou, met deze combinatie is ze dat heel goed gelukt! Na dit mooie verhaal en wat foto’s maken mochten wij deze heerlijke ‘Zoen’ proeven.

“Het liefst maken we gek zoet voor volwassenen.”

De fondant is gemaakt van pure chocolade en van bier. Deze is om die reden niet lactose-vrij en ook niet geschikt voor personen onder de 18 jaar. De binnenkant is een fluweelzachte brownie. Heerlijke smaakcombinatie. Het bier versterkt de smaak van chocolade, zonder dat ik daarbij de smaak van bier overheersend vind. Ik had ook geen alcoholische nasmaak, zoals je dat wel eens met gebakje van mokka kan hebben. Heerlijk, een stoere zoen!

Wie zoet is krijgt…

En van de heerlijke zoetige bladerdeeghapjes gingen we over naar de hartige hapjes, namelijk de pasteitjes. De ovens werden voor ons voorverwarmd en toen de pasteitjes in de oven stonden, kwam de heerlijke geur ons al tegemoet. We kregen twee pasteitjes om te proeven, een met vlees en een vegetarisch.

De eerste die ik ging proeven was de ‘Vega Pulled Pork’ met jackfruit, zoete aardappel, BBQ-saus en cheddar saus en een rooksmaak alsof het zo van de BBQ komt. Door het jackfruit is het bijna niet van echt vlees te onderscheiden. Als je mij zou zeggen dat ik gewoon vlees zou eten, dan zou ik het zo geloven. Ik proefde ook echt het ‘rokige’ van de BBQ. Het bladerdeeg is luchtig en heerlijk van smaak.

Als laatste proefde we pastei ‘Steak Noordt’ met biologisch rundvlees, peterselie en wortel. Het rundvlees was echt heel mals en goed gaar, heerlijk zacht van smaak en smeuïg. Het vlees is gegaard in bier, namelijk ‘Noord dubbel’, wat een perfecte bier is om mee te koken door de zoete smaak.

 

Tonnetje rond, wat ik ervan vond?

Ik ben echt heel enthousiast over ‘Koek & Pan’. De passie in het ondernemen bij Thomas en Peter, het samenwerken met lokale ondernemers en het neerzetten van eigen kenmerkende patisserie en delicatessen. Ik vind dat echt geweldig. En dat te bedenken dat dit allemaal gebeurd in een heel klein winkeltje, door twee mannen die gewoon van hun passie hun werk hebben gemaakt. Niet een opleiding hebben gevolgd voor dit vak, maar gewoon dit vak hebben gekozen door het gewoon te doen. Door hun liefde te volgen en die liefde gaat lekker door de maag. Nee, niet alleen bij mij maar bij vele Rotterdammers. Echt, als je in Rotterdam bent, of je bent van plan om te komen dan loont het om even om te rijden en langs ‘Koek & Pan’ te gaan. Je hoeft maar een van hun lekkere hapjes te proeven en je bent verkocht…


Vindt hier meer informatie over Koek & Pan en over de openingstijden.