‘t Lage Landse Kaashuys, winkel met specialiteiten!

Sinds maart 2015 is Josh van Velzen trotse eigenaar van zijn kaasspecialiteitenwinkel ’t Lage Landse Kaashuys in Rotterdam. De kaaswereld is voor Josh geen onbekende wereld, want voordat hij zelfstandig ondernemer werd heeft hij onder anderen op de markt met een kaaskraam gestaan. Een winkel op wielen verruilde hij in voor een vaste plek die hij helemaal naar eigen zin heeft opgebouwd en ingericht tot de winkel die het nu is geworden: ‘t Lage Landse Kaashuys. Ik zoek Josh op en ga met hem in gesprek over zijn onderneming en ondernemerschap. Je leest ons gesprek in deze blog!

 

Josh en ik zijn geen onbekenden van elkaar. Maar ondanks dat we elkaar al heel wat jaren kennen, heb ik hem nog niet eerder zoveel vragen gesteld over ‘t Lage Landse Kaashuys en hoe het is om deze winkel te runnen als ondernemer. Ikzelf vind het interessant dat zulke gesprekken weer mooie en waardevolle informatie geven. Want naast de gezellige momenten buiten zijn zaak om, heb ik na dit gesprek Josh ook meer leren kennen op zakelijk gebied. Ik neem je graag mee in ons gesprek waarbij ik op zoek ben naar het waarom, hoe en wat van Josh als ondernemer.

 

‘t Lage Landse Kaashuys, het begin

Als we kijken naar de aantal jaren van ondernemen, dan is Josh nog een jonge ondernemer te noemen. ‘In maart 2015 heb ik de winkel overgenomen op het winkelcentrum ‘t Lage Land. De winkel was toen nog een bestaande winkel van “De Kaasspecialist” en zij zijn er toen uitgegaan. Hierdoor kwam er voor mij een plekje vrij. Ik ben toen zelfstandig ondernemer geworden’, vertelt Josh. Dit was ook meteen het begin van ‘t Lage Landse Kaashuys, de eigen winkel van Josh. Daarnaast is Josh ook echt een kaaskop: hij is er gek op en het is zijn favoriete beleg op brood.

 

Lage landse kaashuys

 

Josh heeft er wel kaas van gegeten

De wereld van kaas is voor Josh geen onbekende wereld. ‘Hiervoor zat ik ook al in de kaas. Ik heb in verschillende kaaswinkels gewerkt en op de markt gestaan om kaas te verkopen.’ Het idee om een eigen winkel te hebben bleef al die jaren. ‘Ik wilde heel graag voor mijzelf gaan beginnen. En de winkel is lekker in de buurt.’ Dat is voor Josh fijn omdat hij zelf woonachtig is in Capelle aan den IJssel en het nu in reistijd scheelt. ‘Ik vond al die jaren dat ik in de kaas werkzaam was heel leuk. Dat wilde ik heel graag voor mijzelf doen! Voor mijzelf beginnen vind ik heerlijk, vooral de vrijheid en het kunnen doen van mijn eigen ding.’ Terugkijkend op de jaren die hij heeft gewerkt voor een baas waren heus zo erg nog niet, maar voor zichzelf beginnen bleef Josh het meest trekken.

 

De motivatie voor een eigen winkel

Josh vertelt dat hij voor zichzelf beginnen heerlijk vindt vanwege de vrijheid en kan doen wat hij wil. ‘Op de markt werken vond ik ook heel leuk maar dat was voor mij persoonlijk heel vroeg op en heel laat thuis. Daarnaast was de marktkraam ook niet voor mijzelf, als je dit wel voor jezelf doet, dan is dit natuurlijk al heel anders,’ vertelt Josh. ‘Ik heb de markt wel altijd zo gerund alsof het mijn eigen bedrijf was.’ Hij maakt een switch van, zo noemt Josh het zelf, een winkel met wielen naar een winkel zonder wielen. ‘Ik sta het liefst op een vaste plek. Zodoende werd dat mogelijk gemaakt voor mij. De winkel loopt wel op wieltjes.’

 

Lage landse kaashuys 2

 

‘t Lage Landse Kaashuys in ontwikkeling

Ik vraag Josh hoe hij terugkijkt vanaf nu naar het begin van ’t Lage Landse Kaashuys. Josh: ‘Op die jaren kijk ik positief terug. Ik heb een winkel overgenomen waar toen echt wel wat aan gebeuren moest. Er zat op dat moment weinig omzet in en ik heb dat voor mijzelf flink weten om te bouwen. Ik heb een vaste klantenkring en dat probeer ik nog meer uit te breiden.’ Josh heeft hier de afgelopen jaren hard voor gewerkt. Ik vraag hem hoe hij dit heeft aangepakt? ‘Die klantenkring heb ik weten op te bouwen door goede producten te verkopen en te investeren in het contact met de klanten. Daarnaast heb ik ook veel acties gedaan, folders, kranten en advertenties. Ik probeer daarmee wel de aandacht van (nieuwe) klanten te trekken.’ Josh probeert er voor zijn klanten te zijn. Hij zegt dat hij daar geen moeite voor hoeft te doen, dit gaat bij hem vanzelf.

 

De klanten van Josh

Josh heeft door eerdergenoemde aanpakken zijn eigen klantenkring weten op te bouwen. Hijzelf is nog wat bescheiden en zegt dat het hem ,,tot nu toe redelijk gelukt is’’. Ik ben blij dat hij er toch nog snel achteraan zegt: ‘Daar ben ik erg blij mee!’ We praten verder over zijn klanten. Josh vertelt verder. ‘De mensen komen graag bij mij terug. Ik hoor van mijn klanten dat zij vinden dat ze bij mij in de winkel goed geholpen worden en dat ze bij mij het gevoel hebben echt centraal te staan.’ Vindt Josh dat zelf ook? ‘Ja, bij mij staat de klant echt centraal. Ik geef de klant persoonlijke aandacht op het moment dat ze bij mij de winkel in stappen. Daarnaast ga ik ook voor een goed product. Ik sta zelf ook achter mijn product dat ik verkoop aan de klant.’

 

Het uitgebreide assortiment

Maar wat verkoopt Josh in zijn winkel? ‘Ik bied in de winkel een breed assortiment aan. Ik verkoop kaas, speciaal boerenkaas dat vind ik zelf heel erg lekker. Met name Stolwijkse Boerenkaas, die haal ik zelf in Stolwijk zodat ik ze zelf ook kan zien, proeven en keuren voordat ik ze verkoop. Daar komen de mensen voor terug: kwaliteitskazen. Ik verkoop natuurgerijpte kazen. Verder verkoop ik olijven, noten die ik ook zelf brand zodat ze lekker vers blijven, wijnen, buitenlandse kazen, tapenades, vleeswaren maar dit is een kleine selectie en verse salades.’ Bij Josh kan je ook terecht voor pakketten, zuivelmanden en relatiegeschenken. Dit vindt hij leuk om te doen. Daarnaast levert hij ook kaas- en vleeswarenplanken voor feestjes en gelegenheden.

 

De focus van verkoop

Josh vertelt me dat toen hij net was begonnen met zijn winkel, hij de vleeswaren in eerste instantie uit zijn assortiment had gehaald. Vanuit de klanten bleek er toch veel vraag naar vleeswaren en heeft Josh er toch voor gekozen om een selectie vleeswaren aan te bieden. Zijn focus ligt hierbij voor op specialiteiten waarbij hij zich met andere winkels in de omgeving wil onderscheiden. ‘Ik dacht eerst namelijk dat vleeswaren niets voor mij was! Toen ik dat weer had opgepakt kreeg ik er toch schik in. Nu doe ik ze niet meer uit mijn assortiment.’

 

Lage landse kaashuys 3

 

Wensen voor de toekomst

Zoals elke ondernemer heeft ook Josh dromen en wensen voor de toekomst met ’t Lage Landse Kaashuys. Of ze ook allemaal haalbaar zijn, dat durft hij niet te zeggen. Maar wat hij nog graag zou willen heeft hij wel in zijn hoofd. ‘Voor de toekomst heb ik genoeg ideeën en wensen. Zo wil ik mijn assortiment van vleeswaren verder gaan uitbreiden met droge worsten en goede diverse soorten ham. Ik zou graag belegde broodjes willen verkopen in de winkel, catering verzorgen voor feestjes, kaasplankjes en pakketjes.’ Maar Josh moet ook realistisch zijn, hij staat er grotendeels alleen voor en zijn winkel biedt ook niet de ruimte aan zoveel personeel. ‘Ik ben nog bezig met opbouwen. In mijn winkel zit nog groei, een stijgende lijn. Ik geloof erin dat waar ik nu zit, ik er veel meer uit zou kunnen halen. Maar ik realiseer me dat ik dat niet in mijn eentje kan doen…’ Josh zou best ooit nog wel eens willen verhuizen qua winkel of ergens een winkel erbij willen. Maar voor nu? ‘Het plaatje is voor mij nu al wel compleet. Ik ga zoals altijd vrolijk verder!’ zegt Josh.

 

Breng na het lezen van deze blog eens een bezoekje aan ‘t Lage Landse Kaashuys! Het adres is:

M. Bolkplein 31  te Rotterdam. Volg het ‘t Lage Landse Kaashuys op Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste acties in de winkel!