Parqiet, een hotspot midden in de stadsnatuur!

Het vinden van de perfecte locatie om vervolgens je baan op te zeggen en te beginnen aan een heel nieuw avontuur. Ik ga op bezoek bij Parqiet om het verhaal te ontdekken achter deze prachtige en monumentale plek. Voor mijn blog heb ik afgesproken met Radojka Bozic. Drie jaar geleden is zij samen met goede vriendin Meta Heijnen het avontuur aangegaan om een eigen ontbijt- en lunchroom te openen. Zonder enige horeca-ervaring hebben Radojka en Meta deze plek weten om te toveren tot een mooie en toegankelijke plek, midden in het park bij de Euromast. In deze blog lees je het verhaal achter Parqiet. 

 

Het is een prachtige doordeweekse dag, wanneer ik samen met mijn moeder op de fiets naar Parqiet rijd. Ik ga voor de tweede keer, want al eerder hebben Radojka en ik al eens afgesproken in de zomer. Toen was het zo druk, dat er niets meer van gekomen was om even rustig te zitten en te vragen naar het verhaal. Vandaag een nieuwe poging. En ondanks dat het fris is en ik met handschoenen aan op de fiets zit, zitten buiten op het terras klanten heerlijk te genieten van het warme najaarszonnetje. Wij kiezen ervoor om binnen te gaan zitten, toch wat behagelijker! Eerst bestellen wij iets voor de lunch, daarna schuift Radojka aan om meer te vertellen over Parqiet.

 

Parqiet Radojka

 

Liefde voor het park

Radojka vertelt dat zij samen met een heel goede vriendin, Meta Heijnen, Parqiet is gestart. ‘Wij hebben nooit de ambitie gehad om een horecazaak te beginnen. Sterker nog, ik had hiervoor nog nooit in de horeca gewerkt!’ Radojka werkte voordat ze begon met Parqiet al ruim 10 jaar bij haar huidige werkgever in diverse functies zoals Sales en marketing. ‘Ik had een heel goede baan vier jaar geleden. Wij wonen beide hier in de buurt en komen hier altijd in het park. Vanuit de liefde voor het park liepen we vaak langs deze locatie. Toen we beide nog jong waren kwamen we hier zonder de kinderen, later toen we ouder waren kwamen we hier met vrienden en kinderen. Het is een fijne plek om te picknicken. De kinderen kunnen alle kanten op.’

 

Parqiet park


Een vervallen pand

Wanneer Radojka samen met vrienden in park was, constateerde ze elke keer dat het heel rustig was in het park. Weinig mensen komen naar het park en het lijkt daarom dat het park weinig naamsbekendheid heeft. Hierdoor hadden ze vaak het park voor zichzelf. In het park was weinig horeca te vinden. ‘Ja, wel “Parkheuvel” en “De Harbourclub”, maar daar ga je niet op zondagmiddag voor je kop koffie naartoe. Zeker niet met kinderen. Dat is hoogdrempelig en zijn bijzondere concepten.’ Het huidige pand was in een vervallen staat en eigendom van de gemeente. ‘Wij liepen hier dromerig langs. Wat fantastisch mooi! Je zou hier maar wat beginnen.’ In het pand heeft nooit iets gezeten. Radojka vertelt dat de gemeente er ook geen raad mee wist. Het was in een vervallen staat maar wel een monumentaal pand. Door de slechte staat van het pand was het hard toe aan renovatie om het weer in goede staat te brengen. Dat kostte best veel geld.

 

Parqiet pand


Achtergebleven schoonheid

‘Achteraf zagen zij (de gemeente) ook, net als wij, dat het park tot nu toe nog helemaal geen functie had voor de stad. Dit is best bizar als je kijkt naar andere steden in Europa en daarbuiten. Kijk maar naar New York, naar Londen en Parijs, daar heb je parken waar de mensen naartoe trekken in de weekenden en met mooi weer’, vertelt Radojka. Het idee van de gemeente was om het pand te verkopen aan een particulier, zodat het opgeknapt kan worden met aan de voorkant een stuk horeca. ‘Wij kwamen toen eigenlijk op het juiste moment. Het was op een late septemberdag, we hadden met vrienden nog in het park gezeten en toen liepen we hierlangs. We zagen toen een bord “Verkocht” staan en een aannemer. Wij waren wel benieuwd naar wat hier zou gaan gebeuren. Toen zei die vriendin tegen mij: ‘Nou dan bel je toch?’ Toen zei ik van ‘Ja, maar ja daar zit toch iedereen bovenop? Want dit is een van de mooiste plekjes?’ Maar als iedereen dat denkt…’

 

Parqiet ontbijt


Het telefoontje

‘Toen belde ik. Ik belde en kreeg via de aannemer de eigenaar aan de telefoon en die vertelde mij dat hij net een horecavergunning had gekocht. Hij zei: ‘Ik heb het net gekocht maar ik heb geen idee wat ik er mee moet, dus kom maar langs.’ Samen met mijn vriendin ben ik langsgegaan met ons plan. Dat plan was vooral opgesteld vanuit onze behoefte als gast in het park, wat wij zouden willen.’ Samen met de eigenaar van het pand hebben Meta en Radojka hun plannen besproken en kwamen nader tot elkaar. ‘Toen kwam het moment dat we moesten nadenken over het opzeggen van onze baan. Dat was helemaal niet in de planning en best spannend! Maar we hadden beide zoiets van: dit komt niet nog eens voorbij’, vertelt Radojka.

 

Parqiet binnen

Project Parqiet

Ze zijn begonnen aan het avontuur, zonder enige ervaring. ‘We hebben alles als een project aangepakt.’ Radojka legt uit dat ze het stap voor stap hebben aangepakt: de keuken, de koffie, de kaart, de inrichting, alles. Met de hulp van vrienden en familie hebben ze dit allemaal zelf allemaal aangepakt en uitgevoerd. ‘Alles hebben we zelf bedacht. We zouden eerder opengaan, maar de verbouwing liep uit.’ Om toch al inkomsten te genereren schaften ze een caravan aan om van daaruit hun gasten te bedienen. Het gras was hun terras. ‘Wij hebben een zwevend terras, vanwege de bescherming van de grond. Dat betekent dat we een stuk terras hebben, maar continue verplaatsten zodat de druk niet continue op een plaats is.’ Dit was een succes en liep uit de hand. ‘We zijn met de caravan dichtgegaan en hebben het binnen afgemaakt zodat we toen in januari open konden gaan.’ Het zwevende terras is er nog steeds en is uniek en typerend voor Parqiet. Hierdoor wordt het levendig en speels, want als gast mag je zelf bepalen waar je wilt zitten.

 

Parqiet lunch

Parqiet, de naam

Heel veel namen zijn de revue gepasseerd voordat de naam ‘Parqiet’ uiteindelijk werd gekozen. Radojka: ‘We wilden een Nederlandse naam. Het moet lekker in de mond liggen en Rotterdams. Parqiet gooi je er zo lekker uit. Er zitten ook heel veel parkieten in het park, echt heel veel. Aan het einde van de dag vliegen er zwermen over het veld heen. De ‘q’ zit erin omdat we dat wat chiquer vinden en het geeft een andere twist. En de naam ‘park’ zit erin.’

 

Parqiet yoghurt

 

Parqiet en lokale producten op de kaart

Voor de kaart hebben Meta en Radojka gekeken naar ondernemers en partijen in Rotterdam die hen aanspreken en de producten die zij heel erg lekker vinden. ‘Daar zijn wij mee gaan samenzitten en zijn onze partners geworden.’ Radojka omschrijft de kaart van Parqiet als eenvoudig, maar wel lekker en bijzonder. Parqiet heeft lokale producten op de kaart staan van Jordy’s Bakery, Sajoer, Sue en Sprinkels. Wat is een typisch Parqiet-gerecht? ‘De tosti’s. Die blijven ook altijd op de kaart. Met het uitje.’

 

Parqiet tosti

Een oase van rust bij Parqiet

Parqiet is het gehele jaar open. ‘Wij willen dat ook, juist omdat we de seizoenen in het park zo mooi vinden. Met mooi weer hanteren we onze buitenbar, de caravan.’ Radojka omschrijft het park als een fijne, rustige en mooie oase in de stad. ‘Een mooie plek in de stad. De setting, de bomen. Het weidse uitzicht in het midden van Rotterdam. Dat is uniek. Alle doelgroepen moeten het hier naar hun zin kunnen hebben. Waar maak je mee dat je je stoel kunt pakken op een terras en onder een boom kunt gaan zitten?’ En elke winter staat er vanaf eind november tot en met december de ijsbaan voor de deur!

 

Parqiet lunch

 

Binnenkort ontbijten, lunchen of een kop koffie drinken bij Parqiet? Het adres van Parqiet is: Baden Powelllaan 20, te Rotterdam. 

Neem een kijkje op hun website voor meer informatie! Klik hier en kom op de website. Volg Parqiet ook op Instagram. Zoek je nog meer leuke hotspots in Rotterdam? Klik hier en je ziet mijn eerder bezochte hotspots.