Anne&Max, de tweede huiskamer van Rotterdam

Anne&Max aan de Korte Hoogstraat 20 in Rotterdam is een hotspot die zeer recent is geopend. Vanaf 4 april van dit jaar zijn Tjiwa en Kani trotse franchisenemers van dit concept. Met Anne&Max hebben zij een doel: iedereen laten kennismaken met de tweede huiskamer in de stad! Ze willen nog meer mensen laten kennismaken met Anne&Max. Voor mijn blog breng ik samen met Miranda een bezoek aan Anne&Max en maak ik kennis met het verhaal achter de naam.

 

Tjiwa en Kani reageren enthousiast wanneer Miranda en ik hen vragen of wij mogen langskomen voor een blog. Op een zonnige vrijdagmiddag spreken wij af voor een lunch. Anne&Max aan de Korte Hoogstraat ligt middenin het centrum. Vanaf metrostation Beurs is het slechts enkele minuten lopen. Wanneer wij beide komen aanlopen maken verschillende klanten dankbaar gebruik van het terras in het zonnetje. Wij kiezen ervoor om binnen te zitten omdat het buiten best warm is en er op dat moment geen plek is in de schaduw. Tjiwa ontvangt ons hartelijk en vertelt hoe trots hij is op het interieur binnen en nodigt ons uit om vooral daar van te genieten. Dat doen we! De stoelen zien er ook aangenaam uit om in te zitten. We beginnen met het drinken van iets ‘Bijzonder Fris’: Cranberry-rozenbottel soda en Gember-sereh soda.

 

Anne&Max Bijzonder Fris

Anne&Max, het verhaal

Het klinkt voor mij zo romantisch… Anne&Max. Overal zie je een dialoog tussen Anne en Max in de zaak. Dat doet mij vermoeden dat er een verband is tussen beide personen. Tjiwa legt uit: ‘Nog ver voordat de eerste Anne&Max openging, noemde Wobbe het project “Plan Anne”. Er was toen veel contact geweest met Max Havelaar voor de koffie. Daaruit kwam een keer als titel “Plan Anne en Max Havelaar”. Dat klonk toen zo leuk dat vanaf toen de uiteindelijke naam Anne&Max werd.’ Tjiwa vertelt daarbij dat de samenwerking met Max Havelaar helaas niet doorging.

 

Droom die uitkomt

Tjiwa en Kani zijn samen als echtpaar het avontuur aangegaan. ‘Ik ben van kinds af aan opgegroeid in de horeca. Mijn ouders hadden een eigen Chinese horeca. Later hebben mijn vrouw en ik nog een eigen broodjeszaak gehad voordat we aan dit avontuur zijn begonnen.’ De vacature voor een franchisenemer voor een locatie van Anne&Max in Rotterdam hebben ze met beide handen aangegrepen. ‘We staan ook volledig achter het concept.’ Volgens Tjiwa is het ook fijn om zo samen met zijn partner deze horeca te runnen. ‘Het is altijd al een droom geweest.’

 

Anne&Max

 

De ontwikkeling van Anne&Max

Het concept Anne&Max is 13 jaar geleden bedacht door Wobbe van Zoelen. De allereerste Anne&Max is toentertijd in 2005 geopend in Haarlem. Later volgde vestigingen in onder anderen Alkmaar, Amsterdam, Den Haag en Leiden. Tjiwa vervolgd: ‘In de loop van de jaren zijn er meerdere locaties bijgekomen. Anne&Max zal zich gaan uitbreiden naar nog meer steden. Denk hierbij aan Delft, Breda of Zwolle.’

 

Rotterdamse normen

Toch zit er wel degelijk een verschil tussen de verschillende vestigingen van Anne&Max. ‘Wij willen een tweede huiskamer in de stad zijn. Je zal ook bijvoorbeeld geholpen worden door een “Anne” of een “Max”. Ook onze normen vinden wij belangrijk.’ Tjiwa noemt de normen die belangrijk zijn voor hen, namelijk betrokken, open en helder, zorgzaam, eerlijk en respectvol. Volgens hem is dit niet alleen tegenover de gast. ‘Je vindt ze ook terug in onze producten en in de omgang tussen het personeel.’

 

Anne&Max

De Rotterdamse touch

Tjiwa legt uit dat het interieur per filiaal anders zal zijn. Typerend voor Anne&Max is de bar met de groene strepen die je wel terugvindt in elk filiaal. ‘Uniek voor Rotterdam is bijvoorbeeld de metalen kast boven de bar. We willen wel altijd het huiskamergevoel behouden door bijvoorbeeld boekenkasten en banken te hebben.’ Doordat elk filiaal een eigen ondernemer heeft, zorgt dit volgens Tjiwa ook weer voor een unieke draai aan het tot uiting brengen van het interieur.

 

Anne&Max

 

Lokale samenwerkingen

Tijdens het bezoeken van verschillende horeca-ondernemingen heb ik gemerkt dat er veel wordt samengewerkt in Rotterdam. Ik ben benieuwd of Anne&Max in Rotterdam dat ook doet? ‘Ja. We hebben bijvoorbeeld een lokaal biertje van Brouwerij Noordt. Binnenkort gaan we ook producten van de buren promoten in ons filiaal zoals van Dille&Kamille en de Beauty House.’

 

De beleving

Als ik vraag wat de beleving Tjiwa en Kani is achter Anne&Max dan vertellen ze mij wat ze hun gasten willen geven. ‘De beleving die we willen geven, is de persoonlijke aandacht aan onze gasten. We proberen een tweede huiskamer in de stad te zijn waar gasten even tot rust kunnen komen.’ Mijn eigen beleving op dat moment sluit dat daar goed bij aan. Binnen merk ik weinig van de stadse hectiek die zich buiten afspeelt. En er wordt geregeld gevraagd of alles nog naar wens is. De vestiging straalt heel veel rust uit en voelt voor mij ook echt als een tweede huiskamer!

 

Anne&Max


De herkenning van Anne&Max

Op internet en social media herken je Anne&Max vooral aan de uitspraken en de dialogen die er tussen hen beide lijkt plaats te vinden. Hoe is dat verder doorgewerkt? Tjiwa: ‘Door onze “Anne’s en Max-en”. In de zaak zie je dit terug zoals op de menukaart met gerechten als “Maxiato” (Latte Machiato). Of een “Van Anne’s wat”, wat een klein borrelplankje is. Ook zie je leuke teksten van Anne naar Max toe, en andersom. We hebben veel huisgemaakte producten die, als het kan, biologisch, duurzaam of verantwoord is.’ Volgens Tjiwa is het ook typerend dat de producten een verhaal hebben en samen met de normen zorgt dit voor een beleving die een blijvende herinnering is voor de gast!

 

Anne&Max

 

Inspiratie voor de menukaart

‘Elk voor- en najaar zal er een nieuwe kaart geïntroduceerd worden. Hierbij wordt gekeken wat er op het moment actueel is. Maar ook seizoensgebonden producten worden optimaal benut. De huidige kaart heeft bijvoorbeeld minder vlees maar weer meer groente ten opzichte van de vorige kaart. Ook het “wecken” van groenten is nu in en daar doen wij ook wat mee.’ Leuk, ik ben heel benieuwd naar al het lekkers! Wij krijgen een mix van ontbijt- en lunchplank en Tjiwa houdt rekening met mijn lactose-intolerantie. Maar nog even de laatste vragen voordat Miranda en ik aan al het lekkers gaan beginnen…

Ambities en dromen

Als je een eigen onderneming hebt is dat al een droom die uitkomt. Maar blijven dromen hoort erbij, toch? Ik ben heel nieuwsgierig naar de ambities en dromen van Tjiwa en Kani. ‘We willen nog verder gaan en nog meer mensen laten kennismaken met Anne&Max. Ook willen we nog beter worden met onze Speciality Coffee. Wij zijn al door naar de tweede ronde van de Misset Horeca Koffie top 100!’ Tjiwa komt hier nog heel bescheiden over, maar ik voel al de trotsheid. Ze hebben nog maar net hun vestiging geopend en dan al zo’n prestatie! ‘Concreet betekent dit dat wij bij de beste 125 van Nederland behoren! In Rotterdam zijn er nog maar 3 zaken door naar de tweede ronde. Dat belooft veel goeds!’ Dus koffieliefhebbers opgelet!

 

Anne&Max

 

Proeverij als lunch

Wanneer ik de menukaart zie schiet ik in de stress. Hoe maak ik een keuze uit al die lekkere gerechten? Ik heb nog niet geluncht en lust wel wat lekkers. Tjiwa komt met een speciale optie voor ons. Een proeverij die bestaat uit een mix van gerechten van de ontbijtkaart en van lunchkaart. En omdat ik lactose-intolerant bent, houdt Tjiwa ook daar rekening mee. We krijgen een grote plank met heel veel lekkers, dat bestaat uit de volgende gerechten.

 

  1. hartig ontbijt met oeuf en cocotte met bacon en tomaat. Deze smaakt door de spek wat zout, maar ik vind het niet te overheersend.
  2. Hartig ontbijt met warm gerookte zalm. Lekker van smaak en compacte structuur. Zalm vind ik soms snel overheersend en vullend, maar in dit formaat vind ik het heerlijk.
  3. Fruit&Granen met kokosyoghurt. Deze is speciaal gemaakt met kokosyoghurt vanwege mijn lactose-intolerantie. De granola is biologisch en er zit vers fruit doorheen zoals blauwe bessen, rode druiven, mandarijnen en granaatappelpitjes.
  4. Sneetjes brood en krentenbrood dat knapperig, smaakvol en vers aanvoelt en proeft.
  5. Smeuïge structuur maar wel pittig van smaak. Ik vind het lekker!
  6. Heerlijk friszoet van smaak.
  7. Versgeperste sinaasappelsap. Hoort natuurlijk bij het ontbijt, heerlijk.

 

Proeverij Anne&Max

 

Afsluiter en mijn indruk

Als afsluiter neem ik nog een verkoelend drankje. Ik kies de ‘Limoen & Munt IJsthee’ die huisgemaakt is door Anne&Max. Heerlijk. Door mijn lactose-intolerantie heb ik niet alles van de proeverij kunnen proeven. Maar wat ik heb gegeten en gedronken heeft mij heerlijk gesmaakt. Ik vind daarnaast dat Tjiwa en Kani een fijne sfeer hebben gecreëerd in hun zaak. Je kunt er heerlijk de tijd nemen om te ontbijten, te lunchen, te borrelen of om gewoon wat te komen drinken. Het lezen van een krantje of een boek kan ook zeker in deze rustige zaak.

 

Volg mij op Instagram om te zien welke leuke winactie ik samen met Anne&Max en Miranda voor jou in petto hebben en wie weet ben jij zelf binnenkort te gast bij Anne&Max in Rotterdam!

Wil je meer informatie over Anne&Max? Klik dan hier voor de website en vindt meer informatie over onder anderen de vestigingen, openingstijden en de menukaart.