‘Het Lachende Varken’, een oud hippie gedoe?

‘Het Lachende Varken’ bestaat al bijna 21 jaar. Toch heb ik nooit eerder van deze hotspot in Rotterdam gehoord en was ook verrast te horen hoelang ze al open zijn! Samen met Lisanne breng ik een bezoek aan dit bijzondere en eigentijdse restaurant. Ik ontmoet daar Kathinka van Donkelaar. Zij vertelt ons meer over ‘Het Lachende Varken’. Een idee dat is ontstaan vanuit “een oud hippie gedoe”, maar anno 2018 weer helemaal trendy! Want bij steeds meer horecagelegenheden staan de vegetarische gerechten op de kaart. Ik ga op zoek naar het verhaal achter deze hotspot.

 

‘Het Lachende Varken’ is gevestigd aan de Vlinderstraat 3 te Rotterdam. Ik spreek met Kathinka af op donderdagmiddag. Als ik naar de locatie rij ben ik enigszins verbaasd en vraag mij af of ik wel het goede adres heb ingevoerd? Ik sta namelijk met mijn auto midden in een woonwijk en ik had niet verwacht hier een restaurant aan te treffen. Kathinka verwelkomt ons hartelijk en neemt ons mee naar binnen. Wauw, wat ziet het er bijzonder maar sfeervol uit! Even krijg ik het gevoel terug in de tijd te zijn. Ik ben heel benieuwd naar het verhaal achter ‘Het Lachende Varken’ en hoe het idee is ontstaan. Lang hoef ik daar niet op te wachten, want Kathinka begint al snel met veel enthousiasme te vertellen…

Het Lachende Varken interieur

‘Het Lachende Varken’

Kathinka vertelt dat ‘Het Lachende Varken’ al bijna 21 jaar bestaat! Het gebouw waaraan ‘Het Lachende Varken’ gevestigd zit, zit aan een woongroep. ‘In 1985 stond dit gebouw op de slooplijst vanwege de gifgrond waarop het gebouwd staat. Een groep mensen is toen voor het gebouw gaan liggen en hadden zoiets van “No way!” Deze woongroep heeft het gebouw gekocht.’ Kathinka laat ons ook de tuin zien en vertelt dat ze gebruik mogen maken van de kruiden die daar groeien en van de eieren die de kippen leggen. ‘Wij zijn niet veganistisch, maar vegetarisch he!’

 

Een duurzaam interieur

Je vindt binnen verschillende tafels en stoelen. Kathinka: ‘De meeste stoelen komen uit de container en die hebben wij naar binnen geharkt en opgelapt. Datzelfde geldt ook voor de tafels, die komen uit een oud kantoorpand.’ Het oplappen van de tafels en stoelen wordt gedaan door een van de grondleggers van ‘Het Lachende Varken’. ‘Sommige bankjes zijn door hemzelf gemaakt,’ vertelt Kathinka. De ramen die binnen te vinden zijn komen ook uit containers en zijn op een creatieve wijze als een soort wand gemaakt.

Het Lachende Varken interieur

Een oud hippie-gedoe

Het idee achter ‘Het Lachende Varken’ is een gerecht dat gezond, lekker en zonder dier is. ‘Dat was beetje het idee en we zijn gaan kijken of dat zou gaan lukken. Het was meer vanuit idealisme ontstaan. Een beetje oud hippie-gedoe,’ vertelt Kathinka lachend. Daarnaast zou je denken dat vegetarisch eten een hype is van de laatste jaren. Maar bij ‘Het Lachende Varken’ koken zij al vanaf dag 1 vegetarisch. ‘Het is nu hip en trendy om vegetarisch te eten. Wij merken het wel en krijgen ook wat mee van de hype.’

 

Het varken dat niet geslacht wordt…

Het varken lacht, want het wordt niet geslacht! Je vindt er in het gerecht dan ook geen vlees. Bij ‘Het Lachende Varken’ kiezen voor biologische producten. ‘Alles is biologisch, ook onze dranken. En in biologisch eten heb je heel veel gradaties,’ legt Kathinka uit. ‘Wij zitten dan ook in het hoogste segment. Dat vraagt ook om een bepaalde prijs. Wij zijn voor een eerlijke prijs voor iedereen en dan met name voor de boer. Die moet je niet afschepen met €0,59 per kilo spruiten, want dat is niet realistisch.’

Het Lachende Varken keuken

Bewust biologisch

Dat de dranken biologisch zijn, lijkt misschien logisch. Maar Kathinka vertelt dat heel veel mensen niet weten dat de meeste wijnen niet vegetarisch zijn. Zij schenken bij ‘Het Lachende Varken’ wel vegetarische wijn. ‘Hierin zitten geen dierlijke producten om de wijnen te klaren. Dus ook geen dierlijke eiwitten in het klaringsproces,’ vertelt Kathinka. Weer wat geleerd, want hier heb ik zelf echt nog nooit over nagedacht!‘We hebben een samenwerking met “Biologisch Goed”, dat is een coöperatie van biologische boeren in de Hoeksche Waard. Daar nemen wij onze producten van af. Zij zijn eigenlijk altijd bepalend voor het menu.’

 

Lokale producten

Er zijn klanten die aan wildpluk doen. Zo worden er bramen, rabarber en vlierbloesem gebracht. Kathinka legt uit dat dit allemaal wordt ingemaakt. ‘Dat is niet te koop, maar wordt in de keuken gebruikt! Wij mogen ook plukken in het Arboretum in Kralingen.’ Kathinka biedt Lisanne en mij aan om de huisgemaakte Vlierbloesemsiroop te proeven. De vlierbloesemsiroop vind ik heerlijk smaken!

Het Lachende Varken siroop

Een warm hart

De meeste mensen die je ziet rondlopen bij ‘Het Lachende Varken’ werken op vrijwillige basis. ‘Alleen de koks krijgen een kleine vergoeding. Het staat niet in verhouding met wat ze moeten doen, maar ze doen het met veel liefde en plezier. Het is voor hen ook een leerzame en uitdagende keuken om elke keer weer een nieuw menu te bedenken wat aan alle voorwaarden voldoet.’ Kathinka vertelt dat ze in die 21 jaar echt iets hebben opgebouwd. ‘Er zijn mensen die ‘Het Lachende Varken’ echt een warm hart toedragen.’ Ze vertelt dat een van hun vaste klanten een groot bedrag voor een nieuwe koffiemachine heeft gedoneerd. ‘Dat zijn heel leuke dingen!’

 

Eten op afspraak

‘Het Lachende Varken’ heeft veel vaste klanten. Zomaar naar binnen stappen met een grote groep om te komen eten gaat niet. ‘Wij koken alleen maar op reservering, want wij willen niets verspillen.’ Er wordt op donderdag, vrijdag en zaterdag gekookt. Elke week wordt er met een vast menu gekookt. Deze wordt bekendgemaakt op de website van ‘Het Lachende Varken’. Het is standaard een driegangenmenu en kost 22,50 euro. Via de telefoon maak je een reservering. De keuken is open van vanaf 18.00 uur tot en met 21.30 uur. Na het verhaal van Kathinka ben ik heel benieuwd naar het menu van deze avond.

Het Lachende Varken soep

Het menu van vanavond

Deze week, wanneer wij bij ‘Het Lachende Varken’ op bezoek komen, staat het volgende op het menu:

  • Desembrood van Jeroen Bakt met een selderij zonnebloempitten dip;
  • Soep van tomaat en rode bietjes met een frisse muntolie;
  • Geroosterde bloemkool met knoflook, peterselie, despuislinzen;
  • Salade;
  • Amandeltaart met huisgemaakte compote.

Het Lachende Varken hoofdgerecht

 

Het heeft mij heerlijk gesmaakt! De gerechten waren mooi in balans en goed op smaak. Het meest verrassende vind ik de soep van tomaat en rode bietjes. Die is heerlijk!

 

Het Lachende Varken nagerecht

 

Ben je na het lezen van mijn blog nieuwsgierig geworden naar het menu van ‘Het Lachende Varken’ voor deze week? Neem dan snel een kijkje op hun website door hier te klikken. Je kunt ‘Het Lachende Varken’ ook volgen op Facebook!