Koekela bakt zoete taarten op z’n Rotterdams

Als ik aan Rotterdam en aan taart denk, dan denk ik aan Koekela. Ik had al veel positieve verhalen gehoord over al lekkers wat je kan kopen daar. Zelf ben ik niet echt een zoetekauw. Daarbij komt dat ik sinds enkele weken ook op de lactose-vrije toer ben, en dat dit het eten van koek en taart niet gemakkelijker maakt. Maar bij Koekela is dit geen enkel probleem. Het eten van taart moet niet alledaags zijn. En om hier meer over te weten te komen, ging ik op visite bij Koekela.

 

Samen met Miranda had ik een afspraak met Sereni, mede-eigenaar en oprichter, bij Koekela op de Nieuwe Binnenweg 79A. Miranda en ik waren vooraf heel benieuwd naar het verhaal achter dit groeiende bedrijf. Bij binnenkomst in de winkel was het voor mij al gelijk duidelijk: mensen komen graag naar Koekela om hier wat lekkers te halen. Want de tafeltjes buiten waren allemaal bezet, maar ook de tafels binnen waren zo goed als bezet. Ondanks het mooie weer, namen mensen het voor lief om binnen te zitten.

Koekela Gezond Genoeg

Hoe Koekela is ontstaan

Koekela zit al zo’n ruim 15 jaar in Rotterdam. Zoals elke ondernemer is ook Koekela klein begonnen. Eerst werkte Sereni samen met Jeroen Smit (haar man) en goede vriend en compagnon Hans Verhoeven. Maar door de jaren heen is Koekela organisch gegroeid tot een van Rotterdams meest bekende koek- en taartwinkel. Inmiddels hebben ze een team die hen helpt bij het werk in de bakkerij en in de winkel.

De liefde van Koekela

In Schiedam is hun eigen bakkerij gevestigd waar dagelijks een vast team gepassioneerd al het zoet maken voor in de winkel. De liefde van Koekela zit voor Sereni vooral in ‘het speciale gevoel’ van taart eten. Een taart is volgens haar een gelegenheidsproduct en zeker niet iets wat je altijd bij haar zult voorgeschoteld krijgen als op de koffie komt. Hierover een korte anekdote die Sereni ons vertelde: “Als er vriendjes bij onze kinderen komen spelen, denken zij dat er altijd taart bij ons is thuis. Maar dat is helemaal niet zo. Thuis hebben wij dat helemaal niet in huis en leven we juist zo gezond mogelijk! Maar dat kan haast niet in de ogen van die kinderen, want jullie hebben toch een taartwinkel?”

“Sereni: ‘Een taart is een gelegenheidsproduct’.”

Inspiratiebron van Koekela

Als je nu een taart- en koekwinkel hebt, waar haal je dan de inspiratie vandaan? Zeker in zo’n grote stad. En al helemaal in de huidige maatschappij. Het is soms al zo moeilijk om je te onderscheiden. Bij Koekela kijken ze vooral naar dat wat zoet is, lekker is en wat zij eerlijk vinden. De basisingredienten zijn boter, bloem en suiker. De taarten en cakes die Koekela verkoopt zijn geinspireerd door henzelf. Sereni neemt ook haar eigen culturele roots mee: half Amerikaans en half Filipijns. Maar ook als ze op vakantie zijn kijkt ze graag naar inspiratie.

Koekela proeverij

En wat doe je met inspiratie?

Met inspiratie gaan ze bij Koekela actief aan de slag. Taarten worden thuis uitgeprobeerd en gekeurd. Als het bevalt, dan wordt het groots klaargemaakt en verschijnt het in de winkel. Huidige trends zoals ‘vegan’ en ‘lactose-vrij’ worden ook meegenomen. Klanten die ideeën hebben kunnen dit ook aangeven, daar gaan ze actief mee aan de slag bij Koekela. Maar Koekela wil wel hun eigen taart en cake houden en doen daarin geen concessies. “Waar we niet achter staan, doen we niet!”.

Samenwerkingen met Koekela

Eerder waren we al bij Koek & Pan geweest. Zo leuk, want zij werken dus samen met Koekela! De lactose-vrije boter van Koek & Pan wordt geleverd aan Koekela en zij hebben daar een heerlijke cake van gemaakt die wij mochten proeven. Ook op gebied van ondernemen helpen ze elkaar en geven ze advies. Want ook Koekela stond ooit daar waar Koek & Pan nu staat.

Koekela hummingbird cake

Proeverij a la Koekela

“Willen jullie ook wat proeven?” Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Natuurlijk, ik was ondertussen heel benieuwd naar al dat lekkers. We werden overladen met zoet, zoet en zoet! En net als de taarten en cakes, was onze proeverij ook overweldigend en een verwennerij. Het water liep ons uit de mond. Ondanks mijn lactose-intolerantie wilde ik toch zoveel mogelijk proeven en proefde ik ook van al het andere lekkers.

Lactose-vrij

Ik koos de ‘Hunmingbird cake lactose-vrij’. Heerlijke luchtige cake, met een banaan-ananas vulling tussen de cake. De banaan was minder te proeven, de ananas was voor mij wel aanwezig. De topping was zacht van smaak, maar wel korrelig. Er zaten heerlijke noten op als topping. Eerlijk is eerlijk: er hadden er van mij wel meer noten op gemogen hoor! Verder een heerlijke smaak en ook voor de mensen die geen lactose-intolerantie hebben, prima te eten. De ‘blondie’ was ook lactose-vrij. Deze was ook heerlijk van smaak door de noten erin. Luchtige cake. Voelt wat droog aan, maar smaakt absoluut niet droog.

Maar toen zaten we vol…

We hadden nog lang niet alles geproefd, maar van al het lekkers zat mijn buik vol. Gelukkig bestaat zoiets als een doggy bag zodat ik thuis de rest op een later moment nog kon proeven. Wat was ik blij dat ik dat had gedaan! Want zoveel heerlijke zoetigheid heb ik nog niet gegeten in een ochtend. Voor ons bezoek waren we al bij Koek & Pan geweest. Ook thuis smaakte de brownies en de cookies heerlijk. Voor de dag daarna had ik nog taart meegenomen en ook deze was in een mum van tijd op. De taartpunten zijn echt geen kleine stukjes, dus die voeden goed! Ik proefde ook echt dat het verse taart en cakes waren. De cookies waren ook heel knapperig. Ik ben vooral fan van de chocolade chip. En een taart is gezond genoeg, zolang je deze af en toe eet! Net als de visie van Koekela: het is een gelegenheidsproduct.

Koekela chocoladetaart

Vive de Koekela

Ja, een dikke pluim voor Koekela. Sowieso leuk om kennisgemaakt te hebben met een van de bedenkers achter Koekela, Sereni. Dat maakt het proeven van de taarten en cakes voor mij al heel anders, omdat ik nu weet dat er echt een verhaal achter zit. De beleving, de passie en de missie is terug te vinden in de hele uitstraling van Koekela. Koekela hoort echt bij Rotterdam, dus mocht je een bezoek brengen aan Rotterdam, dan is Koekela zeker een winkel waar je heerlijk zoet gebak of cake kan kopen. Je moet wel echt van zoet houden, want daar gaat het om bij Koekela. Je kan er natuurlijk ook terecht voor een kop koffie, thee of wat fris.


Wil je meer informatie over het assortiment en de openingstijden van Koekela? Klik dan hier.