Pannenkoekenhuis Bergzicht heeft keuze genoeg!

Aan de rand van een bosrijk gebied op de Utrechtse Heuvelrug in Woudenberg ging ik samen met een groepje vriendinnen pannenkoeken eten bij het bekende pannenkoekenhuis in deze omstreken, namelijk ‘Pannenkoekenhuis Bergzicht’. Dat iedereen graag pannenkoeken bij hen komen eten, daar kwamen wij al snel achter tijdens ons bezoek op Koningsdag…

Wij hadden vooraf via internet een tafel gereserveerd om niet het risico te lopen dat we daar zouden aankomen en er geen tafel meer vrij zou zijn. Toen wij op het parkeerterrein kwamen aanrijden, stond deze vol met geparkeerde auto’s! Dat kon maar een dingen betekenen: het is enorm druk! Bij de entree stond er zelfs een rij met mensen te wachten die niet hadden gereserveerd, maar toch graag pannenkoeken wilde eten. En echt, dit waren niet alleen gezinnen met jonge kinderen! Het waren ook jongeren en ouderen.

Het ‘Pannenkoekenhuis Bergzicht’

‘Pannenkoekenhuis Bergzicht’ ligt aan de N227 die Amersfoort en Woudenberg aan elkaar verbindt. Het pannenkoekenhuis is vanaf het kruispunt zichtbaar en hierdoor makkelijk te vinden. Naast het pannenkoekenhuis is een groot bosrijk gebied, het ‘Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug’. Hier kan je heerlijk wandelen en fietsen.

Het pannenkoekenhuis heeft de stijl van een grote woonboerderij. Als je binnenkomt stap je eerst een klein halletje binnen. Dit is wel prettig, hier liggen nog wat informatiefolders. Vooral handig voor de mensen die hier een tussenstop maken tijdens het wandelen of fietsen. Als je door de klapdeuren gaat dan tref je al gelijk de eerste tafels aan en zie je de open bar recht voor je. Rechts is de garderobe en de toiletten. Wij kregen een tafel toegewezen recht voor de klapdeuren. Enerzijds was dit fijn, omdat het zo druk was en we hier frisse lucht hadden. Aan de andere kant gaf het ook veel onrust. Dit kwam omdat er ook andere gasten stonden te wachten die ook graag een pannenkoek wilde komen eten, maar niet hadden gereserveerd. Zij zochten veel contact met ons. Hierdoor was er veel beweging bij onze tafel en konden wij minder ongestoord onze keuze maken. Om je aan te melden moest je namelijk een stukje verder het restaurant in, misschien dat op drukke dagen er in de hal een plek gecreëerd kan worden waar mensen zich kunnen aanmelden? Aan de andere kant, een pannenkoekenhuis is ook geen luxe restaurant! Wij hadden meer last van de wachtende gasten die zich met ons bemoeide.

Er is heel veel zitgelegenheid in het pannenkoekenhuis. Ze hebben nog een serre waar je kan zitten en bij mooi weer een terras. Tafels voor verschillende aantallen personen zijn beschikbaar en ook kinderstoelen voor de kinderen zijn aanwezig. De kinderen kunnen ook iets te kleuren krijgen, zo hoeven zij zich niet te vervelen.

De keuze is reuze!

De keuze van de pannenkoeken is echt reuze! Je kan het zo gek niet bedenken, of het is wel mogelijk. Van een dunne pannenkoek tot en met een dikke en van een zoet belegde tot een hartige pannenkoek. Ik verbaasde mij soms zelfs over de smaakcombinaties. En voor diegene die niet van pannenkoeken houdt, is er een salade, soep of patat. Ook poffertjes in verschillende porties zijn een optie. Standaard op elke tafel staat een grote pot met stroop. Heerlijk, maar deze pot voelde wel wat kleverig aan. Thuis staat bij mij op tafel ook een bus met poedersuiker, deze staat er niet standaard en mis ik stiekem er wel bij. De keuzes wat de desserts betreft is ook enorm. Het zijn vooral nagerechten met ijs, maar je hebt wel heel veel keuze uit verschillende smaken. Variërend van 1 bolletje tot een coupe. Ook aan de kinderen wordt er gedacht en is er een speciaal ijsje voor hen.

Onze pannenkoeken

Dan komt het moment van kiezen. En met een wat grotere groep is het altijd leuk om te zien wie wat kiest. Vanwege mijn lactose-intolerantie heb ik een speciale aanvraag, maar dat is geen probleem. Dit staat ook netjes vermeld op de menukaart. Er wordt gebruikgemaakt van speciaal beslag zonder melk! Onze keuzes:

  • Boerenpannenkoek
  • Tonijnpannenkoek
  • Geflambeerde pannenkoek met appel, kaneel, banaan en rum
  • Lactosevrije pannenkoek met warme kersen
  • Pannenkoek bolognese

Ondanks dat het heel druk was en wij met z’n vijven waren, kregen wij al snel onze pannenkoeken. Super dat het zo snel geregeld was. Ik kan me voorstellen dat het voor gezinnen met kinderen fijn is dat je niet zo lang hoeft te wachten voordat het eten komt.Over het algemeen waren mijn vriendinnen tevreden over hun pannenkoeken. Een vriendin had de pannenkoek bolognese, maar zij vond het gehakt erop wat weinig. Ik kan je wel wat meer vertellen over mijn pannenkoek!

Lactosevrije pannenkoek

Vanwege mijn lactose-intolerantie werd er voor mij speciaal een beslag gemaakt zonder lactose. Ik vroeg of dit ook mogelijk was voor poffertjes, maar dit was helaas niet mogelijk. Maar ik was al blij dat dit kon, omdat ik thuis niet zo snel voor mijzelf pannenkoeken bak. Ook de warme kersen vond ik heel erg lekker! Wat ik jammer vond, was dat ze mijn pannenkoek half hadden dichtgeslagen. Met deze heerlijke zoetigheid erop, wil ik deze graag over mijn hele pannenkoek, dus deed ik het weer openvouwen en over mijn pannenkoek uitsmeren. De pannenkoek was van goede dikte en heerlijk van smaak. Ik proefde ook geen verschil van smaak met wat ik normaal gewend was van een pannenkoek. Ik heb heerlijk genoten van deze pannenkoek.

Een warme aanbeveling

‘Pannenkoekenhuis Bergzicht’ vind ik een absolute aanrader als je in de buurt bent van Woudenberg of Amersfoort en je buiten de deur pannenkoeken wilt gaan eten. Het restaurant is kindvriendelijk: ze bieden speciale kindermenu’s aan en tijdens het eten krijgen de kinderen ook vermaak aangeboden. Wij gingen tevreden en met een goedgevulde buik weer op weg richting Rotterdam.


Kijk voor meer informatie over ‘Pannenkoekenhuis Bergzicht’ en het menu op hun website.