Het is hier Koek&Ei in Driebergen

Koek&Ei is een sociale, duurzame en lokale horecaformule en dagbestedingsproject in een. De gerechten op de menukaart worden zoveel mogelijk zelf gemaakt. En de lat ligt hoog, want ze zetten in om op het gebied van horeca zich net zo goed te profileren als ergens anders. De keukenbrigade bestaat uit mensen met een beperking. Het team wordt aangestuurd door Edric Pletting en Sebastiaan Felix. Ik ga bij hen lunchen en ontdek het bijzondere verhaal achter dit mooie initiatief!

Het is zaterdag wanneer ik samen met een vriendin binnenstap bij Koek&Ei in Driebergen-Rijsenburg. Dit weekend zijn we in de buurt omdat we een vriendinnenweekendje op de camping hebben gepland. En omdat ik niet zonder het hotspotten kan ben ik vooraf op zoek gegaan naar een bijzondere en leuke horeca-plek voor onze lunch. Al snel ben ik tijdens mijn online zoektocht terecht gekomen bij Koek&Ei in Driebergen-Rijsenburg. Dit ligt op zijn 15 minuten rijden van Woudenberg vandaan. Maar het verhaal dat ik lees op de website trekt mij meteen en doet mij besluiten om contact op te nemen met Edric Pletting en te vragen of ik mag langskomen om over hen te bloggen. Gelukkig staat Edric hier samen met zijn team positief tegenover.

 

Koek&Ei interieur

 

Koek&Ei

Wanneer ik kom aanlopen zitten er al een aantal gasten buiten in het zonnetje te genieten van hun lunch. Binnen is het wat rustiger, maar de gasten die aanwezig zijn hebben ook een heerlijk maaltijd voor zich staan. Het ziet er allemaal nog als nieuw uit binnen. Wij melden ons bij de kassa en mogen zelf een tafeltje uitkiezen. Ons oog valt op een tafeltje bij het raam, zo kunnen we ook nog naar buiten kijken. Koek&Ei is gevestigd aan een dorpsstraat en er valt dus genoeg te zien! Binnen is er genoeg zitgelegenheid en het oogt ruim. Ik vind het gezellig en sfeervol.

 

Het ontstaan

Zoals elke horeca heeft ook Koek&Ei een begin. Ik vraag aan Edric hoe hij op het idee is gekomen om te beginnen met dit initiatief. Edric: ‘Ik heb zelf een horeca-achtergrond. Heb een eigen restaurant gehad in Utrecht. Maar werd daar hartstikke ongelukkig van want ik was alleen maar commercieel aan het kijken. Ik werkte soms wel 80 tot 100 uur in de week en ik werd daar ongelukkig van. Op een gegeven moment werden mijn kinderen geboren en toen wist ik van: “Ik zit nu op een spoor, daar komt niets goeds van.” En toen heb ik de zaak verkocht en toen ben ik gaan werken bij de Colour Kitchen, ook een organisatie met heftige problematiek door middel van een horecaformule helpt aan een diploma. Dat vond ik zo gaaf. Van daaruit ben ik als ZZP-er gaan werken om mensen met een beperking te gaan begeleiden. En van daaruit is Koek&Ei weer een logische stap geworden.’

 

Het is hier Koek&Ei

Een naam voor een horeca bedenk je niet zomaar. Eric legt uit: ‘Koek staat voor zoet. We maken en bakken zelf onze koek en taart. Ei zijn onze lunchgerechten en de hartige smaken.’ Op de toonbank staan onder verschillende stolpen de versgebakken taarten. ‘Maar,’ vertelt Eric, ‘het zegt ook iets over de sfeer. Wat ik heel belangrijk vind is de sfeer van “Laat maar los, het is oké!” Wees jezelf, het is hier Koek en Ei. Dat is heel gaaf als dat lukt!’

 

Koek&Ei interieur schilderij

 

Meer dan horeca alleen

Naast een horeca is Koek&Ei ook een dagbestedingsproject. ‘We proberen hier een plek te creëren waar mensen zich veilig voelen en kunnen opbloeien’, vertelt Eric. Deze combinatie is ook een spanningsveld volgens hem. ‘Je moet aan de ene kant de veiligheid en de structuur kunnen neerzetten voor de groep die kwetsbaar is die voor de dagbesteding komen. Tegelijkertijd als het hier volloopt dan is het net zo hard aanpoten als in alle andere horeca.’ Volgens Eric is het belangrijk om vooraf goed na te denken over of de dag goed is ingedeeld. Ze werken met een overzichtelijke planning die is gebaseerd op picto’s zodat iedereen weet wat zijn of haar taak is voor die dag en wie er aanwezig zijn.

 

Koek&Ei en kwaliteit

Ook al bestaat de keukenbrigade van Eric en Sebastiaan uit bijzondere mensen met een bijzonder verhaal, met elkaar staan ze achter hun horecaformule. ‘We proberen een formule neer te zetten die gewaardeerd wordt door onze gasten.’ Eric vertelt dat van alles wat ze op de kaart hebben staan zij proberen echt alles zelf te maken. ‘Wij zetten in op horeca die minstens net zo goed is als ergens anders. Dat is heel tof!’

 

Koek&Ei taarten

 

Het team achter Koek&Ei

Er staat een team van mensen achter Koek&Ei. Deze horeca is een klein en zelf opgericht initiatief.  ‘We hebben een orthopedagoog in ons team die over het stukje zorg en de kwaliteit daarover gaat. Ik en Sebastiaan zijn de horecapersoneel met de affiniteit met begeleiders. Zo hebben we een heel team met een heleboel vrijwilligers van mensen. Als dat bij elkaar komt dan lukt het om dat van de grond te krijgen.’

 

De juiste balans

Omdat ze met zoveel vrijwilligers en kwetsbare mensen te maken hebben bij Koek&Ei, is het vinden van de juiste balans elke dag een grote uitdaging. Edric: ‘Je moet heel erg zoeken naar wat ieders belastbaarheid is en werkvermogen. Dit wisselt per persoon. Dat geldt ook voor vrijwilligers.’ De vrijwilligers komen soms maar een paar uurtjes per week helpen. Daarbij verschilt het volgens Edric ook of iemand ervaring heeft in de horeca of niet. ‘Dat is een hele puzzel. Het is pittig maar ik vind het ontzettend leuk om daar mijn tanden in te zetten!’

Koek&Ei vrijwilligers


Koek&Ei een succes

Is Koek&Ei een succes in Driebergen-Rijsenburg? ‘Ja! Dat wat het eten betreft is het meer dan de mensen hebben verwacht. Je kan overal in het dorp een goed broodje halen maar die hebben niet het sociale verhaal. En dat maakt denk ik net het verschil bij Koek&Ei. Veel klanten zijn bekende gezichten en komen speciaal voor onze bediening en voor onze medewerkers in de keuken. Dat is wel echt de toegevoegde waarde.’

 

Biologisch en gefermenteerd

Maar wat staat er op de kaart? Je vind er naast koffie en gebak heerlijke lunchgerechten. Veel van deze gerechten zijn biologisch en gefermenteerd. Over de kaart heen vind je veel uitleg over de producten en de gerechten over de ingrediënten die erin verwerkt zijn. Zo weet ik als klant ook echt wat ik bestel.

Koek&Ei lunch

Koek&Ei is ook duurzaam

Naast biologisch en gefermenteerd gaat Koek&Ei ook actief voedselverspilling tegen. ‘Ja dat is een hele gave samenwerking. Dat is de Albert Heijn die hier tegenover zit. En ik ben daar gewoon eens een keer naar binnengelopen en heb toen gezegd ik ben van Koek&Ei. Dat gebeurt al bij de fabrikanten, bij de boeren, bij de supermarkten en bij de mensen thuis. Ik heb gevraagd: zit er misschien muziek in de samenwerking? Als voorbeeld het stoplicht paprika. Als er eentje niet goed is, wordt het uit de schap gehaald. Iedereen zal begrijpen dat die andere twee nog honderd procent goed zijn. Zo gebeurd dat met heel veel producten.’

 

Vaste routine

Het is inmiddels hun ochtendroutine: naar de Albert Heijn om te kijken welke afgeboekte producten er gebruikt kunnen worden voor Koek&Ei. ‘Daar hebben ze een hele hoek met alle kratten dat afgeboekt is en zoeken wij uit wat wij voor die dag kunnen gebruiken. Dat is dan vijf minuten later in de keuken en wordt dan verwerkt tot soep of noem maar op. Het is dan laat maar zeg win-win-win-win. Want door verspilling tegen te gaan, er is heel veel energie gestoken in het telen ervan, transport, als dat verloren zou gaan, dat zou zonde zijn. En als je dat voedsel kan redden, dat is op zich al duurzaam. Maar het genereert al een zinvolle actie voor de mensen die hier dagbesteding volgen.’ Ik vind dit echt een mooi initiatief!

Koek&Ei lunch 

Heerlijke salade

Ik bestel tot slot nog een heerlijke salade. En de smaak is verrassend lekker! Ik ben zelf geen fan van ansjovis maar deze dressing is echt heerlijk. Na mijn voortreffelijke lunch mag ik nog een kijkje nemen in de keuken. Deze is helemaal aangepast op de doelgroep zodat er veilig gewerkt kan worden. En o ja: ik mag nog een ‘Sabientje’ proeven. Een heerlijk koekje bedacht door een van de medewerkers daar! Als je daar bent een aanrader om te proeven!

 

Koek&Ei koekje

‘Sabientje’

 

Deze hotspot raad ik je van harte aan om te bezoeken als je in de buurt bent van Driebergen-Rijsenburg! Je kan bent ook in de buurt van Zeist. Ik schreef eerder een blog over de hotspot ‘Bij Mij’ in Zeist. Je kunt in de omgeving ook heerlijk scooteren. Lees hierover meer in deze blog. De passie van Edric, Sebastiaan en hun bijzondere getalenteerde team laten je het bezoek aan Koek&Ei niet snel vergeten. Meer informatie over Koek&Ei kan je vinden op hun website.

 

Koek&Ei keuken