Lemon merengue taartjes

Je kunt mij wakker maken voor alle gebak met citroen. Wat vind ik dat lekker! Ook mijn zoon vindt het heel erg lekker, en is daarom ook een dankbaar afnemer van al mijn citroenbaksels. De combinatie van het zure met het zoet… heerlijk! Lemon-merengue taart is dan ook wel echt mijn favoriet onder de taarten. Nadat ik deze een keer geproefd had bij De Koekela in Rotterdam, wilde ik deze graag ook zelf maken. Een tijdje geleden heb ik de taart al eens gemaakt, maar vergeten waar ik ook al weer het recept vandaan had… Dus weer op zoek naar een lekker recept. 

 

Na wat googelen kwam ik een goed recept tegen van Uit Paulines Keuken. Tijdens het googelen had ik ook wat inspiratie gekregen over de uitvoering van de taart. Het leek me leuk om eens kleine taartjes te maken in plaats van een grote taart. Een kleine aanpassing dus op het originele recept. Ik was vooral benieuwd of ze niet te groot zouden zijn, en of alles wel goed gaar zou worden. Deze lemon-merengue taartjes hebben drie componenten die bij elkaar een heerlijk resultaat geven. Ten eerste de bodem, dan de lemoncurd, en als laatst de topping van eiwitschuim.

 

Ingrediënten Lemon merengue taartjes

Bodem:

225 gram bloem

160 gram koude roomboter (in blokjes)

80 gram witte basterdsuiker

1/2 losgeklopt ei

Snufje zout

 

Lemon curd:

50 gram maizena

130 gram kristalsuiker

Rasp van 2 citroenen

Sap van 2 citroenen

150 ml water

3 eidooiers (de eiwitten gebruik je voor de merengue)

60 gram roomboter

 

Merengue:

3 eiwitten

100 gr suiker

 

Aan de slag!

Bodem:

Doe de ingrediënten die genoemd staan onder de “Bodem” in een kom en kneed of mix deze tot een mooi soepel deeg. Is het deeg te soepel of te warm geworden, laat het dan even rusten in de koelkast.

Vet je bakvorm in. Maak je net als ik ook kleine taartjes, vet dan een muffinbakvorm in.

Vorm 10 gelijke bolletjes van het deeg. Als je het echt netjes wilt doen, totaalgewicht wegen en delen door 10, en alle bolletjes netjes afwegen. Meten is weten!

Maak mooie kommetjes van het deeg. Het helpt wellicht door met de onderkant van een glas het deeg in de vorm aan te duwen.

 

Lemon curd bodem

 

Zet de vorm in de koelkast terwijl je aan de slag gaat met de lemoncurd.

Verwarm vast je oven voor op 180 graden.

 

Lemoncurd:

Rasp en pers de citroenen. Let erop dat je niet het witte van de citroenen mee raspt. Dit is bitter en zal de smaak van je lemoncurd zeker beïnvloeden.

Het originele recept van Pauline bevatte 100 ml water meer. Onder het recept las ik dat de lemoncurd wat waterig bleef. Daarom heb ik geëxperimenteerd met minder water. Wat bij mij goed heeft uitgepakt. Daarom heb ik in dit recept ook aangegeven dat er maar 150 ml water in de curd verwerkt hoeft te worden.

Splits vooraf de eidooiers, bewaar de eiwitten voor de merengue. Als je de eidooiers klaar hebt staan, kan je ze gelijk toevoegen, zonder dat je lemoncurd mogelijk afkoelt en mogelijk klontjes ontstaan omdat je niet door kunt roeren, doordat je je handen bij de eieren hebt.

Doe de sap, rasp, water, maizena en suiker in een pannetje en verhit op laag vuur. Roeren tot de klontjes eruit zijn en daarna blijven roeren om een goede structuur te krijgen van je curd. Je wilt immers geen klontjes in je curd.

Haal de pan van het vuur, voeg de boter toe en roer deze door het mengsel heen tot het geheel is gesmolten en opgenomen.

Voeg nu de 3 eidooiers toe en blijf roeren. Het makkelijkst is het als de lemoncurd al wat is afgekoeld. Door de warmte van de curd kunnen de eidooiers te snel gaan stollen, waardoor er klontjes ontstaan in je lemoncurd. Het belangrijkst is hier: blijven roeren!

 

lianne5Lemon curd smelten

 

Haal je bakblik uit de koelkast en vul de deegbakjes of je taartbodem met de lemoncurd. De deegbakjes vullen tot de rand. En het restje van de curd… sorry, geen restje gezien ;-).

 

lianne5Lemon curd vullen

 

Bak nu de taartjes of taart af. De kleine taartjes bak je af in 17 min. Een grote taart in 30 minuten.

Laat de taartjes of taart afkoelen.

 

Merengue:

Klop de eiwitten op en voeg lepel voor lepel de suiker toe. Klop net zo lang door totdat de merengue mooi glanst en stevig is.

Verdeel de eiwitten op de taartjes of taart, op een nonchalante manier met een lepel, of spuit mooie toefjes met een spuitzak.

Met een brander kan je de eiwitten mooi branden. Je kunt hiermee de accenten in je merengue mooi accentueren. Heb je geen brander, zet de taartjes of taart even onder de grill, en houd goed in de gaten of de merengue al goed gekleurd is. Per oven kan dit proces namelijk langzamer of sneller gaan.

 

Lemon curd branden

 

De test met de muffinvorm is wat mij betreft goed gelukt. Mijn ervaring met de kleine taartjes is dat ze niet te groot waren. Ook koekbodem en de curd zijn goed gaar geworden in de muffinvorm.

En nu, lekker genieten van dit zoet-zure lekkers. Eet smakelijk!

 

Het recept van Pauline vind je hier. Wil je meer recepten zien? Klik dan hier voor het volledige overzicht. Volg Gezond Genoeg op Pinterest of Instagram en blijf op de hoogte van de laatste blogs!