Bak de lekkerste gevulde koeken zelf!

Gevulde koeken heb je nogal in wat variaties. Tussen de voorverpakte of de verse van de bakker, zit een wereld van verschil. Maar de allerlekkerste… die bak je toch echt zelf. Daarnaast is het bakken van gevulde koeken ook nog eens een leuk klusje. Het deeg maken (stiekem ervan snoepen), rondjes steken, spijs erop, nog meer rondjes steken, met ei afstrijken en daarna natuurlijk garneren met een halve amandel. Even in de oven, en je hebt de allerlekkerste koek voor bij de koffie.

 

Het recept voor de gevulde koeken is uit de Allerhande. Zoals je wellicht in mijn andere recepten ziet, gebruik ik regelmatig recepten vanuit de Allerhande. Het voordeel van deze recepten is dat het vaak ingrediënten bevat die je eenvoudig bij de winkel kunt kopen, en in mijn geval, makkelijk kan bestellen en laten thuisbezorgen bij mijn boodschappen. Daarnaast gebruik je de ingrediënten vaak helemaal, of zijn de restanten goed te bewaren of te gebruiken in andere gerechten. Vandaar ook nu weer een lekker recept van de Allerhande: de gevulde koeken.

Je kunt voor dit recept de amandelspijs gebruiken waarvan ik eerder het recept heb gegeven. Je vindt het recept hier.

Bak en kook je graag samen met je kinderen? Dan is dit ook weer een goed recept om te maken met je kinderen. Laat ze de rondjes uitsteken terwijl jij de amandelspijs klaarmaakt. De koeken met ei “verven” is ook een leuke klus voor je kleine chef-kok. En als finishing touch kunnen ze perfect de koeken garneren met de amandelen. Eentje meer of minder maakt niet uit, want ze peuteren de nootjes er toch af zodra ze de koek krijgen.

 

De ingrediënten

Voor het maken van de koeken heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 400 gram tarwebloem
 • 200 gram witte basterdsuiker
 • 1 snufje zout
 • 250 gram koude roomboter
 • 2 el koud kraanwater
 • 200 gram amandelspijs of 220 gram zelf gemaakt amandelspijs. Doordat er bij de voorverpakte amandelspijs nog ei en citroenrasp wordt toegevoegd, wordt de uiteindelijke hoeveelheid wat meer. Daarom heb je van de zelfgemaakte amandelspijs iets meer nodig om dezelfde hoeveelheid te krijgen.
 • 1 citroen. Wanneer je de amandelspijs zelf maakt n.a.v. het recept op deze website, heb je geen citroen nodig.
 • 2 eieren. Wanneer je de amandelspijs zelf maakt heb je 1 ei nodig.
 • garneeramandelen

Keukenspullen:

 • vershoudfolie
 • bakpapier
 • deegroller
 • ronde uitsteekvorm Ø 8-10 cm
 • mixer

Met deze ingrediënten maak je ongeveer 12-14 gevulde koeken.

 

Aan de slag

Maak als eerst het deeg voor de gevulde koeken door de bloem te zeven boven een kom, en daar de basterdsuiker en het zout aan toe te voegen.

Snijd de koude boter in blokjes toe aan het bloemmengsel en ook de twee eetlepels koud water.

Kneed dit snel met je handen of mixer tot een samenhangend deeg. Ik heb niet echt hele sterke handen, daarom gebruik ik hiervoor altijd mijn mixer in stand 1 of 2. Bijkomend voordeel hiervan is ook dat je de warmte van je handen niet overbrengt op je deeg, waardoor het goed koud blijft.

Zodra je deeg tot een mooie samenhangende klomp is gevormd, maak je er met je handen een mooie bal van, die je verpakt in de vershoudfolie. Laat het deeg in de koelkast, of een koele plaats in je huis, 1 uur rusten.

In de tussentijd kan je de amandelspijs maken volgens het recept of met behulp van de voorverpakte amandelspijs. Gebruik je de voorverpakte variant, meet dan 200 gram af en doe dit in een kom. Boen de schil van de citroen schoon en rasp deze boven de kom met amandelspijs. Voeg daar nog 1 ei aan toe en kneed, of mix op de laagste stand van je mixer, tot je een egale amandelspijs krijgt.

Maak van de amandelspijs 12-14 even grote bolletjes. De grootte van het bolletje is afhankelijk van de grootte van je uitsteekvormpje. Mijn uitsteekvormpje heeft een diameter van 9 cm. Het lekkerst is het dan om 20 gram amandelspijs per koek te hebben. Is je uitsteekvorm 8 cm in doorsnede, gebruik dan 17 gram amandelspijs. Bij een uitsteekvorm met een diameter van 10 cm, is het het lekkerst om ongeveer 23 gram amandelspijs te gebruiken per koek. Uiteraard kan je dit naar smaak aanpassen. Let er wel op dat je in de behoorlijke hoeveelheid koek, snel te weinig amandelspijs hebt.

Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed je bakplaat met bakpapier.

Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 2 mm dik. Steek er met het uitsteekvormpje 24 rondjes uit voor 12 koeken. Bij een kleiner steekvormpje lukt het vast om er 28 rondjes uit te steken voor 14 koeken.

 

Gevulde koeken stap 1

 

Leg de helft van de rondjes op de bakplaat en leg in het midden van de koeken een platgedrukt balletje van de amandelspijs. De randen moeten ongeveer tot 1 cm vrij blijven.

 

stap 3

 

Leg nu de andere 12/14 rondjes er bovenop en druk de randen aan met je vingers, of eventueel zachtjes met een vork.

Bestrijk nu de bovenkant van de koeken met een beetje van het losgeklopte ei, en garneer elke koek met een amandel.

 

stap4

 

Nog wat deeg over? Ik maakte er nog een paar extra gevulde koeken van omdat ik ook nog wat amandelspijs in de vriezer had. Maar met dit lekkere deeg kan je ook altijd nog koekjes bakken.

 

stap6

 

De koeken zijn, mits goed afgesloten bewaard, ongeveer 3 dagen houdbaar.

Al met al een heerlijke koek voor bij de koffie. Geniet ervan!

Het recept van de Allerhande vind je hier.

 

Gevulde koeken