Havermoutkoekjes met kaneel

Voor de foodswipe van deze week ben ik aan de slag gegaan met de opdracht om iets te maken met ‘kaneel’. Geen moeilijke opdracht voor mij, kaneel gebruik ik heel graag! Standaard in mijn yoghurt, door mijn granola en ik doe een kaneelstokje ook in mijn thee. Ik begon mijn zoektocht op Pinterest en kwam terecht bij een recept van ‘De Sandwichformule’ voor heerlijke brosse havermoutkoekjes met kaneel. Alles had ik al in huis, dus ik kon snel aan de slag!

 

De ingrediënten zijn gemaakt voor zo’n 14 koekjes. Op de website van ‘De Sandwichformule’ oogde de koekjes nog best groot op het eerste gezicht, maar geen probleem 14 koekjes komen wel op. Alle ingrediënten bij elkaar sprokkelen en aan de slag. Ik vertel je alvast dat ik het belangrijkste vergat klaar te zetten… KANEEL! Maar heb dit later, vind ik zelf, creatief opgelost.

 

Ingrediënten voor de koekjes

Wat hebben we nodig voor deze heerlijke brosse havermoutkoekjes met kaneel?

 • 225 gram havermout
 • 85 gram lichtbruine basterdsuiker (ik gebruikte hier 70 gram rietsuiker voor in de plaats, wij hadden geen basterdsuiker in huis)
 • 125 gram koude roomboter
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 theelepel kaneel
 • Snufje zout
 • Bloem

Met dit recept zou je volgens Truusje ongeveer 14 koeken eruit kunnen halen. Ik gebruikte een grotere uitsteekring en haalde er 8 grote koeken uit.

 

havermoutkoeken met kaneel

Benodigdheden voor het maken van de havermoutkoeken

Ikzelf vind het altijd handig om ook gelijk alles klaar te zetten voor wat ik nodig heb om alles te kunnen maken. De havermout is namelijk nog grof, daar moeten we nog wat mee. Verder gebruikte ik de volgende keukenbenodigdheden:

 • Nutribullet (of keukenmachine)
 • Keukenfolie
 • Keukenweegschaal
 • Theelepel
 • Schone kom
 • Bakpapier
 • Uitsteekring
 • Deegroller
 • Bakplaat

 

De voorbereiding voor de havermoutkoeken stap 1

Het proces bestaat uit twee delen. Eerst beginnen we met het maken van het deeg. Weeg alles af, maal de havermout kort wat fijner (niet te lang, het moet geen fijn meel worden), snijd de boter in kleine blokjes en doe alles in de kom. Vergeet niet de kaneel, zoals ik! Kneed met je handen alles goed door elkaar tot een soepel deeg. Maak er een bol van en wikkel het in een huishoudfolie en leg het daarna ongeveer een halfuur in de koelkast zodat het deeg kan rusten.

 

Stap 1 havermoutkoekjes met kaneel

 

Havermoutkoeken deel 2

Na een halfuur gaan we weer verder. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zorg voor een schoon werkblad en strooi wat bloem op je werkblad zodat je deeg niet gaat plakken. Ikzelf rolde het deeg uit met de deegroller op bakpapier bestrooit met bloem. Voor gelijkmatige koekjes maakte ik gebruik van een rond uitsteekvormpje. Leg de koekjes op de bakplaat met bakpapier en plaats deze in het midden van de oven. Bak de koekjes in zo’n 15 tot 20 minuten gaar. Laat de koekjes daarna nog afkoelen en hard worden. En dan? Smullen maar! De koekjes zijn hier in huis goedgekeurd.

 

havermoutkoekjes met kaneel stap 2

 

Wat was mijn probleem?

Nou… ik was de kaneel vergeten. Het ingrediënt waar ik mee aan de slag moest. Toen de koekjes net de oven uit kwamen, heb ik snel wat kaneel over de bovenkant heen gestrooid zodat ze toch een kaneelsmaak hebben. Gelukkig is de smaak goed! Maar zonder kaneel heb je met deze ingrediënten ook een heerlijke basis voor havermoutkoekjes waar je zelf nog andere ingrediënten aan kan toevoegen. Of het gewoon houdt bij havermoutkoekjes. Variaties nodig? Denk aan chocoladechipcookies, cranberries, noten, speltmeelkoekjes, amandelmeelkoekjes, speculaaskoekjes en ga zo maar door!

 

Kijk voor mijn andere recepten die ik heb gemaakt voor de foodswipe bij Recepten. Het originele recept van deze brosse havermoutkoekjes met kaneel is van ‘De Sandwichformule’ en vind je hier op haar website. Laat mij weten als jij dit recept ook heb uitgeprobeerd door mij te taggen op Facebook of Instagram @gezondgenoeg!