Homemade kweepeerjam!

Kweeperen waren, voordat ik deze jam had gemaakt, totaal onbekende peren. Ik had ze wel eens bij de groenteboer zien liggen en begrepen dat dit niet het soort peren zijn die je zo lekker kunt eten. Tijdens de persreis van Love my Salad mocht ik bij onze laatste stop nog zoveel kweeperen meenemen als dat ik zou willen. En zo gebeurde het dat ik met een linnen tas vol zoet ruikende peren naar huis ging, geen idee hebbende wat ik er mee kon gaan maken. Maar zoals altijd: internet weet raad!

 

De kweepeer is voor mij best een onbekende fruitsoort en in Nederland behoort deze vrucht tot de ‘vergeten fruitsoorten’. Even wat speuren op internet levert mij interessante informatie op. Vroeger stonden er op de boerderijen heel veel bomen met kweeperen erin. In Zuid-Europa is de kweepeer een bekende fruitsoort en wordt het veel verwerkt tot marmelade of chutney. De klassieke bereiding is kweeperengelei, maar ik besluit te gaan voor jam! Ik kan daarna altijd nog de jam verder verwerken in een bakgerecht of heerlijk op een boterham, beschuitje of cracker smeren.

 

Kweepeerjam, de ingrediënten

Het oorspronkelijke recept heb ik aangepast naar mijn eigen recept, omdat er veel te veel suikers in zitten. Je hebt nodig voor het recept:
– 1 kilogram kweeperen (dat zijn ongeveer 4 grote kweeperen)
– 2 steranijs
– 1 citroen
– 1000 ml water
– 100 gram rietsuiker
– 1 flinke eetlepel kaneel (ikzelf houd van heel veel kaneel, dus ik neem altijd ruim)
– eventueel een kaneelstokje
– optie: 1 theelepel vanille-aroma

 

Kweepeerjam, de benodigdheden

Ikzelf zet alles klaar aan benodigdheden, dan kan ik in een keer alles bij elkaar doen. Aan keukengerei heb ik het volgende gebruikt:
– een hoge pan
– 1 – 3 potten jam (deze vooraf uitkoken)
– staafmixer
– snijplank
– stevig mes
– keukenmachine met rasp OF handrasp
Een stevig mes is een aanrader, de peren kunnen namelijk best hard zijn!

 

 

Aan de slag!

Begin met het afwassen van de peren. Zorg dat je de buitenkant goed afspoelt en het dons eraf veegt. Snijd vervolgens de kweeperen in de lengte en daarna nog twee keer doormidden. Verwijder het klokkenhuis van de kweeperen. Vervolgens rasp je de kweeperen met schil. Ik heb dit met de keukenmachine gedaan en dat werkt het snelst. Pers vervolgens je citroen uit en vang het sap op.

 

 

Pan op het vuur

Dan gaat het kookwerk beginnen. Breng de kweeperen met 1000 ml water en het citroensap aan de kook. Laat het geheel 10 minuten koken. Voeg vervolgens 100 gram rietsuiker, 1 eetlepel kaneel, steranijs en kaneelstokje toe. Laat het geheel even koken en proef of je het zoet genoeg vindt. Kan het zoeter? Voeg dan nog suiker, vanille-aroma of kaneel toe. Laat het zachtjes koken totdat het is ingekookt en mooi rood van kleur is geworden. Bij mij duurde dit zeker wel 60 minuten. Als de massa stevig genoeg is, is het jam. Ikzelf heb ervoor gekozen om de massa een klein beetje te pureren. Maar let op! Verwijder eerst de steranijs en het kaneelstokje. Pureer het totdat het een egale massa is. Proef eventjes en verdeel daarna over de jampotjes. Doe de deksel erop en zet de potjes op de kop. Draai na vijf minuten weer om en laat ze afkoelen. Daarna kan je heerlijk smullen van je eigen gemaakte kweepeerjam! Heerlijk als ontbijt of lunch.

 

Heb jij dit recept ook gemaakt? Laat het mij weten door een reactie achter te laten onder dit bericht of door mij te raggen op Instagram. Je kan mij volgen @gezondgenoeg! Als je wilt dat ik een recept uitprobeer, stuur mij dan een berichtje via het contactformulier.