Appelgalettes, vers uit eigen oven!

Appelgalettes net vers uit de oven. Heerlijk om te maken in deze herfstperiode. En ook nog niet eens zo moeilijk, want dat is ook niet onbelangrijk. Een leuke variant voor de klassieke appelflap met als extra’s de spijs, abrikozenjam en amandelschaafsel. Het recept kwam ik tegen op Pinterest bij Overetengesproken.nl. In dit blog deel ik met jou het recept zodat je zelf aan de slag kan met deze heerlijke appelgalettes.

 

Ingrediënten appelgalettes

De ingrediënten zijn vier appelgalettes. Klik hier om naar de website te gaan van Overetengesproken.nl voor het originele recept. Je hebt nodig:

– 4 plakjes diepvries (roomboter) bladerdeeg
– 1 grote goudreinette
– 50 gram amandelspijs
– 4 eetlepels abrikozenjam
– 1 ei
– kaneelpoeder
– amandelschaafsel

 

Appelgalettes 2

 

Aan de slag

  1. Begin met het loskloppen van het ei in een apart kommetje.
  2. Voeg een klein beetje van het losgeklopte ei toe aan het amandelspijs en kneed dit tot een zachte massa.
  3. Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en snijd er aan alle zijde reepjes van circa 1 centimeter vanaf. Dit gaat het beste wanneer het bladerdeeg nog bevroren is.
  4. Leg de plakjes bladerdeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de randen met een dun laagje water en plak de afgesneden randen erop. Druk met de punt van de vork er een vormpje in. Let op, ik drukte te hard waardoor de rand er tijdens het bakken niet meer omhoogkwam. Doe dit niet te hard zodat de vork er helemaal doorheen komt, dan rijst het bladerdeeg namelijk niet meer!
  5. Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius hete lucht.
  6. Verdeel over de plakjes bladerdeeg de amandelspijs met een lepel en smeer dit uit.
  7. Snijd de appel in kleine blokjes.
  8. Zet een pannetje op middelhoog vuur en doe daarin de appelblokjes, met een flinke theelepel kaneel en twee eetlepels abrikozenjam. Roer dit goed. Doe er wat maïzena bij. Hierdoor trekt het vocht uit de appel en wordt het bladerdeeg minder nat. Laat dit zo’n vijf minuten op het vuur staan en verdeel het daarna over de plakjes bladerdeeg.
  9. Bestrijk de randen met het overige van het losgeklopte ei.
  10. Schuif de bakplaat in de oven en bak de appelgalettes de eerste 10 minuten op 210 graden. Verlaag daarna de temperatuur naar 180 graden Celsius en bak de appelgalettes nog zo’n 5 tot 10 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.
  11. Rooster ondertussen in een koekenpan de amandelschaafsel goudbruin. Laat ze vervolgens afkoelen in een schaaltje of op een bord.
  12. Verwarm in een steelpannetje de abrikozenjam en smeer de appelgalettes ermee in als ze uit de oven komen. Strooi er vervolgens amandelschaafsel overheen.
  13. Laat de appelgalettes iets afkoelen, doe er wat poedersuiker overheen, serveer met slagroom of ijs en eetsmakelijk!

 

Het originele recept vind je hier. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring. Laat het mij weten door contact met mij op te nemen of via Instagram of Facebook. Klik hier voor mijn volledige overzicht van recepten op mijn website.