Appelmoes – no food waste!

Over de rode kool, bij de patat, als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd, of stiekem een schaaltje tussendoor… appelmoes is altijd lekker! Groot en klein houden ervan. Maar de één wil liever een fijne moes, de ander juist een compote. En als je het zelf maakt, kan het allemaal. 

 

Jullie hebben wellicht wel eens gehad dat je iets te enthousiast appels hebt ingekocht. En daar zit je dan, een bak vol appels en allemaal zijn ze net te zacht geworden, of hebben ze te veel bruine plekjes gekregen. Niet weggooien! Maak er overheerlijke appelmoes of appelcompote van. In het kader van duurzaam omgaan met voeding, is appelmoes toch wel een uitgelezen voorbeeld hiervan. Zacht geworden appels, appels met bruine plekjes, het maakt voor de appelmoes allemaal niet uit. En je kunt het helemaal  naar eigen smaak maken, ook zonder toegevoegde suikers bijvoorbeeld. Op de website van het Voedingscentrum vond ik o.a. een recept zonder toegevoegde suikers.

 

Ingrediënten

  • Appels
  • Kaneel
  • Naar smaak: suiker.
  • Naar smaak: vanille-extract
  • Scheutje water.

Benodigdheden:

  • Roerzeef/staafmixer/puree-stamper
  • Pan

 

Aan de slag

Het voordeel van het maken van appelmoes is dat je eigenlijk nooit te weinig appels hebt. Met 1 appel, maar je al een heerlijk schaaltje moes voor jezelf.

Snijdt de appels in stukjes. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller je de moes klaar hebt, maar ook hoe fijner de moes wordt. Houd je wat meer van een compote, snijd de stukjes dan iets groter, in blokjes van ongeveer 2 cm.

Doe de stukjes in de pan en voeg een scheutje water toe.

Heb je een zuurdere appelsoort, voeg dan naar smaak wat suiker toe. Bij een wat zoetere appelsoort kan je de moes maken zonder suiker toe te voegen.

Gebruik bij ongeveer 4 appels 1 tl kaneelpoeder.

Wat ik zelf altijd erg lekker vind is een scheutje vanille-extract toevoegen aan de appels.

Kook de appels. Roer af en toe door de appels om te zien hoe ver de appels gekookt zijn. Roer je de appels al een beetje tot moes bij het doorroeren, dan zijn de appels ver genoeg gekookt. Je kunt de appels nu naar wens verwerken. Wil je een compote, gebruik dan de puree-stamper en stamp de appels tot een compote. Wil je een echte appelmoes, gebruik dan de roerzeef of als je die niet hebt, de staafmixer.

 

appelmoes in pan

 

Als je de appelmoes wilt bewaren, kan je dat doen door de appelmoes warm in een bakje of weckpot te doen. Goed af te sluiten. En na het afkoelen is het bakje of de pot vacuüm getrokken. Je kunt de moes nu ongeveer 3 maanden bewaren. Wees er wel zeker van dat de pot goed vacuüm is.

Eet smakelijk!