Beluga linzen met bieten en geroosterde champignons

Biologische Beluga linzen, het kaviaar onder de linzen vanwege hun uiterlijk en de smaak. De Beluga linzen van Vitiv stonden deze week bij ons thuis op het menu. Voor ons een eerste kennismaking met deze linzen, want nog niet eerder hebben wij hier thuis mee gekookt of heb ik dit ergens gegeten. Spannend vond ik het wel, maar na een geslaagd gerecht deel ik graag met jullie het recept zodat jullie ook kunnen kennismaken met Beluga Linzen! Dit recept is 100% vegetarisch en veganistisch. 

 

Wat zijn Beluga linzen eigenlijk? Deze vraag stelde ik mijzelf toen ik deze kleine zwarte ‘korrels’ in de verpakking ontving. Beluga linzen zijn rijk aan eiwitten en vezels. Daarnaast is het een belangrijke bron van vitaminen (met name B) en mineralen. Beluga linzen zijn de kleinste linzen onder de peulvruchten (bronvermelding). Ik ben heel benieuwd en ga op zoek naar een heerlijk recept op Pinterest.

 

beluga linzen

 

 Beluga linzen het recept!

Bieten en Beluga linzen zijn een goede combinatie! Ik trof dit recept aan en ben hiermee aan de slag gegaan. Wat heb je nodig voor twee tot drie personen?

  • Drie kleine voorgekookte bieten
  • Twee volle handen aan gemixte champignons, paddenstoelen, etc. Schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • Olijfolie
  • Twee takjes verse tijm of een lepel gedroogde tijm
  • Optioneel: twee teentjes knoflook in stukjes
  • Optioneel: een rode ui in stukjes
  • 250 gram Beluga linzen, gewassen en uitgelekt (hier te koop)
  • 500 ml water en 1 blokje groentebouillon
  • Peper en zout
  • Sap van een halve citroen
  • Een hand (of twee) verse spinazie, gewassen en de harde steeltjes verwijderd
  • Eventueel nog wat groen als garnering (tuinkers bijvoorbeeld)

 

Beluga linzen champignons

 

Instructies voor het gerecht

  1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden. Ikzelf heb de oven op de grillstand gezet.
  2. Snij de twee teentjes knoflook in stukjes en de rode ui als je deze wil gebruiken. Verwarm in een pan een theelepel olijfolie. Voeg de knoflook en de ui daaraan toe en bak deze kort aan. Dan voeg vervolgens de beetje tijm en de linzen aan toe en roer dit voor een paar minuten. Voeg het water en de groentebouillon eraan toe en laat het op laag vuur voor zo’n 30 minuten ongeveer koken, totdat de linzen al het water hebben opgenomen. Wanneer je nog heel veel water hebt, voeg dan nog wat kooktijd toe.
  3. Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en verspreid de gesneden champignons en kastanjes daarover. Verspreid de olijfolie, tijm, peper en zout en dek af met aluminiumfolie. Zet in de oven voor 15 minuten.
  4. Was de voorgekookte bieten af en verwijder overig vel. Snijd de bieten in blokjes, verspreid er nog eens olijfolie, peper en zout over en bak deze samen met de champignons nog zo’n vijf minuten. De champignons en paddenstoelen bakken in totaal zo’n 20 minuten. Laat nog even in de oven staan wanneer het klaar is.
  5. Wanneer de linzen 25 minuten gekookt hebben, voeg dan wat zout en peper, het sap van de citroen en wat olijfolie toe. Voeg vervolgens de geroosterde groente toe voor zo’n drie minuten.
  6. Voeg in de laatste twee minuten de spinazie toe. Dit gaat erg snel slinken, daarom hoeft dit maar kort meegebakken te worden.
  7. Garneer eventueel nog met extra groente en eetsmakelijk!

 

verse groenten

 

Bijgerechten?

Dit recept is tot nu toe 100% vegetarisch en veganistisch. Je kan er zelf nog voor kiezen om er heerlijk stoofvlees bij te doen of ander vlees wanneer je dit wenst. Wijzelf aten hier Jalapeno Burger bij met aardappelpuree. De Jalapeno Burger gaf wat meer pit aan het gerecht. Wanneer je wat meer smaak wil, voeg dan meer peper toe. In het originele gerecht is er gekozen voor rauwe biet. Ik heb gekozen voor voorgekookte biet, omdat dit minder aards van smaak is. Ga jij voor het originele gerecht? Laat me weten hoe dat smaakt door mij te taggen!

 

Beluga Linzen recept

Ik ben de samenwerking aangegaan met Vitiv. Dit houdt in dat ik met de door hen gesponsorde artikelen recepten uitprobeer en deel. De producten die je op mijn website vindt en die afkomstig zijn van Vitiv, heb ik dus ontvangen. Je bent vrij om zelf op zoek te gaan naar dezelfde producten in de supermarkt of in andere winkels. Maar voor het gemak en dezelfde gebruikerservaring plaats ik wel een link naar de producten in de webshop van Vitiv. Meer recepten? Klik dan hier en je vind het volledige overzicht van recepten.