Bloemkool schotel van Lowcarbchef

Bloemkool schotel die naast gezond ook nog eens heel lekker is! Bij ons staat dit gerecht van Lowcarbchef regelmatig op tafel. Ikzelf ben niet zo’n fan van bloemkool, maar door de onder anderen de tomatensaus, mager rundergehakt, geraspte kaas en de lente-ui smaakt het naar meer dan alleen bloemkool. In deze blog deel ik het recept met jou van Lowcarbchef van deze bloemkool schotel.

 

Deze bloemkool schotel is heel makkelijk te bereiden. Je kan het zelfs eerder op de dag al klaarmaken zodat je het voor het avondeten alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Ideaal na een drukke dag of als je even geen zin hebt in uitgebreid koken. In tegenstelling tot het koken van de bloemkool, ruikt je huis ook niet naar bloemkool nu het in de oven gaat. Voor het originele recept klik je hier. Wat heb je nodig en hoe maak jij zelf deze bloemkool schotel?

 

Ingrediënten bloemkool schotel

Het gerecht is gebaseerd op zo’n vijf porties. In principe zit hier geen rijst of aardappels bij. Dit is wel een optie die je kan toevoegen. Houdt er dan rekening mee dat er minder van de groenten wordt gegeten. Wij eten het graag met aanvulling van gebakken aardappels. Je hebt nodig:

  • 400 gram aan bloemkoolroosjes of ongeveer 1 middelgrote bloemkool
  • 500 gram (mager) rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 120 gram geraspte kaas (eventueel voor ovengratin)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 350 gram tomatensaus (Grand’Italia Passata Classica)
  • 1 stengel lente-ui
  • Een handje fijngesneden (verse) basilicum
  • Zout en peper naar smaak
  • Ovenschaal van 21 x 21 cm
  • Grote kom
  • Hapjespan
  • Snijplank

 

Aan de slag met de bloemkool schotel

  1. Je begint allereerst met het voorverwarmen van de oven op 200 graden Celsius.
  2. Vet de ovenschaal in met olijfolie of met wat boter.
  3. Maak de bloemkool schoon en snijd deze in roosjes.
  4. Doe de bloemkoolroosjes in een kom en voeg daar de eetlepel olijfolie aan toe samen met wat peper en zout. Meng dit goed met elkaar met je handen of een lepel, zodat de kruiden goed verspreid zijn over de bloemkool.
  5. Pak de ovenschaal en voeg de bloemkoolroosjes toe aan de schaal. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven in het midden en bak dit voor zo’n 15-20 minuten.
  6. Ondertussen snijd je de knoflook en de ui.
  7. Pak een hapjespan en verhit een eetlepel olijfolie daarin op het vuur. Voeg de kleine ui in stukjes gesneden eraan toe en tot ze verkleuren. Vervolgens voeg je de gehakte knoflook en het gehakt eraan toe en bak dit samen zo’n 8 tot 10 minuten in de pan totdat het gehakt bruin begint te kleuren. Voeg tot slot de tomatensaus en de basilicum toe en bak dit al roerend 2 minuten, totdat de saus is opgewarmd.
  8. Haal de ovenschaal met bloemkoolroosjes uit de oven en voeg het gehaktmengel uit de hapjespan toe aan de ovenschaal. Verdeel vervolgens nog wat geraspte kaas over het gehaktmengsel. Plaats de ovenschotel vervolgens nog eens voor zo’n 8 tot 10 minuten in de oven.
  9. Snijd tijdens het bakken de lente-ui in kleine ringen. Haal na het bakken de ovenschaal uit de oven en garneer de schotel met de lente-ui. Eetsmakelijk!

 

Ga jij aan de slag met dit recept? Laat het mij weten, ik ben heel benieuwd. Wil je meer recepten zien? Klik dan hier voor het volledige overzicht. Volg Gezond Genoeg op Pinterest of Instagram en blijf op de hoogte van de laatste blogs!