Dadels met karamel en chocolade

Een (heel) aantal gerechten zijn lekker, maar vallen niet in de categorie ‘gezond’. Deze lekkernijen volledig verbannen uit je leven zou voor een deel van de mensen ‘gezond genoeg’ zijn, anderen geven aan dat het eten van deze lekkernijen zo nu en dan juist ‘gezond genoeg’ is. Oké, wat je er ook van vindt… het recept is voor mij een uitprobeersel geweest en ik vind het stiekem lekker genoeg om het met je te delen. Dus op naar de dadels met karamel!

 

Het idee ontstond toen er na het bakken van een taart door mijn moeder, nog wat karamelsaus over was en dit in een potje op het aanrecht stond. Op Pinterest had ik al enige tijd geleden een pin opgeslagen van een recept met gevulde dadels. Hier heb ik nog niets mee gedaan. Waarom niet zelf iets proberen? Van Vitiv ontving ik enige tijd geleden onder anderen ontpitte dadels en cacao nibs, dus een mooie gelegenheid om hier wat mee te gaan experimenteren.

 

Dadelskaramel crunchy

 

Dadels, chocolade, pindakaas, …

Dadels en chocolade is en heerlijke combinatie. Ik maakte er twee varianten van. Een variant met de vulling van pindakaas en de andere variant met als vulling karamel. Ik deel hier het recept met je. Het recept van de karamelsaus die is gebruikt voor de taart en de onderstaande recepten, is afkomstig van Bettys’s Kitchen.

 

Dadel met karamelvulling en pindacrunch

Het aantal dadels is afhankelijk van de hoeveelheid die je wilt maken. Ikzelf had ontpitte dadels van Vitiv (klik hier), maar andere dadels zoals de medjoul is ook een goed alternatief. Vul deze met karamelsaus. Hak een handje pinda’s grof fijn en strooi deze over de bovenkant van de dadels. Leg ze op een bord en plaats ze in de koelkast zodat de karamel kan hard worden.

 

Dadel met pindakaasvulling en chocoladetopping

Gebruik hier ook het aantal dadels wat jij zelf wilt. Neem een theelepel pindakaas en vul de binnenkant van de dadels hiermee. Vervolgens laat je de karamelsaus over de dadels heen gaan en top je deze af met cacao nibs. Leg ze op een bordje en plaats ze in de koelkast zodat de karamel hard kan worden.

 

Dadels karamel

 

Snickers van dadels, cacao nibs, karamel en pinda’s

Dit is toch wel mijn favoriet. Met het laatste restje karamelsaus maakte ik mijn eigen kleine snicker. In een klein kommetje mengde ik:

  • 4 dadels ontpit
  • Klein handje pinda’s
  • 2 eetlepels karamelsaus
  • 1 eetlepel cacao nibs

 

dadels snickers

 

Ik bekleedde een klein, vierkant dekseltje met bakpapier en goot daar het mengsel in. Vervolgens zorgde ik ervoor dat het geheel ruim 1 centimeter dik is en zo is gegoten, dat ik daar later kleine vierkante stukjes uit kan snijden. Dit laat ik ook een nacht in de koelkast hard worden en snijd ik in kleine stukjes bij de koffie of thee. Heerlijk!

 

Ik ben de samenwerking aangegaan met Vitiv. Dit houdt in dat ik met de door hen gesponsorde artikelen recepten uitprobeer en deel. De producten die je op mijn website vindt en die afkomstig zijn van Vitiv, heb ik dus ontvangen. Je bent vrij om zelf op zoek te gaan naar dezelfde producten in de supermarkt of in andere winkels. Maar voor het gemak en dezelfde gebruikerservaring plaats ik wel een link naar de producten in de webshop van Vitiv. Wil je weten welke recepten ik zoal maak en opsla? Volg mij dan ook op Pinterest! De recepten die ik uiteindelijk ook heb uitgeprobeerd vind je hier