Flan patissier, Franse zoetheid!

Laatst zat ik wat te scrollen door mijn feed op Instagram en zag ik een hele mooie taart voorbij komen: een flan patissier. Een mooie taart met bladerdeeg bodem en zijkanten, en een vulling van custard. En verrassend genoeg niet eens heel moeilijk om te maken. Maar wel een taart waar je, mede door de naam, echt indruk maakt. 

 

Op de website Overetengesproken.nl vond ik een recept wat ik heb gebruikt. De moeilijkheid van dit recept zit hem in het egaal krijgen van de custard; geen klontjes dus! En wat zo fijn is, waarschijnlijk heb je (een groot deel van) de ingrediënten al in huis.

 

Ingrediënten

5 plakjes diepvries bladerdeeg, of 1 rol gekoelde bladerdeeg.
1 liter (volle) melk.
2 eieren
2 eidooiers
150 gr suiker
110 gr maizena
1/2 vanille stokje of 1 el vanille extract.
Boter om in te vetten.

 

Keukenspullen

Springvorm van ongeveer 20 cm doorsnede.

 

Aan de slag!

Rol de plakjes bladerdeeg tot een mooie ronde lap en bekleed daarmee de springvorm, waarbij de zijkant ongeveer 4-5 cm hoog is. Prik met een vorm gaatjes in het deeg. Zet de springvorm tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak nu de custard door de melk aan de kook te brengen met de vanille. Gebruik je een stokje, voeg dan de merg en het stokje toe. Laat de melk zo’n 20 minuten trekken wanneer je het stokje gebruikt. Bij het extract is dit niet nodig.

Los de suiker in een aparte schaal op in de eieren en de eidooiers. Roer vervolgens de maizena erdoor totdat alle klontjes zijn verdwenen.

Haal het vanillestokje uit de melk.

Voeg het eimengsel rustig toe aan de melk en blijf goed roeren. Blijf roeren tot er een dikke pap ontstaat. En, blijven roeren.

Stort de pap in de bladerdeeg in de springvorm. En plaats de springvorm in de oven. Bak gedurende 35-40 min de taart mooi bruin. De taart bolt eerst flink op, maar zal daarna inzakken.

 

Flan patissier taart

 

Laat de taart eerst afkoelen voordat je hem serveert. Eet smakelijk!

Het recept wat ik heb gebruikt staat op overetengesproken.nl.

 

Nieuwsgierig naar de andere recepten op Gezond Genoeg? Je vindt hier het volledige overzicht. Volg Gezond Genoeg ook op Pinterest om te zien welke recepten wij lekker vinden of hebben gemaakt!