Frisse citroenmousse van ‘Leuke Recepten’

Deze frisse citroenmousse is echt een uitzondering. Ik maak en eet zelf namelijk zelden een dessert. Er moet wel een speciale gelegenheid zijn, wil ik me zo gaan uitsloven in de keuken voor een dessert. Nu had ik iemand uitgenodigd om bij mij te komen dineren. Reden genoeg om diegene ook een heerlijk dessert voor te zetten. Niet te moeilijk, niet te zoet en lekker! Ik begon mijn zoektocht op (jawel…) Pinterest en kwam terecht bij het recept van leukerecepten.nl voor deze frisse citroenmousse. Ik haalde de boodschappen en ben aan de slag gegaan.

 

Bij deze citroenmousse heb ik ervoor gekozen om met plantaardige (lees: soya) slagroom te werken. Zo zou het toetje namelijk lactose-vrij zijn. Eén puntje waar ik totaal niet aan had gedacht, was dat deze slagroom in de winkel niet in het koelvak stond en ik het thuis ook niet in de koelkast had gezet. Mijn tip voor een geslaagde citroenmousse: gebruik KOUDE slagroom. Ik heb in plaats van slagroom die ik zelf nog moest opkloppen, een flinke dot slagroom uit een spuitbus gebruikt. Toen het de koelkast in moest om het te laten opstijven, kneep ik ‘m wel… Maar het eindresultaat was verbluffend: een heerlijke, stevige en frisse citroenmousse. Maar wat heb je er voor nodig om het te kunnen maken?

 

frisse citroenmousse

 

Ingrediënten voor de frisse citroenmousse

Met deze ingrediënten vul je vier glaasjes (ongeveer kleine waterglaasjes). Het originele recept is te vinden door hier te klikken.

 • 60 gram suiker
 • 125 ml koude (!) slagroom
 • 1 citroen
 • 2 eieren (maat M/L)
 • 3 blaadjes gelatine
 • Verse munt voor de garnering

 

Stap voor stap

 1. Begin als eerste met het weken van de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
 2. Rasp de schil van de citroen en pers vervolgens de citroen. Zorg ervoor dat er geen pitjes in het sap komen. Bewaar de schillen nog even!
 3. Zet een steelpannetje op middenhoog vuur en verwarm daarin het citroensap.
 4. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan het citroensap in het steelpannetje. Laat de gelatine in het citroensap oplossen en zet het vuur uit. Laat het ondertussen iets afkoelen.
 5. Splits de eieren.
 6. Klop in een kom het suiker met het eigeel schuimig met de mixer.
 7. Voeg hieraan het citroensap met gelatine toe en klop dit even kort mee.
 8. Neem een andere kom en klop hierin de slagroom stijf.
 9. Meng de slagroom met het citroenmengels even heel kort met de mixer of met een spatel.
 10. Neem een schone kom. Je maakt die schoon door met een citroenschil in te wrijven en met warm water af te spoelen en vervolgens met een schoon keukenpapiertje goed af te drogen. Klop hierin de eiwitten stijf. De eiwitten zijn stijf genoeg als je de kom op z’n kop kan houden en de eiwitten op z’n plek blijven zitten.
 11. Spatel voorzichtig de eiwitten door de luchtige citroenmousse heen.
 12. Verdeel de frisse citroenmousse over de vier glaasjes.
 13. Laat de glaasjes minstens twee uur opstijven in de koelkast.
 14. Voor het opdienen, garneer de frisse citroenmousse met wat blaadjes munt en wat citroenrasp. Daarna: eetsmakelijk!

 

Heb jij ook een heerlijk recept dat ik eens zou moeten proberen? Laat het mij weten door contact met mij op te nemen of via Instagram of Facebook. Klik hier voor mijn volledige overzicht van recepten op mijn website.