Gezonde koekjes van havermout, banaan, chocolade én matcha

Gezonde koekjes bestaan die? Ja, die bestaan! Deze gezonde koekjes worden namelijk gemaakt met ingrediënten die gezond genoeg zijn. Geen grote hoeveelheden geraffineerde suikers of (heerlijke) roomboter. Deze koekjes kan je eten zónder een schuldgevoel. En omdat ze goed vullen, eet je ze niet achter elkaar op. Ik deel het recept met je zodat jij zelf deze koekjes kan maken.

 

De basis voor deze koekjes is het recept wat ik al eerder heb gemaakt en die je hier kunt vinden. Het is het recept van ‘De Sandwichformule’, alleen voor deze koekjes heb ik het één en ander aangepast. Voor dit baksel was het mijn uitdaging om iets te maken met de matcha van Vitiv. De matcha is wat donker van kleur en met de kennis die ik heb opgedaan bij Mr. en Mrs. Tea (lees mijn blog hier) valt deze matcha in de wat bittere smaakcategorie.

 

De ingrediënten voor de gezonde koekjes

Voor deze koekjes heb ik de ingrediënten gehalveerd. Omdat de koekjes maximaal twee dagen houdbaar zijn (dan vind ik ze nog het lekkers om te eten) heb ik gekeken naar de juiste verhouding. Met deze hoeveelheden is het mij gelukt om er zeven koekjes uit te halen met een diameter van ongeveer 5 centimeter.

Ingrediënten:

  • 112 gram havermout
  • 42 gram basterdsuiker
  • 1/2 rijpe banaan
  • 4 gram vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • 1 theelepel matcha van Vitiv
  • 4 stukken pure chocolade van tenminste 82%
  • 1 eetlepel honing

De havermout die ik heb gebruikt is lactose- en glutenvrij. Ik heb namelijk ontdekt bij het lezen van de verpakkingen dat niet alle havermout dit standaard is. Maar dit terzijde.

 

Aan de slag met de gezonde koekjes

Allereerst maken we het beslag. Het deeg moet namelijk een halfuur in koelkast rusten. Als eerste maal je de havermout kort fijn in een keukenmachine. Het mag wat grof blijven, zorg ervoor dat het geen havermeel wordt!

Doe de havermout in een kom. Snijd de banaan in stukjes en voeg deze toe aan de havermout samen met de basterdsuiker, de vanillesuiker, kaneel en het snufje zout. Kneed met je handen de ingrediënten tot een deeg. Wanneer alles goed met elkaar is gemengd, maak een mooie deegbal en wikkel deze in een huishoudfolie en leg het minimaal een halfuur in de koelkast.

 

De gelei maken

Voor deze koekjes heb ik de pure chocolade gesmolten in een klein pannetje speciaal voor een chocoladefondue (heel handig!). Een alternatief is om de chocolade au-bain marie te smelten. Doe in een klein kommetje de honing en de matcha en roer dit goed. Wanneer de honing weinig is, kan je er wat bijvoegen.

 

Gezonde Koekjes gelei

 

Verder met de gezonde koekjes

Haal na een halfuur het deeg uit de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden. Rol het deeg uit met een deegroller en bedek een ovenplaat met bakpapier. Om mooie gelijkmatige koekjes te krijgen, maak ik gebruik van een uitsteekvormpje. Maak de koekjes ongeveer 1 centimeter dik. Wanneer je al het deeg hebt gebruikt, kunnen de koekjes de oven in. Bak ze in zo’n 15 tot 20 minuten gaar. Als ze nog niet helemaal gaar zijn, geef ze wat extra baktijd. Laat ze na het bakken kort afkoelen.

 

Gezonde Koekjes klaar

 

Versieren met matcha en chocolade

Om de koekjes helemaal af te maken, neem je een theelepel en schep je wat chocolade en laat je die over de koekjes gaan zodat je streepjes krijgt zoals op de foto. Doe dit hetzelfde als met de matcha. Heb je nog chocolade over? Ik heb de onderkant van de koekjes in de chocolade gedoopt als extra! Van dit recept was er nog een halve banaan over, deze kan je ook in stukjes snijden en in de chocolade dopen en daarna met een klein zeefje bestrooien met matcha. Eetsmakelijk!

 

Ik ben de samenwerking aangegaan met Vitiv. Dit houdt in dat ik met de door hen gesponsorde artikelen recepten uitprobeer en deel. De producten die je op mijn website vindt en die afkomstig zijn van Vitiv, heb ik dus ontvangen. Je bent vrij om zelf op zoek te gaan naar dezelfde producten in de supermarkt of in andere winkels. Maar voor het gemak en dezelfde gebruikerservaring plaats ik wel een link naar de producten in de webshop van Vitiv. Meer recepten? Klik dan hier en je vindt het volledige overzicht van recepten.