Gezonde kokosmakronen van ‘De gezonde foodie’

Kokosmakronen zelf bakken had ik tot voor kort nog niet eerder gedaan. Maar toen ik op Pinterest  een recept tegenkwam voor gezonde kokosmakronen met maar drie ingrediënten, ben ik snel de keuken ingegaan. De kunst in het bakken van een goede kokosmakroon zit in het goed stijfkloppen van de eiwitten. En ja, met een handmixer lukt dit prima! Ik vertel je meer in deze blog over het recept dat ik gebruikt hebt en hoe jij jouw eigen gezonde kokosmakronen kan bakken.

 

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik in de winkel of bij de bakker zelf niet zo gauw kokosmakronen zal kopen. Kokos heeft voor mij een uitgesproken smaak en ik heb er niet altijd ‘trek’ in. Nu is het met eigen baksels altijd de vraag voor mij of iets dat bij de ander op internet of in een boek er net zo uit komt te zien als bij mij. En ook of het smaakt. Anderen hebben soms een breder assortiment aan keukenapparatuur thuis staan, wat het maken van bepaalde recepten makkelijker maakt. Mijn ervaring is dat het stijfkloppen van eiwitten met een handmixer goed te doen is. Wat heb je verder nodig volgens het recept van ‘De gezonde foodie’?

 

Ingrediënten van kokosmakronen

Met deze ingrediënten heb ik in totaal 8 kokosmakronen gemaakt. Je hebt nodig:

  • 2 eiwitten
  • 75 gram geraspte kokos
  • 1,5 theelepel stevia

In het recept worden de kokosmakronen gedoopt in chocolade. Ikzelf heb gebruikgemaakt van drie blokjes pure (85%) chocolade.

 

Gezonde kokosmakronen

 

Bakken maar!

Allereerst begin je met het voorverwarmen van de oven op 180 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Scheid de eiwitten van het eigeel. Zorg dat je een kom hebt die goed schoon en vetvrij is. Dit is namelijk belangrijk bij het slagen van het stijfkloppen van je eiwitten. Doe de eiwitten samen met de stevia in een kom en klop het stijf. Je eiwitten zijn stijf genoeg wanneer je de kom op de kop kan houden zonder dat het eiwit eruit loopt. Is dit wel het geval? Klop dan nog even door! Als je eiwit stijf genoeg is, spatel dan heel voorzichtig de kokosrasp erdoorheen. Wanneer dit alles goed met elkaar gemengd is kan je het beslag met een eetlepel verdelen over de bakplaat. Druk het niet te hard aan, maar zorg wel dat het bij elkaar blijft. Het is op gevoel hoe groot jij de kokosmakronen wilt hebben. Zet ze voor minimaal 15 minuten in de oven, afhankelijk van hoe groot ze zijn. Houdt ze in de gaten. Wanneer ze klaar zijn, begin dan met het smelten van de chocolade. Doop de onderkant van de kokosmakronen erin of gebruik een lepel om de chocolade eroverheen te verdelen. Eet smakelijk!

 

Gezonde kokosmakronen close up

 

Kokosmakronen helemaal op en top?

Oké, ik moet je eerlijk zeggen dat ze heel goed gelukt zijn! Maar door het gebruik van de stevia vind ik de kokosmakronen flauwer van smaak. In combinatie met heel pure chocolade mis ik toch dat beetje suiker. En aangezien ik niet alle kokosmakronen op één dag eet, bewaarde ik ze in een afgesloten bakje. Helaas waren de kokosmakronen de dag daarna niet meer zo vers van smaak. Het beslag gaf zelfs een korrelig gevoel in de mond. Twee dagen na het bakken was het bij mij niet veel beter en roken ze ook ‘muf’. Dit recept is heerlijk voor gelijk opeten, ik heb nog niet het recept gevonden om ze goed te kunnen bewaren. Wie heeft de gouden tip?

 

Wil je meer recepten zien? Klik dan hier voor het volledige overzicht. Volg Gezond Genoeg op Pinterest of Instagram en blijf op de hoogte van de laatste blogs!