Gezonde ontbijtkoek van Phood

Ontbijtkoek is iets wat ik niet koop in de winkel vanwege de hoeveelheid suikers en andere toevoegingen. Ik ben op zoek gegaan naar een recept om zelf een gezonde en lekkere ontbijtkoek te maken. De amandelmeel geeft veel smaak en maakt dat deze koek echt anders is voor mij dan die in de winkel! Bijna ongezond lekker, want na één plakje lust ik er nog wel één! Ik deel het recept met jou in deze blog zodat jij ook deze heerlijke ontbijtkoek van amandelmeel zelf kunt maken! 

 

Ik heb elke keer voor mijzelf de uitdaging als ik foodpost ontvang van Vitiv om daar weer wat lekkers van te maken! Dit is een recept die ik al een tijdje geleden heb uitgeprobeerd, maar waarvoor ik nog niet eerder de tijd had om deze met jullie te delen. Zonde, want deze ontbijtkoek is erg lekker. Ik had het meegenomen naar mijn werk en het testpanel waren mijn collega’s. Mijn collega’s waren er lovend over! En ikzelf vind de meeste baksels met amandelmeel ook heel erg lekker, vanwege de nootachtige smaak. Op de website van Phood, waar dit recept van ontbijtkoek van is, staan ook nog tips voor andere meelsoorten die je kan gebruiken voor dit recept!

 

Gezonde ontbijtkoek boven

 

Wat zijn de ingrediënten? 

Voor deze ontbijtkoek gebruikte ik amandelmeel en speltmeel. In het originele recept staat er volkoren (spelt)meel. Dat is ook een optie. Omdat ik koos voor een combinatie, werd mijn koek wat compacter en rees minder hoog waardoor het leek alsof het niet gaar was. Dit was niet het geval en het deed niets af aan de smaak, want die was heerlijk! De ingrediënten die ik gebruikte voor de ontbijtkoek:

 • 2 eieren
 • 4 eetlepels honing
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 200 ml melk
 • 125 gram amandelmeel, ik gebruikte deze van Vitiv
 • 125 gram speltmeel, ik gebruikte deze van Vitiv
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 3 theelepels koekkruiden
 • 1 theelepel kaneel
 • snufje zout
 • 2 eetlepels olie (zonnebloemolie of kokosolie)
 • 40 gram rozijnen

 

Aan de slag met de ontbijtkoek

 1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden.
 2. Bekleed een cakevorm met bakpapier zodat je de ontbijtkoek er later makkelijk uit kan halen.
 3. Pak een kom en doe daarin de eieren, vanille-extract en de honing en kluts dit met een handmixer los totdat er geen klontjes meer in zitten.
 4. Voeg aan dit mengsel in de kom de melk toe en kluts met de handmixer totdat de melk goed is vermengd met de rest.
 5. Nu voeg je aan dit geheel de amandelmeel, kaneel, bakpoeder, koekkruiden en het zout toe. Meng met een vork of lepel net zolang totdat er een mooi egaal mengsel ontstaat. Let erop dat je niet te lang roert!
 6. Voeg vervolgens de olie en de rozijnen toe en roer met de lepel of vork het beslag nog eens goed door.
 7. Het beslag is nu klaar. Giet het beslag in je cakevorm en gebruik een lepel om het beslag nog goed in cakevorm te verdelen.
 8. Zet het in de oven en bak je ontbijtkoek in ongeveer 45 minuten gaar. Kijk pas na die 45 minuten of je ontbijtkoek gaar is door met een satéprikker of vork te prikken. Houd je baksels na de 30 minuten goed in de gaten, gaaf het namelijk te hard dan is het verstandig om het af te dekken met aluminiumfolie!
 9. Komt de vork of satéprikker er schoon uit? Dan is je ontbijtkoek gaar! Even laten afkoelen en dan kan je daarna proeven, eetsmakelijk.

 

Gezonde ontbijtkoek plakje

 

Heb je tips of ideeën voor leuke recepten? Laat het mij weten via contact. Je vindt hier het volledige overzicht van de recepten die tot nu toe zijn gemaakt. Volg Gezond Genoeg ook op Instagram, Facebook of Pinterest en mis niets.

 

Ik ben de samenwerking aangegaan met Vitiv. Dit houdt in dat ik met de door hen gesponsorde artikelen recepten uitprobeer en deel. De producten die je op mijn website vindt en die afkomstig zijn van Vitiv, heb ik dus ontvangen. Je bent vrij om zelf op zoek te gaan naar dezelfde producten in de supermarkt of in andere winkels. Maar voor het gemak en dezelfde gebruikerservaring plaats ik wel een link naar de producten in de webshop van Vitiv.