Glutenvrije amandelkoekjes

Voor een picknick met mijn schoonzussen zouden we allemaal wat meenemen. Mij was gevraagd om koekjes mee te nemen. En als je een regelmatig blogt over allerlei baksels, kan je natuurlijk niet aankomen met een zakje koekjes uit de winkel. Daarnaast was het gelijk weer een goede reden om weer eens wat nieuws uit te proberen. En iedereen wil stiekem ook gewoon weten of de koekjes dan ook net zo lekker smaken als ze op de foto’s eruit zien. 

 

Zelf ben ik niet zo in de weer met allergenen en intoleranties, behalve dan dat ik gist probeer te vermijden. En bij mijn in het gezin en in onze families zijn er weinig allergieën op het gebied van eten. Maar dat wil niet zeggen dat er geen lekkere baksels te maken zijn die bijvoorbeeld glutenvrij zijn, of lactosevrij. Het recept van de Allerhande van de amandelkoekjes is weer een lekker makkelijk recept. Met niet veel ingrediënten, mooie en lekkere baksels maken. Een soort toveren vind ik dat. Het voordeel van deze koekjes is dat ze glutenvrij zijn, en lactosevrij.

 

Ingrediënten glutenvrije amandelkoekjes

250 gram blanke amandelen, of voor wat meer gemak: 250 gram amandelmeel.

175 gram suiker

1 sinaasappel, schoongemaakt

mespunt kaneel

100 gram poedersuiker

 

Aan de slag!

Verwarm eerst je oven voor op 250 graden. Dit lijkt heel veel. Maar straks bij het inschieten van je koekjes draai je de temperatuur omlaag.

Bekleed je bakplaat met bakpapier.

Rasp de schil van de sinaasappel. Let op dat je niet te ver raspt, het witte van de schil smaakt bitter en zal de smaak van je koekjes zeker beïnvloeden. Pers de sinaasappel uit tot je 50 ml sap hebt opgevangen.

Gebruik je amandelen, maal deze dan fijn in een keukenmachine, tezamen met de suiker en de sinaasappelschil.
Heb je voor wat meer gemak gekozen, meng dan de amandelmeel, suiker en de sinaasappelschil door elkaar totdat alles goed gemengd is.

Voeg nu de sinaasappelsap en het kaneel toe. En mix alles tot er een mooi homogeen deeg ontstaat.

 

Glutenvrije amandelkoekjes sinaasappel

 

Rol nu van het deeg een soort worstjes, ter grootte van een knakworstje en leg ze op de bakplaat met een tussenruimte van ongeveer 2 cm.

 

Glutenvrije amandelkoekjes deeg

 

Bak nu de koekjes in de voorverwarmde oven. Zoals ik net al omschreef gaat de temperatuur bij het in de oven zetten van je koekjes omlaag. Draai de temperatuur naar 100 graden zodra je de koekjes in de oven hebt gezet. Bak de koekjes nu 15 minuten.

Doe de poedersuiker in een diep bord of schaaltje. Wentel de nog warme koekjes in de poedersuiker.

 

Glutenvrije amandelkoekjes poedersuiker

En, smullen maar!

 

Het recept van de Allerhande vind je hier. Wil je weten welke recepten er nog meer te vinden zijn op Gezond Genoeg? Klik dan hier voor het volledige overzicht. Volg ‘Gezond Genoeg’ ook op Pinterest om te zien welke recepten wij lekker vinden of hebben gemaakt.