Versgebakken granola met wortel

Versgebakken granola met wortel, klinkt best spannend deze combinatie toch? Ik kan je zeggen dat dit recept voor mij een geslaagd experiment is. Met het oranje van de wortel is dit een heerlijk koninklijk ontbijt. Als basis heb ik het recept gebruikt van Saskia van ‘Blij Suikervrij’. In deze blog deel ik het recept met jou zodat jij de dag goed kan beginnen! En weet je wat nog veel leuker is? Je houdt voldoende over om de dagen daarna nog heerlijk te kunnen genieten van je eigen gebakken granola!  

 

Ik had nog een aantal wortels over maar ik had vooraf niet zoveel zin om daar iets mee te gaan maken voor het avondeten. Al meerdere keren ben ik gaan zoeken naar een recept voor worteltjestaart. Tot nu toe heb ik nog niet hét recept gevonden waarvan ik zeg: ‘Ja, dat is ‘m!’. Ik begon met wat rondstruinen op Pinterest en typte als zoekterm ‘wortel’ in. Daar kwam ik het recept tegen van ‘Blij Suikervrij’ voor knapperig gebakken havermout met wortel. Nog leuker is het, omdat ik pas Saskia ook heb geïnterviewd voor mijn blogreeks ‘Gezonde Kennismaking’ (lees de blog hier).

 

Granola, de ingrediënten

Voor dit recept heb ik sowieso dankbaar gebruikgemaakt van een aantal producten van Vitiv waar ik een samenwerking mee heb.

  • 470 ml (2 cups) havermout, ik heb de biologische havermout van Vitiv gebruikt
  • een halve theelepel vanille aroma
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • 200 gram geraspte wortel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • een flinke snuf zout
  • 4 eetlepels honing
  • 2 eetlepels kokosolie, ik heb de kokosolie van Vitiv gebruikt
  • 1 cup pecannoten of walnoten of een andere noot die jij graag eet
  • 3/4 cup zonnebloempitten

 

Granola met wortel

 

Aan de slag met de granola

Begin eerst met het voorverwarmen van de oven op 180 graden. Ik heb de stand ‘hete lucht’ gebruikt. Maak vervolgens de wortels schoon en rasp deze met de hand of een (keuken)machine. Vet een ovenschaal in met kokosolie. In een grote kom voeg je de havermout, koek- en speculaaskruiden, bakpoeder, vanille aroma, snuf zout en de geraspte wortel samen.

Vanaf deze stap wijk ik af van het recept zoals je deze kunt vinden op ‘Blij Suikervrij’. In een ander kommetje meng je de honing, kokosolie, noten en zonnebloempitten met elkaar. Vervolgens roer je alle ingrediënten samen in één kom en verdeel je de granola in de ovenschaal. Bak de granola in ongeveer 35 – 40 minuten knapperig. Het beste resultaat krijg je door zo nu en dan de granola tijdens het bakken even te mengen. Hierdoor wordt het extra knapperig! Eetsmakelijk.

 

De granola kan je het beste bewaren in een afgesloten glazen pot of blik. Zo blijft je granola lang knapperig en vers van smaak. De producten van Vitiv in deze blog zijn gesponsord. Kijk voor meer informatie over de producten en de prijzen op de website van Vitiv of stuur mij een bericht via contact. Wil je meer recepten zien? Klik dan hier voor het volledige overzicht. Volg Gezond Genoeg op Pinterest of Instagram en blijf op de hoogte van de laatste blogs!