Havermoutkoekjes van Laura’s Bakery

Havermoutkoekjes zijn koekjes die al heel wat jaren in menigerlei keuken worden gebakken. De laatste jaren verschijnen er steeds meer gezonde varianten van dit klassieke koekje. Ik probeerde ook zo’n gezond recept uit, maar zonder succes. Het werd een taai koekje met weinig smaak. Voor een nieuwe bakronde koos ik voor de klassieker, gemaakt met boter en suiker. Het recept is van is Laura, van Laura’s Bakery. O ja, deze zullen het niet zo lang redden in jouw koektrommel vrees ik…

 

Voor dit recept kies ik voor een plantaardige margarine in plaats van roomboter zodat het koekje lactose-vrij is. Ik gebruik hiervoor de plantaardige margarine van Albert Heijn eigen merk. Na heel wat ‘gezonde havermoutkoekjes’ waarvan de smaken telkens varieerde, heb ik besloten om de klassieke variant te maken en vol te genieten van elke hap van dit koekje. En eerlijk is eerlijk… geen enkel havermoutkoekje in de ‘gezonde’ variant kan de smaak van dit koekje overtreffen. De uitdaging is om niet alle havermoutkoekjes achter elkaar je mond te stoppen om vervolgens binnen no-time de bodem van je koektrommel te voelen. Dit recept is volgens Laura met uitstek een goede basis om te variëren met allerlei ingrediënten zoals noten, gedroogd fruit en chocolade. Maar hoe maak je ze?

 

Laura’s Havermoutkoekjes

Met het recept van Laura kun je ongeveer 12 havermoutkoekjes maken. De ingrediënten die ik hiervoor heb gebruikt wijken iets af van het originele recept, omdat ik niet de exacte ingrediënten in huis had staan:

 • 30 gram (plantaardige) boter
 • 50 gram fijne kristalsuiker
 • 25 gram witte basterdsuiker*
 • 25 gram donkerbruine basterdsuiker*
 • * of 50 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 1 ei
 • 2 theelepels vanille-aroma of 1 theelepel vanille extract
 • 100 gram (spelt)bloem
 • 65 gram havermout, ik gebruikte deze van Vitiv
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Snufje zout

 

havermoutkoekjes

 

Aan de slag met de ingrediënten

Vanaf dit punt las ik het originele recept niet goed. Ik deed namelijk ALLE ingrediënten tegelijk in een kom, dit is dus niet de bedoeling. Zorg vooraf dat de boter en het ei op kamertemperatuur is, dan mengt de boter en het ei beter met elkaar. Voordat je de ingrediënten met elkaar gaat mixen, verwarm je de oven voor 190 graden.

 1. Begin met het mengen van de boter, kristalsuiker en de basterdsuiker tot één geheel met een mixer.
 2. Voeg vervolgens het ei en het vanille-aroma (of vanille extract) toe en mix het tot het een egaal mengel.
 3. Tot slot voeg je het bloem, de havermout, bakpoeder en zout tegelijk toe en mix je het tot een mooi deeg. Dit deeg voelt wat plakkerig aan.
 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak van het deeg bolletjes. Leg deze op het bakpapier en druk ze niet aan.
 5. Bak de havermoutkoekjes in ongeveer 15 minuten goudbruin. Je kan dit zien aan de randen van koekjes. Laat ze na het bakken even afkoelen.

Bewaartip van Laura: in een afgesloten pot of trommel blijven de havermoutkoekjes zeker nog een week goed.

 

Het originele recept van Laura’s Bakery vind je hier. Ik probeer hier enkel recepten uit met als doel om te kijken of dit recept eenvoudig te maken is en om jou te inspireren. Heb jij een tip voor een recept? Laat het mij weten door contact met mij op te nemen of via Instagram of Facebook. De producten van Vitiv zijn gesponsord. Meer recepten ontdekken? Klik hier voor het volledige overzicht!