Lemon bars, zoet-zure lekkernij!

Je houdt ervan of je houdt er niet van. Dat is meestal het geval bij gebak met citroen. Ben je een echte zoetekauw, of kan je dat zuurtje wel waarderen? Ik persoonlijk kan dat zeker, en ook mijn zoon is dol op gebak met citroen. Hij is ook een van de eersten die zich meldt voor een stukje van deze lemon bars.

 

Na het maken van de amandelspijs (zie hier het recept), heb ik altijd nog citroenen over. Meestal koop ik ze in een netje van 2 stuks, dus dan heb ik een hele en een naakte citroen over. Naakt omdat ik alleen z’n schilletje heb gebruikt voor de amandelspijs. Zonde van dit lekkere stuk fruit om dit zomaar weg te gooien. In de zomer verdwijnt er nog wel eens een partje of een schijfje in de cola, limonade of biertje. Maar in de winter is dat toch minder verleidelijk. Daarom maak ik met de overgebleven citroenen deze heerlijke lemon bars van Laura’s Bakery.

 

Ingrediënten

De lemon bars maak je in twee lagen en bak je in twee delen: de koekbodem en de laag met de lemon curd. Het werkt het gemakkelijkst als je de ingrediënten gescheiden klaar zet.

Koekbodem:

 • 240 gram  boter
 • 100 gram suiker
 • 26o gram bloem

 

Lemon curd laag:

 • 300 gram suiker
 • 30 gram bloem
 • 4 eieren
 • rasp van 2 citroenen. Omdat ik met een restant van de citroenen werk, gebruik ik altijd de rasp van 1 citroen.
 • sap van 2 citroenen (ongeveer 120 ml sap).

 

Keukenspullen:

 • bakvorm van 20×30 cm.
 • mixer
 • garde

Als decoratie kan je er poedersuiker overheen strooien.

Aan de slag

Koekbodem:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Voeg alle ingrediënten van de koekbodem bij elkaar in de kom en mix dit in een lage stand tot er een samenhangend deeg ontstaat.

Vet je bakvorm in, of bekleed de bakvorm met bakpapier.

Druk de deeg gelijkmatig over de bodem van de bakvorm.

Bak de koekbodem in 25 minuten.

Lemon curd laag;

Tijdens het bakken van de koekbodem maken je de lemon curd laag. Doe alle ingrediënten van de lemon curd laag in een kom en roer met een garde tot de suiker is opgelost.

Haal na 25 minuten de koekbodem uit de oven en giet de lemon curd over de koek. Heb je een lage bakvorm, laat de koekbodem dan op het rooster in de oven staan en trek het rooster naar je toe. Schenk de lemon curd op de koekbodem, en schuif het rooster voorzichtig weer terug. Hiermee voorkom je plakkerige druppels of plasjes op je keukenvloer.

Bak de lemon bars nog 20 minuten af. De lemon bars zijn klaar als de citroenlaag stevig is.

 

lemonbars

 

Als je het geduld kan opbrengen, laat je de koek eerst afkoelen voordat je het in stukken snijdt. Bij ons krijgt het vaak niet de kans om helemaal af te koelen en wordt er al stiekem wat van gesnoept.

Bestrooi met de poedersuiker voor de juiste looks.

Tanden erin, en smullen maar! Eet smakelijk.

De directe link naar het originele recept van Laura’s Bakery vind je hier.