Mini chocolate bar, gezond én lekker!

Dat gezond en lekker samen kunnen gaan, dat zal ik je vandaag laten zien met mijn recept voor deze heerlijke ‘Mini chocolate bar’. En omdat het in het leven nu ook eenmaal draait om balans, heb ik ‘m wel afgetopt met een heerlijke karamelsaus. Zo’n klein stukje van deze ‘Mini chocolate bar’ vind ik ideaal wanneer ik trek heb in chocolade en daarvoor zelfs naar de winkel wil gaan om een reep te halen. Buikpijn erna of niet, op zo’n moment wil ik chocolade. Dus waarom dan niet een gezondere variant? Nou bij deze! 

Ja soms heb ik echt van die momenten dat ik echt chocolade wil. Ik weet dat als ik producten met melkchocolade en witte chocolade koop, ik daarna flinke buikpijn krijg. Maar de meeste producten met pure chocolade (vanaf 72%) zijn vaak niet zo lekker en/of divers. Om nu mijn eigen chocoladerepen te gaan maken, dat gaat mij iets te ver. Maar om zo nu en dan iets lekkers te maken met chocolade als hoofdingrediënt? Daar zeg ik geen nee tegen. Het maken zelf is niet eens zoveel werk.

 

Mini chocolate bar

Wat je nodig hebt:

 • twee handjes ongebrande amandelen in vlies
 • 4 blokjes pure chocolade (tenminste 72%)
 • 3 medjool dadels
 • 1 eetlepel chiazaad
 • 1 eetlepel cacaonibs

Voor de karamelsaus (optioneel):

 • Een handje Werther’s caramel toffee (de zachte)
 • Klontje boter

Verder heb je nodig:

 • Bakpapier
 • Cakeblik

 

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
 2. Hak de amandelen met een mes grof en verspreid ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster ze even in 6 minuten gaar. Haal ze na het bakken gelijk van de bakplaat.
 3. Snijd ondertussen de medjool dadels in kleine stukjes.
 4. Meng de medjool dadels, de amandelen, chiazaad en cacaonibs met elkaar.
 5. Doe de chocolade in een kom en smelt deze in de magnetron op 600W in 2 tot 3 minuten of anders au-bain-marie. Tenslotte: vergeet niet wanneer je de chocolade smelt in de magnetron, om tussendoor even te roeren.
 6. Eerst bekleed je een cakeblik met bakpapier. Vervolgens stort je hierin het zadenmengsel over de bodem. Zorg dat het zo’n twee centimeter dik is. Als je dat niet red, gebruik dan niet het gehele cakeblik.
 7. Giet de gesmolten chocolade eroverheen en roer het eventjes met een lepel zodat het zich goed mengt. Druk het daarna aan met de lepel. Immers, dit zorgt ervoor dat het later goed kan uitharden en het één geheel wordt én blijft.
 8. Doe de toffee’s in een kommetje en plaats deze in de magnetron op 360W voor 1 minuut. Roer na 1 minuut met een lepel en voeg er een klontje boter aan toe. Verwarm het dan nog eens op 360W zo’n 30 seconden. Vind je de saus nog te dik? Doe er een scheutje melk bij (niet teveel!) en roer het goed door. Giet de karamelsaus over de mini chocolate bar.
 9. Plaats het cakeblik in de koelkast en laat het tenminste 3 uur hard worden.
 10. Snijd het in kleine blokjes en je kan heerlijk genieten van jouw mini chocolate bar!

 

Variaties mini chocolate bar

Natuurlijk kan je zelf ingrediënten toevoegen aan dit recept. Zo is het heerlijk om bijvoorbeeld te kiezen voor gemengde noten, pecannoten, walnoten, hazelnoten, crispy rices, havermout, quinoa, gedroogd fruit, honing, cranberries, marshmallows en ga zo maar door! Eigenlijk zijn de variaties eindeloos. Ik heb je met dit recept een heerlijke basis willen meegeven voor een gezond snackmomentje en dat met één van mijn favoriete ingrediënten: chocolade! Wanneer jij een andere variatie hebt gemaakt en/of uitgeprobeerd, deel deze dan gerust!

 

Voor dit recept maakte ik gebruik van enkele producten van Vitiv, waarmee ik een samenwerking heb. In dit recept heb ik de amandelen en de cacaonibs gebruikt van Vitiv. Klik op de producten om naar de webshop te gaan van Vitiv om zelf deze ingrediënten te bestellen of voor meer informatie. Klik hier om te zien welke recepten ik nog meer heb gemaakt of heb uitgeprobeerd. En volg Gezond Genoeg ook op   Instagram of Facebook